Studentkantine_Trio

Hver tredje rett er vegetar

Sunnhetsbølgen skyller over studentkantinene i Oppland. Salatbuffeen er eksotisk, og vegetarmåltider er blitt en bestselger. Skåret frukt i beger likeså.

Publisert

Fram til 3. januar 2006 var det to kantiner ved høgskolen på Gjøvik, altså delt kantinedrift. Ved samlingen av driften er det også blitt lønnsomhet. - At sammenslåingen er vellykket, illustreres ved en omsetningsøkning på 20 prosent sammenliknet med omsetningen ved de to kantinene. sier Steinar Åmot. Hen leder begge SOPP-kantinene, Mathilde på Lillehammer og Matrix på Gjøvik.

Berømmer

Steinar Åmot berømmer Statbygg og Høgskolen i Gjøvik som oppdragsgiver og samarbeidspartner for å skape en felleskantine med optimal logistikk, tilrettelegging av praktisk drift og trivsel både for studenter og ansatte..

- Vi brukte egne erfaringer og kompetansen og kreativiteten i egen stab. Utgangspunktet var det gamle Lab/kontorbygget fra 1960-tallet, på tidligere Gjøvik Ingeniørhøgskole. Med et slikt murbygg er det ikke stort du kan gjøre med vegger og tak. Men ved å bygge på en liten "sopp" fikk vi et tilfredsstillende kjøkken.

Disker og buffeer var problemfritt å få på plass. Ved å sette opp to kasser, fikk vi til et dobbelt freeflowsystem, som er effektivt når toppene skal tas.

Kiosk rundt kassen Kassen underbygde vi, i dobbelt forstand, med en sjokoladeisk. På den måten ble kassen en liten kiosk ved at vi også bruker plassen bak til kioskvarer. Det gir mersalg og bidrar til lønnsomheten, vel å merke gjennom et ekstratilbud til studentene.

Et par detaljer i innredningen viser hva som er gjort å gjøres for å fremme trivselen: En "Cafeteria" som betjener nærområdet ga villig bort et. Neonskiltet merket Cafeteria dom det er funnnet er det funnet plass til ved inngangen til kantina.

Fordi bygget er fra 1960-tallet og dermed ivaretar en snart femtiårig studenttradisjon i Gjøvik, er det også funnet plass til en ekte jukebox fra samme tiår. Den brukes flittig.

I dag er en rekke servicefunksjoner samlet under samme tak i den ombygde, gamle Lab/ kontorbyggningen bl.a.til studenttorg , bibliotek , bokhandel i tillegg til kantina.

I pluss

Kostnadsstyringen er overordnet for SOPPs-spisesteder, Matrix ikke unntatt: - Ja, vi lever i en konstant stressituasjon i så måte, men "stress" i betydningen "utfordring". Desto viktigere er det å kunne spille på kvalifiserte og dyktige medarbeidere på alle poster. Alle stillingshjemler har klart definerte oppgaver og ansvar, som hver især får delegert: De får fullt eierskap til sine respektive oppgaver.

Resultat? Bunnlinje med pluss-fortegn

Vil være lokomotiv

Mat- og prisprofil? - God mat, riktig ernæringsmessig sammensatt, til rimelige priser. Et sunt kosthold har alltid vært ledetråden. En helt klar trend er mer frukt og grønt. Salatbuffeen er oppgradert. På Lillehammer er nå hvert tredje måltid vegetarisk. Det er et speilbilde av økt matbevissthet blant studentene: De vil spise sunt. En tilsvarende utvikling ser vi nå på Gjøvik, som vi naturligvis følger opp. Ja, ikke bare det: Vi prøver å være et lokomotiv i denne utviklingen. I sampsill med leverandørene kjører vi i dette semestret månedskampanjer, som kan thai- eller meksikansk-inspirert. Da setter vi ikke bare thai- eller meksikanske retter på menyen, men kjører parallelt thai- eller meksikanske salater.

For å motivere for mer frukt i kostholdet, kjører vi rabattilbud: Betal for to - og ta tre! Eller: Kjøp én - ta to! Eventeult: Kjøp en frukt og få en minibanan på kjøpet!

Ekstra artig: Våre kreative medarbeidere laget et beger med skåret frukt, priset det til 10 kroner. Kjempesuksess.

Komplett tilbud

Men mest går det selvfølgelig av påsmurt hele dagen, og varme måltider til lunsj. Lunsjmåltidene spenner over hele spektret fra en pizza-slice, via suppe og risengrynsgrøt, til vanlige varmretter. Fra kl 14 til varmmatserveringen stenges kl 16.30, går det i litt tyngre varmretter, med minst én kjøtt- og én fiskerett.

Powered by Labrador CMS