Torsk

Torsk og vin

Torsk er mager fisk med delikat struktur, et meget ettertraktet godt råstoff havet fortsatt skjenker oss i rikelig monn. Valg av vin til fisk følger i hovedsak samme logikk og resonnement som valg av vin til annen mat.

Publisert

Det innebærer at skal måltidet bli passe vellykket, bør mat og vin ha en viss samstemmighet. En rekke ulike viner fra forskjellige regioner egner seg godt. Torsken i seg selv harmonerer ganske godt med rødvin, helst en middels lett vin uten for mye garvesyre.

Jean-Paul Brun Beaujolais L'Ancien 2012.

Prøv gjerne ung, enkel saftig bordeaux, laget på Merlot, en Beaujolais laget på Gamay, eller hvorfor ikke en Valpolicella Classico, på druene Corvina, Rondinella og Molinara.

Og husk, dette er viner som bør ha en serveringstemperatur fra 14 til 16 grader C. Ikke minst vurdert i forhold til retten den skal nytes sammen med.

Vinanbefaling

Jean-Paul Brun Beaujolais L'Ancien 2012

Middels rød farge med rubinrød kant. Intens aroma av røde bær, markjordbær og overmodne kirsebær. Nydelig elegant fuktighet med balansert syrlighet. Serveres avkjølt 14-15 grader.

Bakt torsk med soyasmør og reker

Bakt torsk med soyasmør og reker er en god smakskombinasjon. Torsk og reker passer veldig godt sammen og soyasmøret gjør denne oppskriften ekstra saftig.Ingredienser

600 g torskefilet, uten skinn og bein 300 g reker, uten skall 1 dl salt 1 l vann 5 stk plommetomat 5 stk sjalottløk 2 ss gressløk 4 dl smør 2 ss soyasausFremgangsmåte: Sett stekeovnen på 180 grader. Kok potet. Skjær torsken i serveringsstykker. Rør ut salt i kaldt vann til alt er oppløst. Hell det over torsken og la den trekke i ca. 8 minutter. Legg torskestykkene på et smurt stekebrett. Stek fisken i ca. 6-8 minutter. Del plommetomat og ta ut kjernen. Skjær så i terninger. Grovhakk sjalottløk og finhakk gressløk. Varm opp smør og tilsett soyasaus, tomat, sjalottløk, gressløk og reker. Hell sausen over torsken og server med kokte poteter. (Tips: Smørmengden i sausen kan reduseres).

Les mer om torsk og vin i neste magasinutgave av Horeca (nummer 2 2014)

Powered by Labrador CMS