Jean-Leon2

Jean León – starten på Pago

Vinbrandet Jean León er langt mer enn en merkevare under Torresfamilen i Spania. Det startet med at baskeren Ceferino Carrión dro fra Cantabria som fattig emigrant til USA i 1948 med det håp de fleste på den tiden hadde; et bedre og rikere liv.

Publisert

Utvilsomt hadde han både lykken og evnen med seg. Ceferino Carrion byttet til og med navn og tok i bruk kunstnernavnet Jean Léon i sin jakt på den amerikanske drømmen. Etter å ha deltatt i Koreakrigen som soldat ble han tildelt amerikansk statsborgerskap og planene var klare!

Egen restaurant i Beverly Hills

Jean Léon ville åpne sin egen restaurant, og etter å ha jobbet som servitør i Frank Sinatra og Joe di Maggio sin restaurant Villa Cabri noen år ble den sagnoosuste La Scala født i 1956. Medeier var ingen ringere enn James Dean, som dessverre ikke levde lenge nok til å oppleve deres felles drøm om en luksusrestaurant i Beverly Hills.

La Scala ble en suksess og datidens kjendiser som Marilyn Monroe, Zsa Zsa Gabor, John Fitzgerald Kennedy, David Jansen, Tony Franciosa og Robert Wagner frekventerte stedet jevnlig. Restauranten La Scala er fortsatt åpen og og drives av Jean Leóns datter Gigi og hennes familie.

Restaurantdriften ble et økonomisk eventyr og Jean León kunne investere i sin egen vingård hjemme i Spania i 1962. Å starte opp på den tiden med en liten vingård med dyre viner fra Spania ble ikke mottatt på den aller beste måte i markedet og Jean Léon tok fatt på arbeidet med krum hals og la ned et enormt arbeide både fysisk og økonomisk for å få hjulene til å gå rundt. Heldigvis var restauranten La Scala hjemme i USA både en stor kunde, og økonomisk ryggrad for utviklingen. Etter hvert kom både utmerkelser og gode omtaler, men ikke før på 80-tallet var vingården selvstendig økonomisk.

Chardonnay og Cabernet Sauvignon

Gamle vinstokker hos Jean Leon

Som foregangsmann satset han på kvalitetsviner og ble en av de første som innførte ”nye ”druesorter som Chardonnay og Cabernet Sauvignon til landet. Samtidig laget han vin fra én enkelt eiendom, som vi i dag kjenner som pago-vin i den spanske vinloven. Toppvinen, Jean Léon Gran Reserva, som bare lages i de beste årgangene var for øvrig i 1969 den aller første rene Cabernet Sauvignon-vinen som ble produsert i Spania.

Vingården ligger på en høyde i Torrelavit, noen steinkast rett nordvest for San Sadurni d’Anoia i Spania. Vingården er på 150 hektar hvor kun nærmere 60 hektar er avsatt til vinmarker. Jean Léon trodde tidlig på liten avkasting og lot sin lidenskap på god smak sammen med tro på nye druesorter danne grunnlaget for å kunne gi noe tilbake til røttene sine i Spania. Dessverre tok livet en dramatisk vending på 90-tallet for Jean Léon. Helsen sviktet og som den livsglade mannen han var, kjøpte han seg en seilbåt ved navn La Scala di Mare hvor han levde de siste årene av sitt liv i farvannet utenfor Thailand.

Uten Torres, ingen Jean Léon i dag

I sykdomsårene før og etter hans død overtok Miguel Torres og hans familie eiendommen under lovnad at navnet skulle bestå sammen med kvaliteten. Torresfamilen var en nær nabo og hadde utviklet et godt vennskap til Jean Léon og sammen bidro de til en bærekraftig utvikling av spansk vinindustri. I dag er det Mireia Torres, femte generasjon og datter av Miguel Torres, som tar seg av driften av Jean Leon sammen med vinmakeren Jaume Rovira som selv arbeidet med Jean Leon. I de siste tiårene har eiendommen utviklet seg til et smykke som anbefales besøkt om man er i nærheten av Barcelona.

Hovedfokuset da som nå er å lage en vin som kan sammenlignes med eller er bedre enn vinene produsert i begynnelsen av 60-tallet. Vinplanter ble hentet fra Bourgogne og fra vinmarkene til Bordeauxslottene Lafite og Lagune. Ikke helt etter regelboken, men tiden leger alle sår sier Mireia som kan glede seg over adelig vinplanteslekt på eiendommen. Fra 2012 er Jean Léon sertifisert som økologisk, et arbeid som startet i 2008.

Utvilsomt har Torres sitt mektige markedføringsapparat ført legenden videre og mangt kan sikkert sies hvorvidt alle historiene om Jean Léons liv er den hele sannhet eller om den bare er et glansbilde av virkelighten. Etter min mening forteller vinene fremdeles, og spesielt når de får noen år i kjelleren, hva Jean Léon ønsket. Viner som skal huskes og minne om en av de store fra Spania! Heldigvis hadde Jean Léon en god vinvenn i Torres som fremdeles viser hans sanne arv.

Les hele saken og se smaksnotatene på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS