El Bulli kjøkken
El Bulli kjøkken

Omdiskutert og anerkjent

El Bulli utenfor Barcelona har gjennom en årrekke blitt kåret til en av verdens beste restauranter, og topper listen i Michelinguiden og andre store restaurantkåringer. Siden 1997 har restauranten hatt tre stjerner i den anerkjente guiden.

Publisert

Utenfor restauranten El Bulli.

Med daglig leder Ferran Adriá i spissen har den unike restauranten markert seg, ikke bare nasjonalt, men også globalt.

Hjemme i Spania er Adriá, som overtok styringen av restauranten i 1987, blitt en megastjerne, der han bare omtales som ”Mesteren”.

El Bulli betyr egentlig bulldogg. Restauranten var opprinnelig en primitiv strandbar som ble kjøpt av et tysk par med høyere ambisjoner Da de ankom stedet hadde de med seg et par bulldogger, og slik fikk restauranten sitt navn.

Omdiskutert

Ferran Adria til venstre i bildet.

Men Ferran Adria og hans kompanjonger på El Bulli er omdiskuterte. Matkunsten og ”matlaboratoriet” på El Bulli får ikke like gode skussmål av alle og enhver.

– Å spise underlige og merkverdige retter bare for sakens skyld er uinteressant. Matopplevelsen når ikke frem. Et kjøkken skal ikke være et laboratorium, uttalte en av gjestene etter et besøk hos Adria & Co.

Likevel, i kokkeverdenen ønsker alle seg på et besøk i restauranten i Barcelona.

En spesiell opplevelse

Hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, svarer på spørsmålet om hva hun mener..

- Jo da, jeg har vært der, og det var en interessant og annerledes opplevelse. Men om det er slik mat jeg vil bruke tiden min på og spise, er jeg usikker på..., svarer Ingrid.

140 nye retter

Hver eneste sesong presenterer restauranten 140 nye og unike retter, retter vi ikke finner så mange av i norske og nordiske restauranter.

De som skaper menyene legger ned over 4000 arbeidstimer i året for å utvikle de nye rettene.

Kjøkkenet størst

Restaurantlokalet på El Bulli er 250 kvadratmeter stort. Det er kjøkkenet som dominerer, det er nemlig hele 350 kvadratmeter stort.

Fra det store kjøkkenet i restaurant El Bulli.

Det er 70 ansatte i systemet. 40 av dem arbeider i kjøkkenet, 26 ute i restauranten og fire i resepsjonen.

El Bulli ble åpnet for første gang i 1964.

Lang ventetid

Den er åpen kun 160 dager i året, og kun 50 gjester serveres hver kveld. Hvert år er det om lag 8000 gjester som bespises.

Det nytter ikke å booke dagen i forveien hvis du ønsker et besøk i restauranten. Det er laaang ventetid.

Og skulle du en gang få plass koster en vanlig meny 230 euro, eller et sted mellom 1800 og 1900 kroner. Da er ikke vinen inkludert.

PS! Spania har ikke hevdet seg i Bocuse d’Or de siste årene. Landet endte på 17. plass av 20 nasjoner i Bocuse d’Or Europe i Stavanger i 2008, og klarte ikke med det å kvalifisere seg til Bocuse d’Or i Lyon i januar i år....

Powered by Labrador CMS