Brasil Cópia-de-Campanha-e-Serra-do-Sudeste-1

Vin fra Brasil i rivende utvikling

Brasil er lett å definere for folk flest med: Tropisk klima, sandstrender, fotball, karneval og dans. Gjennom en årrekke har Vinofil fulgt vineventyret dette landet er i ferd med å gjennomføre og det er ingen tvil om at vin fra Brasil vil være like naturlig å nevne som de mer kjente nabolandene Chile og Argentina i fremtiden

Publisert

Den sentrale vinproduksjonen i Brasil ligger sør for Rio de Janeiro med Serra Gaúcha som den største vinomregionen med over 85 prosent av produksjonen av totalt seks definerte vinregioner i landet. De andre vinområdene i sør er Campanha, Serra do Sudeste , Campos de Cima da Serra, Planalto Catarinense, i tillegg til Vale do São Francisco som ligger nordøst i Brasil.

For tiden produseres det vin fra over 83 000 hektar vinmarker, så å si alle vinstokkene blir håndplukket da arbeidskraft er billigere enn maskiner.

1100 vinprodusenter

Campanha e Serra do Sudeste

Med over 1100 vinprodusenter rundt om i landet skulle kanskje produksjonen vært enda høyere, men de fleste vingårdene er små med unntak av få, store kooperativer som f. eks Aurora og Miolo. Det årlige vinkonsum er bare 1,9 liter pr capita i Brasil og mesteparten av dette er bordviner som selges lokalt. Absolutt volum av vinkonsum er likevel enormt da landet består av 193 millioner innbyggere. Interessen for vin med bedre kvalitet er stigende og kombinert med økt kjøpekraft er fremtiden lys for vinprodusenter i Brasil.

Andreia Gentilini Milan har store mål for Brasil i fremtiden. (Foto: Svein Lindin)

Utfordringen ligger i å få anerkjennelse i resten av verden. Vale dos Vinhedos (subregion av Serra Gaúcha) ble endelig godkjent av EU som et egen vinregion så sent som i 2007, som den første i Brasil. Med dette fulgte et taktskifte i investeringer og på dyrking av druer av Vitis Vinifeiraslekten, noe som igjen har medført positiv oppmerksomhet fra vineksperter som har lovprist utviklingen i Brasil de siste 6-7 årene.

Gode vinturisme-destinasjoner

Gode produsenter er Casa Velduga, merlotkongen Pizzato Winery, Don Giovanni, Miolo ogSanta Emilio, mens de to stjernene på laget er fortsatt Lidio Carraro Winery og Cave Geisse. Sistnevnte produsenter lager vin med dedikasjon og ungdommelig entusiasme, hvilket reflekteres i vinen.

Vale dos Vinhedos ble nylig utpekt av det amerikanske magasinet Wine Enthusiast som en av de ti beste vinturisme-destinasjoner i 2013. Listen inneholder også klassiske og velkjente regioner, som Rioja i Spania og Douro i Portugal. Det forteller litt om den interessen Brasil vekker hos reiselystne i Amerika.

Vinstokker til Brasil i 1532

De første vinstokkene ble brakt til Brasil i 1532 av Martim Afonso de Souza, som kom fra Portugal med sikte på å spre jordbruket i den nye kolonien. Uheldigvis ble de første førsøk på å dyrke druer mislykket. Med ugunstig klima og manglende viten om vinifikasjon var veien til sukkerrør lettere enn å prøve destillasjon fra vinstokker. Den unge bonden Martim Brás Cubas tok med sine stiklinger ut til kysten og i 1551 lyktes han å produsere den første vinen fra Brasil for kommersiell bruk. Det ble dessverre ikke en langvaring suksess, da sykdommer og klima umuliggjorde en videre utvikling.

Fart i sakene ble det først da immigranter fra Italia kom i 1875 til Rio Grande do Sul. De banet seg praktisk seg frem i ren jungel og sammen med teknisk kunnskap og ikke minst vinkultur fra hjemlandet forbedret de og overvant de fleste hindringer for å kunne skaffe seg et levebrød av vinproduksjon. Det er viktig å merke seg at vinproduksjon som oftest var sideinntekt til ordinær jordbruksprodukter og produksjon av druesaft og rosiner. Ofte var vinstokkene av slekten Vitis Labrusca og ikke som ellers i vinverden Vitis Vinifeira, noe som resulterte i at vin i Brasil ikke nødvendigvis var forbundet med kvalitet. Selv om det fantes unntak forble produksjonen solgt i Brasil og ikke eksportert.

Gjennombrudd på 1990-tallet

Det store gjennombruddet for kvalitetsvin kom på 90-tallet med stor økonomisk fremgang i Brasil. Tilgang til billig land kombinert med store forandringer i oppbygningssystemer (trellis) og nyplanting av europeiske druesorter bidro til at mange investorer så sitt snitt til å etablere større vingårder. På starten på 2000-tallet begynte dette arbeidet å kaste av seg med stadige bedre avlinger og for hvert år som går vil Brasil nevnes oftere og oftere i vinverden!

For å avslutte med et sitat fra den engelske vinjornalisten Andrew Catchpole: “Brazil could be subject to the same fantastic story as Australia did the last 3 decades!”

Les mer på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS