Luca Roagna-Vindruer1

Vinkuppet Roagna – hvor kommer druene fra?

Noen ganger er det viktigere å vite hvor druene dyrkes enn hva som står på etiketten, vintipsene denne gangen ser på en Audi til Lada-pris! Den unge vinmakeren Luca Roagna lager Barolo fra vinmarkene La Pira og Barbaresco fra vinmarkene Paje, Montefico og Asili i Piemonte. Disse finnes både i normal utgave og i Riserva-utgave. Til rundt ca. 400 kroner og til ca. 540 kroner for sistnevnte.

Publisert

Luca Roagna - en sikker vinner i vinglasset!

Det som er en vinkjenners hemmelighet er at i Barberaen har Luca brukt Barbera-druer fra vinmarken Pira i Barolo (+ 10 prosent Barbera-druer fra Barbaresco-vinmarken Paje).

Denne vinen er vinifisert som en Barolo, og har derfor mineralitet og smaksbilde langt på vei som en Barolo fra denne vinmarken. Men prisen er ca 150 kroner lavere for denne Barbera-vinen. En Barolo-vin er vanligvis en finere, bedre og dyrere vin enn en Barbera-vin, og her får du en (nesten) Barolo-vin til Barbera-pris.

Prisforskjeller

Videre er hans Langhe Rosso laget på Nebbiolodruer fra de yngste vinstokkene i Barolo-vinmarken Pira. Disse har en alder på rundt 30 år og betraktes av mange produsenter som gamle vinstokker. Langhe Rosso’en koster 230 kroner, mens Barolo la Pira koster kr 395 kroner: Altså en prisforskjell på 165 kroner!

Så kommer vi til Selezione di Luca Roagna-sortimentet hans. Her er det i Barbaresco Selezione brukt Nebbiolo-druer fra vinmarken Pajé. Igjen er det de yngste stokkene som er brukt men her er alderen 25-50 år. Druer fra eldre stokker går til Barbersco Pajé under label Roagna. Selezione Barbaresco koster 240 kroner (og har basislisteføring), mens Barbaresco Paje koster kr 395 kroner.

Også et volumprodukt

Til slutt kommer hans Selezione di Luca Roagna Barbera Piemonte som finnes i flaske og BIB. Her er det ikke druer fra hans egne vinmarker, men han har valgt de beste tankene med vin fra vinbønder som dyrker druer andre steder i Piemonte og som vanligvis selger direkte til et av kooperativene.

På denne måten får han nok vin til å lage et volumprodukt slik at konsumenter som ikke har så store lommebøker eller som ikke føler de har kunnskap nok til å forsøke seg på de dyreste vinene, kan få en smakebit av vinene fra en virkelig dyktig ung vinmaker.

En stil nordmenn anerkjenner

Nå fra mars 2013 er Barbera -BIBén tilgjengelig i kategori 6 på polet, men per i dag er den inne i hele 98 butikker.

Dette betyr at det virkelig er en vin og en stil som nordmenn flest anerkjenner. Noen av grunnene til populariteten kan være at Barbera er naturlig lav på tannin, at den har en frisk, men likevel moderat syrlighet og at den har rød og mørk fruktighet som er moden men likevel sval. Den egner seg også godt til en rekke ulike matretter som nytes her til lands, i tillegg er den god alene.

Billig boks fra topp-produsent

Tar du flaskeprisen per «flaske» i BIB´en får du en pris på 100 kroner per flaske. Selv om druene ikke er fra Luca sine vinmarker, så er det billig vin fra en topp-produsent. Luca ville heller aldri sette navnet sitt på vinen dersom han ikke syntes det var et virkelig godt og vellaget produkt.

Med tett og nært samarbeid not det norske markedet har hans boks vært på topp 10 av gode kjøp lenge.

Les hele saken på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS