StellenboschSørAfrika

Raats – Chenin Blanc-pioneren i Sør-Afrika

Opprinnelig var det Jasper Raats og hans to sønner Bruwer og Jasper Jr som i følge dem selv som brakte Chenin Blanc druen og Cabernet Franc druen til Sør-Afrika. Faktum er uansett at Raats Family Wines først og fremst fokuserer på å lage de beste viner basert på disse druetypene.

Publisert

Stellenbosch i solnedgang.

Druene vokser i gamle vinmarker som ligger i Polkadraai Hills like utenfor Stellenbosch-området øst for Cape Town. Vinmarkene ligger 250 meter over havet og har en snittalder på 25 år. Lav avkasting og fokus på et levende jordsmonn er grunnpilarene til Bruwer Raats, som i dag driver familebedriften etter at Jesper Raats Junior solgte seg ut og senior Jesper Raats pensjonerte seg.

Chenin Blanc og Cabernet Franc

Andre vinmarker er også med tiden ervervet i Paarl, Durbanville Hills og Paardeberg. Alle er beplantet med Chenin Blanc og Cabernet Franc med samme filosofi som vinmarkene i Stellenbosch.

Bruwer (uttales ‘Bru – ver’) Raats kom tilbake til familiebedriften i 2000 etter en fire år lang dannelsereise og vinlære i Bordeaux, Toscana, Napa, og Rheingau. Før reisen studerte han Viticulture og Enology ved universitetet i Elsenberg. Vel hjemme i Sør-Afrika bestemte han seg for å gå nye veier, tradisjonelt i Sør-Afrika er normen å for vinprodusenter å ha et stort utvalg av druer og dermed vinstiler. Han mener selv at veien for Sør-Afrika er å spesialisere seg, ikke lage vin som strengt tatt er like uavhengig hvilket land de kommer fra.

Lav avkasting og fokus på et levende jordsmonn er grunnpilarene til Raats.

Et vinland som skiller seg ut

Bak den energiske vinmakeren står hans kone Janice som i tillegg til å praktisere som advokat holder deres tre sønner Samuel, Joshua og Daneel i tømmene. Sammen gjør de Sør-Afrika til et vinland som skiller seg ut, bokstavlig talt ved at vinene preges av kompleksitet og konsentrasjon, spesielt når de blir noen år gammel.

Ved en smaking i Cape Town nylig fikk jeg anledning til å teste alle hans årganger tilbake til 2000, sistenevnte som en av de siste syv flasker han hadde… Som de fleste viner laget av Chenin Blanc som har konsentrasjon og har hatt en periode på eik, er utfordringen å vente noen år før de drikkes. Raats er så langt den Chenin-produsenten som leder an i Sør-Afrika.

Chenin Blanc har vokst i Loiredalen i mer enn tusen år og har sannsynligvis sin opprinnelse der. Det er en spesiell druesort som allerede på 800-tallet ble dyrket av munkene i Abbaye de Glanfeuil i Anjou på Loires venstre bredd. Chenin Blanc er en fortryllende og mystisk drue. Den anvendes i alle mulige hjørner av verden, men trives og yter aller best i svalere klima. I verden for øvrig – med unntak av Sør-Afrika – er Chenin Blanc mest forbundet med enklere kvalitet. I Sør-Afrika kalles ofte druen Steen.

Gir rikelige avlinger

Chenin Blanc er en drue som tåler mye og som gir rikelige avlinger. Karakteristiske trekk er at den utvikler mye syre som bidrar til dens lagringsevne. Den er også svært mottakelig for edelråte. Det er en allsidig drue som i sine beste stunder kan gi oss viner med stor finesse og friskhet.

Dette er først og fremst viner man finner i Loiredalen – spesielt i Anjou-Saumur og Touraine – der druen er meget høyt verdsatt. Med sin distinkte fruktsyre leverer den like lett tørre, søte, edelsøte og musserende viner. Noen av verdens mest langlivede viner kommer fra Loire, og er laget på Chenin Blanc.

Les mer om vinene på Vinofil.no

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS