USA Vinmarker foto Svein Lindin

USA er satt på vinkartet

Norge har våknet når det gjelder USA og gode viner. En viktig drivkraft for norske importører er innkjøpene fra spesialpolene. Fordommene mot amerikansk vin står for fall.

Publisert

Du finner de beste vinene i de kystnære vinmarkene i Sonoma. (Foto: Svein Lindin)

I California, Oregon og Washington på vestkysten lages de beste vinene fra USA. Det er vinproduksjon i alle statene i USA, men volumene finnes i statene som har det gunstigste klimaet.

California stiller i særklasse i så måte. 98 prosent av all vineksport fra USA kommer fra California.

Har vært overpriset

Kvalitetsvin fra California har alltid vært litt i skyggesiden i Norge. I all hovedsak skyldes det at dollaren har vært sterk mot kronen, så flaskeprisen har blitt høy i forhold til annen vin fra Europa. Faktor nummer to er at vin fra USA ofte blir overpriset på grunn av lokal etterspørsel. Tredje faktor er for høy alkohol, mye bruk av eik og det vinkjennere betegner som en Robert Parker stil på smak. Robert Parker er en innflytelsesrik vinkritiker som amerikansk vinindustri lener seg mot når kvalitet skal bedømmes.

Stilen kan lettest gjenkjennes av vin som smaker og lukter mye, men som du ikke vil drikke flere glass av. Den fjerde faktoren skyldes manglende lyst fra produsentene til å eksportere. På en studiereise før sommeren opplevde vi stadig at når spørsmålet om eksport kom opp blant små og gode produsenter var ikke det noe som sto høyest på deres agenda.

Svaret var ganske logisk sett fra deres side. Rett utenfor døren venter nærmere titalls millioner potensielle kunder, og markedet er i full vekst. USA har dessuten en papirmølle uten like når man ønsker å eksportere, da er det så mye enklere å la være og la de store kommersielle aktørene ta seg av eksportmarkedet.

Spesialpolene satser på USA

Forandringer er heldigvis i gjære. Spesialpolene har en satsing mot USA med nettopp vinprodusenter som lager vin med fruktdrevet, balansert eikebruk og moderate alkoholnivåer.

Pressesmakingen nylig fortonet seg som en fest for ganen og feiet fordommene som er skapt mot amerikansk vin av banen. Trenden ble fanget opp av blant annet importøren Vinarius i fjor og ytterligere satt på kartet av spesialpolene sine innkjøpere i oktober i år. Ingen tvil om at Vinmonopolet er i støtet med denne satsingen.

89 viner i prisklassen 300 til 500 kroner er tatt inn og finnes i forskjellige mengder, men absolutt ikke vanskelig å få tak om man tar turen innom polene i Vika og CC-Vest i Oslo, Hamar, Sandnes sentrum, Sandefjord, Valentinlyst i Trondheim og Valkendorfsgaten i Bergen. Om du ikke har spesialpol i nærheten, ta en kikk i bestillingslisten hvor mange gode kjøp finnes som for eksempel Ridge, Bogle Vinyards, Donkey and Goat – og om du er heldig Littorai!

Stort potensial

Sett i lys av hvilket potensiae USA har når prisene i Bordeaux og Bourgogne er astronomiske, er de amerikanske produsentene som er flinke til å omstille seg og lage viner med kjøligere frukt og moderat alkoholnivå (12-14 %) vinnere. Et annet godt argument for disse amerikanske vinene er at de er syrligere, og dermed mer matvennlige.

Og da tenker vi ikke til hamburgere, men til norsk rype for de røde elegante pinot noir-vinene og villaks til de hvite fyldige chardonnayene.

Les mer om USA-vinene Svein Lindin anbefaler på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS