ChaosSantoriniVin

Redd Hellas – kjøp knallbra vin

Jeg smaker utrolig mye vin, fra hele verden, og så langt jeg makter smaker jeg med et åpent sinn. Fra Hellas kommer meldinger om et land i krise. Se bort i fra elendigheten med disse fantastiske vinene som takket være noen våkne neser i Norge har blitt listeført på Vinmonopolet.

Publisert

Vinene fra Santorini er glitrende, mener vår anmelder Svein Lindin.

Assyrtiko-druen fra øya Santorini er en av verdens ukjente vinskatter. Assyrtiko er betegnet som en av verdens eldste, kjente druetyper blant hvitvinsdruer.

Med ekstrem lav avkasting og lite naturlig regn er det nok bare morgendugget som gir drueplanten næring. Med nydelig syrlighet, flott mineralitet med innslag av grønt eple og sitrustoner slår denne vinen knockout på de fleste europeiske chardonnaybaserte viner av god kvalitet.

Santorini

Santorini er kjent for sine hvite bygg og sin fenomenale utsikt.

Santorini (gresk: Σαντορίνη) eller Thera/Thira (Θήρα) er en gresk øy i Egeerhavet, del av øygruppen Kykladene. Øygruppen har et areal på 73 km², og har 13 600 innbyggere (2001)

Santorini er restene av en enorm eksplosjon for 3500 år siden. Denne ødela de tidligste bosettingene på det som kun var én øy og førte til dannelsen av den store kalderaen.

Den er det mest aktive vulkanske sentrum i den vulkanske øybuen i Sør-Egeerhavet, selv om restene hovedsakelig er en vannfylt kaldera. Det største vulkanske utbruddet i historien hjemsøkte Thera: det minoiske utbruddet (eller Thera-utbruddet), som fant sted for ca 3600 år siden, da den minoiske sivilisasjonen var på sitt høyeste. Utbruddet etterlot seg en stor kaldera omringet av vulkanske askeavleiringer av betydelig tykkelse og har kanskje forårsaket kollapsen av den minoiske sivilisasjonen på Kreta, 110 km sør fra Thera, gjennom en gigantisk tsunami.

Dette er det Thera som er kjent fra antikkens Hellas. Santorini er det italienske navnet på øya, som var under italiensk styre i rundt 300 år frem til den ble erobret av tyrkerne i 1539. Fira er navnet på den største av landsbyene på øya og er også hovedstaden. Andre store byer og populære turistmål er Kamari og Oia.

Etter en fønikisk periode kom doriske grekere til øya og grunnla byen Thera på 800-tallet f.Kr. Thera sendte ut nybyggere som grunnla en rekke byer i Nord-Afrika.

Thera ble kristnet på 200-tallet. På 1100-tallet kom frankerne; det var de som endret navnet til Santorini. Øya kom under det osmanske rike i 1579. Den ble en del av Hellas da landet ble selvstendig og internasjonalt anerkjent 1832.

Kilde: Wikipedia

Agiorgitiko by Gaia

Smaksnotat: Blålilla farge. Aroma som av solbær, kirsebær med snev av lær og eik. Syrligheten bringer denne vinen høyt opp. Elegant praktfull kvalitetsvin. Terningkast 6, 87 poeng.

Pris: 165 kroner

Norsk importør: Chaos Import AS

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2011

Smaksnotat: Lys gyllen farge. Aroma som av grapefrukt, sitrus og flintrøyk. Konsentrert mineralsk, flint bygger videre. lang flott finish. Grunn alene til å dra til Hellas. Terningkast 6, 88 poeng.

Pris: 175 kroner

Norsk importør: Chaos Import AS

Thalassitis 2011

Smaksnotat: Lys gyllen farge. Aroma som av blomster, eplekjerne og sitrus. Konsentrert mineralsk/sjø i ettersmaken. Flott lang avslutning som det er bare å gratulere for! Hamler opp med det meste prismessig. Terningkast 6, 89 poeng!

Pris: 175 kroner

Norsk importør: Chaos Import AS

Les hele saken på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS