FerrariSpumante2

Ferrari – også boblende historie

La det være sagt med en gang, det er ikke Enzo Ferrari, grunnlegger av bilmerket, som eier en av de mest kjente varemerkene i Italias vinproduksjon. Giulio Ferrari startet faktisk med produksjon av musserende vin (spumante) allerede nord i Italia allerede i 1902, fire år etter sin kjente navnebror ble født. Navnet kan i Italia sammenlignes med etternavnet Olsen i Norge, altså et meget brukt navn.

Publisert

Ferrari holder til i Trento, ikke langt fra det kjente vintersportsområdet Val di Fiemme. (Foto: Morten Holt)

Historien begynte opprinnelig med produksjon av musserende vin i 1902 og var i mange tiår en beskjeden bedrift med en årlig produksjon av 9000 flasker.

Siden Giulio Ferrari var barnløs, solgte han firmaet i 1952 til en kjent vinhandlerfamilie i Trento, Lunelli. Familien Lunelli har gjennom tre generasjoner utviklet Ferrari til å bli et varemerke med en produksjon av over 5 millioner flasker årlig.

Nord i Italia

Det ligger til enhver tid 15 millioner flasker i kjellerne i varierende stadier av produksjon. (Foto: Morten Holt)

Ferrari eier i dag i overkant av 100 hektar vinmark i DOC Trento i tillegg kommer innkjøp av druer fra 300 hektar. Dette er mer enn halvparten av det samlede vinmarksarealet i DOC Trento. Den årlige produksjonen er i dag på ca. 5 millioner flasker, og det ligger til enhver tid 15 millioner flasker i kjellerne i varierende stadier av produksjon.

Beliggenheten langt nord i Italia – i en utpreget kjølig vekstsone, med store temperatursvingninger mellom natt og dag – er helt avgjørende for dyrkingen av druer beregnet på seriøs produksjon av musserende vin. Med andre ord er Ferrari et lokomotiv i regionens vinindustri og kvalitetsimage.

Introduserte Chardonnay i Italia

Vinen godgjør seg på ståltanker i Ferraris anlegg i Trento. (Foto: Morten Holt)

Det tillatte druematerialet i en spumante fra DOC Trento inkluderer Chardonnay, Pinot Nero, Pinot Meunier og Pinot Bianco. Chardonnay er pr i dag den mest anvendte sorten i druemiksen. Ferrari kan også skilte med at selskapet var de første som introduserte Chardonnay i Italia.

«Det er kun Champagne som har en lang historie» er en myte, sannsynligvis fremmet av franskmenn selv. Cava har faktisk vært produsert i Spania i siden slutten av 1880-årene, og i Trentino har Ferrari likeledes produsert spumante helt siden 1902. Ferrari er dermed en vin med historie så vel som en vin med særegen personlighet.

Mest kjent i Italia

Ferrari, ikke bare en sportsbil!

I 1969 overlot Bruno Lunelli firmaet til sine tre sønner. Gino, Franco og Marco har gjennom 40 års tydeliggjøring av strategi, stil og kvalitet gjort Ferrari til i dag en av verdens mest respekterte produsenter av musserende vin laget på tradisjonell champagnemetode, i Italia kjent som spumante.

Ferrari er dog mest kjent i Italia, da storebrødrene i Champagne alltid dominerer blant fiffen ellers i Europa og resten av verden.

Les mer om vinene på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS