Brannsik Linn Svendsen Slokkeøvelse 4

Velg rik­tig slok­ke­mid­del

Velg riktig slokkemiddel når en brann oppstår.

Publisert

* Vann er det mest ef­fek­ti­ve slok­ke­mid­let. Det fin­ner du i ho­tel­lets brann­skap. Det enes­te du tren­ger å vite, er hvor­dan du slår på van­net. Om det åp­nes med skru­kran, tverr­kran el­ler in­gen kran i det hele tatt. Det van­li­ge er en slan­ge på 25 til 30 me­ter, med et vann­trykk på 4-6 kilo i slan­gen. Du kan ikke bru­ke vann på olje og fett! Der­imot kan du fak­tisk bru­ke vann på strøm, for eks­em­pel stikkon­tak­ter, kaf­fe­trak­te­re etc.

* Brannslokkeapparater. Ved bruk av alle ty­per brannslokkeapparater er det vik­tig for ef­fek­ten at du ikke går for nær bran­nen. Pul­ver- og skum­ap­pa­ra­ter har en kas­te­leng­de på rundt tre me­ter. Det enes­te unn­ta­ket er CO2-ap­pa­ra­ter. De har en kas­te­leng­de på ca. en me­ter.

Ved brannslokkeapparat er det bare sikringssplinten du må ten­ke på hvor er. Bær ap­pa­ra­tet med splin­ten i til du kom­mer til ste­det der du skal slok­ke. Sett ap­pa­ra­tet ned, hold for­an hånd­ta­ket og langt ute på slan­gen. Klem hånd­ta­ket helt i bun­nen. Bruk ap­pa­ra­tet som en vann­pis­tol. Kas­te­leng­den på tre me­ter blir kor­te­re et­ter hvert som ap­pa­ra­tet blir tømt.

* Skum be­står av vann og tre pro­sent skum­mid­del. Bren­nen­de olje og fett an­ten­ner and­re ma­te­ria­ler der­som det spru­ter av det. Du må der­for ikke gå for nært når du slok­ker med skum. En skum­slok­ker har ty­pisk tre me­ters kas­te­leng­de.

* Pul­ver­ap­pa­rat har van­lig­vis også en kas­te­leng­de på tre me­ter med en slok­ke­tid på 12 se­kun­der. Et pul­ver­ap­pa­rat er et godt slok­ke­mid­del, men det for­uren­ser enormt. Det bru­kes på sam­me måte som skumslokkeapparater. Det er vik­tig å klem­me hånd­ta­ket helt i bun­nen, el­lers kom­mer bare driv­gas­sen ut. Pul­ve­ret har kun kve­len­de ef­fekt, det vil si at det kve­ler ok­sy­ge­net. For å kjø­le ned, må vi bru­ke vann. Ikke gå for nært når du slok­ker, da blå­ser du det som bren­ner ut­over el­ler du blå­ser for­bi. Pul­ver­ap­pa­ra­tet kan bru­kes til alt, til nød også til olje og fett.

* CO2-ap­pa­ra­tet in­ne­hol­der gif­tig gass som spi­ser opp all ok­sy­ge­net. Gas­sen har en tem­pe­ra­tur på mi­nus 75 gra­der når den kom­mer ut. CO2-ap­pa­ra­ter eg­ner seg for å slok­ke brann i for eks­em­pel da­ta­ma­ski­ner og for­skjel­li­ge mo­to­rer. Gas­sen har in­gen kjø­len­de ef­fekt. Ved brann må vi kas­te på vann for å kjø­le ned brann­ste­det.

Powered by Labrador CMS