Mat360 Eiere
Mat360 Eiere

Skolematfirma gir opp kampen i Bærum

Etter to års virksomhet gir de tre gründerne bak skolematfirmaet Mat360 opp kampen mot skolesjefen og rektorene. Til tross for økonomisk støtte fra Innovasjon Norge og stor etterspørsel fra foreldre og elever, må de nå legge ned bedriften.

Publisert

Kristine G. Kittelsen (fra venstre), Jacob Jensen og Eliin G. Kittelsen gir opp skolematprosjektet Mat360. (Foto: Odd H. Vanebo)

"Høsten 2007 sendte skolesjef i Bærum kommune Solveig Juel en e-post til alle rektorene hvor hun skrev at hun ikke ønsket at flere skoler åpnet dørene for skolematleverandøren", heter det i en pressemelding fra Mat360.

Som konsekvens vil rektorene ikke la Mat360 få innpass på skolene.

Tilbød fersk og sunn skolemat

Slik har Mat360 servert skolelunsjen. Emballasjen er fullt nedbrytbar, og kan kastes med restavfall eller plastavfall. (Foto: Odd H. Vanebo)

I 2007 etablerte søstrene Eliin og Kristine Kittelsen og sistnevntes samboer Jacob Jensen skolematfirmaet Mat 360 i Bærum kommune.

Firmaet var det første i sitt slag i Norge og tilbød fersk sunn skolemat levert direkte til elevene på skolen.

Ville være med

Det ble utført en markedsundersøkelse i forkant av oppstart hvor 500 familier med barn i grunnskolen i Bærum deltok. 80 prosent svarte at de ønsket å delta på en foreldrebetalt skolemåltidsordning.

Mat 360 fikk etter markedsundersøkelsen tillatelse av daværende skolesjef Wenche Grinderud til å presentere sitt tilbud på skolene.

Nettbasert konsept

Mat360 har spesialutviklet et nettbasert skolematkonsept tilpasset norske skoler og forhold. Menyene består av forskjellige ferdigporsjonerte sunne måltider. Ordningen ga foreldre og elever anledning til å bestille og betale for skolemat og drikke de dagene de ønsket dette.

Mat og drikke ble levert til skolen kort tid før det skulle inntas og krevde ikke noe ekstra arbeid fra skolens personale.

Glade skoleelever i Bærum da Mat360 lanserte skolematen, her sammen med kokkene Tommy Størseth i Mat360 og landslagskokk Ronny Kolvik. (Foto: Odd H. Vanebo)

- Det er ingen tvil om at et sunt skolemåltid er en investering i barnas fremtid. Tilbudet har vært populært på de skolene vi har levert mat på i to år, og det er synd for alle som ønsker et tilbud på sin skole at vi ikke får fortsette, sier ernæringsfysiolog Kristine G. Kittelsen.

Føler seg uthengt

Godt inne i oppstarten av Mat360 skrev den nye skolesjefen Solveig Juel en e-post til alle rektorene på Bærums grunnskoler der hun ikke la skjul på hva hun mente om Mat 360:

«De er gode til å markedsføre seg... Dette er dårlig merkevarebygging... Bygger oppunder Forskjells-Bærum og Bærumsmyten», skrev Juel, som understreket at hun ikke ønsket at flere skoler åpnet dørene for skolematleverandøren.

Solveig Juel har selv vært rektor i Bærum i 12 år før hun høsten 2007 overtok som skolesjef.

- Det som har skjedd er diskriminerende og vi føler oss utestengt hvor andre private aktører har innpass. Lovgivningen på området er svært mangelfull og uklar, sier daglig leder Eliin G. Kittelsen.

- Ingen rettferdig sjanse

- Det er et tankekors at vi får økonomisk støtte fra Innovasjon Norge, samtidig sitter det en skolesjef og rektorer i den andre enden av det offentlige systemet og sørger for at prosjektet ikke skal leve, sier Jacob Jensen.

- Jeg synes det er trist at vi tre gründerne har investert over en million kroner i noe vi og ikke minst Innovasjon Norge hadde stor tro på, og det ikke engang har fått en rettferdig sjanse for å overleve, sier daglig leder Eliin G. Kittelsen.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS