Yarra Valley i Australia.

Ny vinstil fra Australia

Cabernet sauvignon fra den nye verden er kanskje ikke slik du tror. Fredag 2. september lanserer vinmonopolet sval og fruktig cabernet sauvignon fra Yarra Valley i Australia. Hvorfor det er en god idé kan du lese mer om her.

Publisert

De norske vinkundene kjøper mer vin fra Australia. Fra 2014 til 2015 økte salget av Australsk vin til over 175 kroner med 30 prosent. Selv om det totale volumet fortsatt er lite er det nå større interesse for nye vinstiler. Viner i den “nye” stilen kommer som regel fra mindre vineiendommer og lages gjerne av unge, entusiastiske, og bereiste mennesker. De har typisk høstet erfaring fra vinområder både på den nordlige og den sørlige halvkule og tar med seg det beste av det de har lært hjem til sine regioner.

Ny vinstil

Typisk for viner i den nye vinstilen er at fruktpreget er kjølig, at det brukes lite eller ikke noe fat, at det er lav alkohol og at alkoholgjæringen starter spontant. For hvite viner er det ofte passiv bunnfallskontakt uten omrøring eller battonage, mens det for røde viner brukes en stor andel hele klaser og passiv skallmaserasjon. Disse grepene i vinmakingen gir et friskere og ofte mer livlig fruktpreg i de ferdige vinene. Selv om metodene er vanlige i flerevinland, er de fortsatt lite utbredt i Australia hvor store bedrifter fortsatt dominerer vinmarkedet. (Info hentet fra Vinmonopolets Markedsrapport 2016)

Yarra Valley Cabernet Sauvignon

Et av områdene hvor det lages vin i den nye stilen er i Yarra Valley. Her er det særlig svalt i Lower Yarra Valley hvor landskapet er kupert og ligger nærmere havet med kjølende vinder. Det er her, omtrent 1 times kjøring nordvest fra Melbourne, at Innocent Bystander holder til. Dette er et lite og uavhengig, kvalitetsorientert vineri som ble etablert av Phil Sexton i 2004. Vinhuset er dedikert til å lage fruktdrevne viner fra nøye utvalgte vinmarker i Yarra Valley. Deres Cabernet Sauvignon er et typisk eksempel på den ”nye” vinstilen med saftig fruktighet. Den er laget med druer fra en enkelt vinmark. Druene er håndplukket, delvis avstilket og presset. Ved gjæring i ståltank ble det tilsatt rundt 1/3 hele klaser. Videre er vinen modnet på brukte, 500-liters eikefat før tapping på flaske uten filtrering.

Innocent Bystander Cabernet Sauvignon 2015

87 poeng, terningkast 5

Varenr.: 5195201

Les smaksnotatet i Horeca nummer 6 2016

Pris: 192,50 kroner (basis)

Importør: Autentico AS

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS