Richgard Juhlin22

Nesevis-kjendis med duft av bismak

Når man ser «En duft av Champagne – 8.000 champagner» for første gang skrus forventningene med en gang i retning av et praktverk. Men Horecas vinanmelder Svein Lindin fra Vinofil.no er ikke like begeistret etter å ha lest boka.

Publisert

Boka fremstår som tung og solid, har et flott design med bevisst fargebruk og består av hele 390 sider. Forfatter Richard Juhlin (1962) er svensk, og norske TV-seere kjenner ham fra NRKs serie «Nesevis» høsten 2012.

Er en kapasitet

Juhlin er av mange regnet som verdens fremste champagneekspert. Og han er virkelig en kapasitet innen området. Han spesialiserte seg tidlig inn på Champagne og har mange års smakserfaring på både kjente og ukjente champagner. Over årene har han bygget seg et nettverk av champagnevenner som han har pleiet godt. Denne enge kretsen av eksperter rundt Juhlin har vært nokså uhemmet i sitt skryt av hans nese med fotografisk minne. Etter å ha lest boken sitter man igjen med en nagende følelse av at år med hyllest bokstavelig talt har gått ham til hodet. Balansen mellom faktabasert beskrivelse av egne egenskapers fortreffelighet og selvforherligelse kan være hårfin, og noen ganger får den velregisserte boken om champagneduftene et snev av bismak.

Bismaken kommer ganske fort og for å ta dét med en gang: Bokens første del inneholder 28 sider med en innføring i personligheten Richard Juhlin og hvor fantastisk hans nese er – selv om han understreker at han ikke kan bli satt på prøve lenger og er vag med å dokumentere sine evner. Vi må nesten trekke litt på smilebåndet når vi leser kritikken som er kommet mot ham i Norge.

Hard svensk kritikk

De neste 152 sidene består av flotte bilder og standardopplysninger du stort sett kan finne på den offisielle nettsiden til Champagne. Det hersker ingen tvil om at Juhlin kan mye om Champagne og har ett sterkt ønske om å formidle det, men bildet Juhlin prøver å gi sine lesere faller sammen som en kortstokk med en enkel kildesjekk: I boken forteller Juhlin at han har slått sommelier og verdensmester fra 2007 Andreas Larsson i blindsmaking av Rose Prestige viner. Dette blir imidlertid avvist av Andreas som direkte omskrivning av sannheten. Andreas Larssons egne ord er like tydelige som harde: «Han kan inte skilja på fantasi och verklighet! Tycker synd om karl’n som måste ljuga sig till meriter».

Gammelt nytt...

De 210 siste sidene innholder endeløse vurderinger av årganger og drueblandinger sammen med en kort innledning om produsentene. Alt dette er gammelt nytt for dem som har fulgt Juhlin i bokutgivelser og på nett tidligere. Når man har lest kritikken om han i Vinforum og Dagens Næringsliv og tilsvaret han gav sitter man fremdeles igjen med et inntrykk av at denne boken mer er skrevet som en hyllest til ham selv enn å være adressert til eventuelle nye lesere. Mitt råd til Richard Juhlin er å ta kontakt med en omdømmebygger, ta samling i bånn og gå tilbake til å glede ditt publikum med fakta og den glede du sannsynligvis startet din karriere på!

Er du i markedet for å kjøpe en matnyttig og god bok om Champagne skal du vurdere boka «Alt du trenger å vite om champagne». I denne praktboken fra 2010 viser vinkjenneren Geir Gjerdrum hvorfor champagne har en slik enestående posisjon. Han forteller det man trenger å vite om champagnesmaking, druesorter og jordsmonn. Videre dekker han de ulike stilartene og vinene, mytene, glamouren, samt de store champagnehusene og de små produsentene som er i Norge. Han tar oss med på en reise til landsbyene og vinmarkene – og gir deg skikkelig reiselyst. Geir Gjerdrum har skrevet sin bok med en integritet det står respekt av, noe det dessverre ser ut som Richard Juhlin har mistet på sin vei.

Terningkast 2 – med bismak

Les mer på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS