Barolo-By Piemonte

Piemonte - alltid med positivt fortegn

Hva er årsaken? Personlig ser jeg på Piemonte som en av Italias og verdens mest ekstraordinære regioner i form av mangfold og variasjon. Italia har anslagsvis flere enn 2000 forskjellige vindruer, der Piemonte sannsynligvis er representert med det aller største utvalget.

Publisert

Piemonte og Barolo. (Foto: Morten Holt)

Svært få regioner kan tilby et slikt mangfold i tillegg til svært høy kvalitet på sine beste viner. Som eksempel kan vi gå fra beskjedne Pelaverga piccolo til de mer kjente klassiske som Dolcetto og Barbera, og videre til Nebbiolo som troner på toppen med dronningen Barbaresco og kongen Barolo.

Vinmarker i Piemonte. Barolo skimtes helt bak i bildet. (Foto: Morten Holt)

Jeg har nylig testet et lite utvalg fra kvalitetsviner fra fire ulike produsenter:

Olek Bondonio

La oss starte med Olek Bondonio, som begynte å lage vin i et gammelt våningshus ”La Berchialla”, familiens eiendom i 200 år. Olek pleide å besøke våningshuset hver sommer i studietiden – en ide ble født. Etter å ha erobret Italia som snowboarder, valgte han vin, via arbeid og studier i Langhe, men også i utlandet før han returnerte til hjemlandet og familiegården.

Olek sier han er heldig som har fått anledning til å arbeide ved noen av de aller beste stedene for vinproduksjon i Piemonte. Han sier vingårdsarbeid er fantastisk, men også at det krever detaljert oppfølging gjennom fokusert egeninnsats og oppfølging,

Carlo Boffa

Neste mann ut er Carlo Boffa, som overtok driften etter sin far, Pietro Boffa i 1997. I dag driver han gården sammen med sin kone Laura, svigerforeldrene og sønnen Gabriele, som også studerer vinfag ved Scuola Enologica di Alba. Boffa har totalt 6 hektar vinmarker, hvorav fire hektar er i Barbaresco og to hektar i Roero.

Av dette er tre hektar Barbaresco, et halvt hektar Dolcetto, et halvt hektar Barbera og to hektar Arneis (Roero). Carlo leier markene i Roero og kjøper også druer fra en annen lokal kollega for å øke produksjonen av Barbera d’Alba.

Federico Scarzello

Idylliske Barolo by i høstfarger. (Foto: Vinofil.no)

Tredje ut er Federico Scarzello, en ung, ambisiøs, kompromissløs- og ikke minst sjarmerende vinbonde, som lager dype, intense og klassiske viner. Federico overtok tøylene i den gamle familiegården, da han var ferdig med vinstudiene som 20-åring i 2000. Han har siden da arbeidet hardt for å heve nivået.

Piemonte med sitt karakteristiske landskap. (Foto: Morten Holt)

Federico går mot den moderne strøm som har hersket i Piemonte i mange år hvor det brukes små nye fat og kort maserasjonstid. Federico lager klassiske viner med lang maserasjonstid og lagring på store brukte fat, tydelig inspirert av Giacomo Conterno og vennen ”Beppe” Rinaldi. Resultatet er konsentrerte viner, med rik struktur, moden frukt- og flott lagringspotensiale.

Viberti

Fjerde og siste ut er Viberti, som ble grunnlagt i 1900 av Antonio Viberti. På den tiden dyrket de Dolcetto, Barbera og Nebbiolo, utelukkende til bruk i familiens restaurant – osteria Buon Padre.

I 1967 ble Antonios sønn Giovanni eier av virksomheten. Støttet av konen Maria, i vingård og restaurant, har de videreført og ytterligere bygget på bedriftens solide kvalitetsnivå. I dag er tredje generasjon, yngste sønnen Claudio, kommet godt i gang med å videreføre familiebedriften, ved hjelp av rike tradisjoner og nedarvet kunnskap

Les mer om utvalgte viner fra Piemonte/Barolo på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS