Fårikål

Fårikålfest på Facebook

Torsdag 24. september er det fårikålens egen festdag. Vår tradisjonelle nasjonalrett feires også på moderne vis på nettsamfunnene Twitter og Facebook.

Publisert

Fårikål er blant de enkleste middagene du kan lage, ifølge Opplysningskontoret for kjøtt. (Foto: Astrid Hals, Matprat.no)

– Det er bare rett og rimelig at en nasjonalrett har sin egen festdag. Vi vet at det foregår en mengde arrangementer rundt omkring i landet på denne dagen. Nytt av året er den digitale feiringen på Facebook og Twitter. Disse nettsamfunnene gjør at trofaste fårikåltilhengere kan møtes uavhengig av fysisk avstand, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt (OFK), Oda Christensen.

Det er grasrotbevegelsen Fårikålens Venner som står bak det digitale initiativet.

Enkel festmat

Christensen håper likevel at mange fortsatt samles til fårikålfest rundt middagsbordet, fremfor foran dataskjermen. – Fårikålens festdag er en fin anledning til å samle familie og venner til hverdagsfest. Det er ikke uten grunn at retten er populær. Bedre, rimeligere og enklere festmat skal du lete lenge etter, sier Christensen.

Det var Nitimens lyttere som på 1970-tallet kåret fårikål til Norges nasjonalrett, og i 1997 utropte Opplysningskontoret for kjøtt den siste torsdagen i september til fårikålens offisielle festdag.

Internasjonal feiring

Fårikålens festdag feires flere steder enn på internett og rundt middagsbord i Norge. På samme måte som 17. mai feires utenfor landets grenser, er også morgendagens festdag en god anledning for emigrerte nordmenn og andre fårikåltilhengere verden over til å feire med fårikålmiddag.

– I morgen serveres det fårikål på flere av oljeplattformene i Nordsjøen, forteller fårikålansvarlig i OFK, Margot Loe. Hun er sikker på at Norges nasjonalrett putrer på komfyrer andre steder i verden også.

Festdag over hele verden

– I fjor høst ble festdagen feiret på den norske ambassaden i Jordan. Og det ble servert fårikål i sjømannskirkene i Etiopia, Spania og Belgia. Så festdagen kan feires enten du befinner deg her eller der, sier Loe.

Slik lager du fårikål til 4 personer:

Fårikål. (Foto: Opplysningskontoret for kjøtt)

Ingredienser:

* 1,5 kg fårikålkjøtt

* 1,5 kg hodekål

* 2 ts salt

* 4 ts hel pepper

* Cirka 3 dl vann

Fremgangsmåte: Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Hell på kokende vann. Kok opp, og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt (når kjøttet er mørt løsner det fra benet), cirka 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

Mer informasjon om fårikål, og om hvor retten serveres i ditt fylke, finnes på www.farikal.no.

Følg Fårikålens Venner på Twitter

Følg Fåriålens Venner på Facebook

(Pressenytt)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS