påske2013

Her er påskevinene på boks

Utvalget av vin er stort i Norge, og med over 60 prosentandel boksvin på Vinmonopolet, er en påskevintest på sin plass for vårt smakspanel. Les mer om vinene som Vinofil.no anbefaler denne påsken.

Publisert

I dag feirer vi påske for å minnes at Jesus ble korsfestet og drept, og sto opp igjen fra de døde. Men jødene hadde feiret påske i over 1000 år før Jesus ble født, så den opprinnelige påsken hadde ingenting med Jesus å gjøre.La oss se litt på jødenes påskefeiring. Da må vi reise tilbake til den tiden da israelsfolket (jødene) var slavefolk i Egypt.

Da folket hadde vært i Egypt i over 400 år, ville de reise til Israel, som var det landet Gud hadde lovt at de skulle få leve i. En mann som het Moses førte Israel-folkets sak, og ba Farao om at de skulle få reise ut av landet. Men Farao ville ikke gi dem lov til å reise, for da ville egypterne miste viktig arbeidskraft. Gud straffet Egypt med mange forskjellige landeplager, for å få Farao til å skjønne at han måtte la dem reise. Men Farao ga seg ikke, og til slutt sa Gud at han ville gå gjennom landet og slå ihjel alle førstefødte, både av folk og fe.

Til Israel-folket, som var Guds folk, sa han at han ville la deres førstefødte leve hvis de slaktet et lam den natten dette skulle skje. De skulle spise lammet den natten, men blodet av lammet skulle de stryke på dørkarmene på husene sine, sånn at Gud så det da han gikk forbi. Dette skulle være et merke som viste at det var israelitter som bodde der, og Gud ville gå forbi alle disse husene uten å slå ihjel den førstefødte.

Hva betyr ordet påske?

Påske betyr "gå forbi", og jødenes påske er en feiring av at Gud gikk forbi husene deres i stedet for å stoppe og drepe deres førstefødte. De feirer også at denne hendelsen førte til at Israelsfolket fikk forlate Egypt for å dra til Israel.

Hvorfor er påskens farge gul?

De fleste tror det har med sola å gjøre at gulfargen er så mye brukt i påsken. På vår del av kloden markerer påsken overgangen til en årstid da nytt liv vender tilbake i naturen. Sola stiger på himmelen, sola varmer og styrker. Sola er et symbol, eller et bilde på det kraftfulle og livgivende, og er derfor sannsynligvis blitt påskefargen "vår". Bruk av spesielle farger rundt andre høytider har ofte med fargene kirken bruker, såkalte liturgiske farger.

Hva smaker i påsken?

Utvalget av vin er stort i Norge, og med over 60 prosentandel boksvin på Vinmonopolet, er en påskevintest på sin plass for vårt smakspanel. Vær oppmerksom på at i de fleste tilfeller flaskevarianten bedre og i noen tilfeller er flasken også med årgangsbenevnelse. Trenden er tydelig, det blir flere og flere vinbokser der designet betyr mer enn selve smaken. Vårt utgangspunkt var å smake blindt og la smak avgjøre hvor påskevinen (les haren) lander.

En annen viktig faktor er å sjekke når tappedato er på boksen, flere viner under testet hadde både støvlag og et år gammelt tappedato. Seriøse importører og produsenter har dette som en selvfølge, men en tappedato under fire måneder er å fortsatt å foretrekke og understreker at norske vinimportører sover i timen når det gjelder kvalitet.

Til slutt er det verd å nevne Vinmonopolets åpningstider i påsken. Hvert år blir mange overrasket over at Vinmonopolet stenger klokken kl. 15 onsdag (27.03) og er stengt fra torsdag (28.03) til tirsdag (02.04). La deg ikke overraske, men vær tidlig ute med vinhandelen

Kilde: Norsknettskole

Les smaksnotatene for alle «påskevinene» her (Vinofil.no)

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS