Jostein Medhus1

Tre musserende sommerfristelser

Musserende vin gir sødme og syrlighet til sommerlige ingredienser som jordbær, rabarbra og bringebær. Jostein Medhus, som er kaptein i Det Norske Kokkelandslaget og mat og drikkefaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi, har utarbeidet tre ulike oppskrifter på sommerfristelser med henholdsvis Martini Asti, Martini Brut og Martini Rosé.

Publisert

Jostein Medhus, som er kaptein i Det Norske Kokkelandslaget og mat og drikkefaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi, har utarbeidet tre ulike oppskrifter på sommerfristelser.

- Musserende vin egner seg svært godt som ingrediens i både krem, gelé og mousse. Vinene karakter tilfører retter med frukt og bær sødme og syrlighet som gir balanserte og særdeles gode smaksuttrykk, sier Medhus.

Ostekake med Martini Brut og

jordbær- og nøttemüsli

"Martini Brut er en tørr musserende vin som kommer svært godt til sin rett sammen med fedmen i ostekremen" - Jostein Medhus

Oliven og gresskarbunn:

2 egg

70 g sukker

60 g melk

40 g malte mandler

80 g hvetemel

1 ½ ts bakepulver

½ ts malt kanel

Skall av ½ sitron revet fint.

Ostekake med Martini Brut

40 g god olivenolje

40 g gresskar kjerne olje

Fremgangsmåte: Egg og sukker piskes til eggedosis. Melk, mandler, hvetemel, bakepulver, kanel og sitron blandes forsiktig inn i eggedosisen. Olivenolje og gresskarkjerneolje helles i til slutt. Stekes i en godt smurt kakeform på 200 grader i 12-15 minutter.

Ostemasse:

320 g sukker

2 dl Martini Brut

½ stk. vaniljestang

5 pl. gelatin, bløtlagt i kaldt vann.

500 g kremost naturell

6,5 dl stivpisket kremfløte

1 stk. lime (kun saften)

Fremgangsmåte: Sukker, Martini Brut og vaniljestang kokes opp til sukkeret har løst seg opp. Tilsett bløtlagt gelatin og la den smelte. Kremosten legges i en bolle, vinblandingen tilettes og røres inn. Vend forsiktig inn stivpisket krem og smak til med limesaft. Helles så over bunnen og la dette stå kaldt helst over natten.

Nøttemüsli:

3 ss pistasj nøtter

2 ss grovhakkede mandler

4 ss gresskarkjerner

3 ss sukker

Fremgangsmåte: Nøtter og kjerner ristes gyllenbrune i en panne oppvarmet på medium varme. Tilsett sukker og rør godt sammen. Massen skal bli en lys karamell. Hell så over på et bakepapir og avkjøl. Når nøttene er kalde knuses de lett, og kan gjerne blandes med biter av tørket jordbær.

Jordbærgelé:

2 dl Martini Brut

100 g jordbær

60 gram sukker

4 pl. gelatin oppbløtt i kaldt vann.

Fremgangsmåte: Martini Brut, jordbær og sukker kokes opp og kokes forsiktig i cirka 10 minutter. Blandingen siles. Tilsett blandingen gelatin og la den smelte. Geleén settes kaldt til den stivner. Rett før servering røres geleen lett med en visp og serveres.

Jordbærpynt: Modne jordbær skjæres fint og drysses lett med melis og serveres med kaken. Serveres med et glass Martini Brut.

Martini Rosé-gelé med

jordbær og rabarbra med følge av mandelkjeks

"Den delikate fargen på Martini Rosé passer utmerket til en gelé, den ser deilig ut i glasset og smaker godt sammen med jordbær og rabarbra." - Jostein Medhus

Martini Rosé-gelé:

3 dl Martini Rosé

50 gram sukker

¼ stk sitron (saft)

5 ss rabarbra i terninger

2,5 plater med gelatin som bløtes opp i kaldt vann.

Martini Rosé-gelé

10 stk. jordbær, delt i 2 eller 4.

Mynteblader

Pynt: friske jordbær

Fremgangsmåte: Martini Rosé, sukker og sitronsaft kokes opp til sukkeret har løst seg opp. Tilsett rabarbra og la den trekke til den er mør. Sil så av laken. Tilsett oppbløtet gelatin og la den smelte i laken.

Legg jordbær og rabarbra i martini glass sammen med noen mynte blader. Hell så over gelé og sett glassene kaldt til avkjøling.

Pynt med friske jordbær og nytes med et glass Martini Rosé.

Mandelkjeks:

3 stk. eggehviter

140 gram melis

120 gram malte mandler

Fremgangsmåte: Pisk sammen Eggehviter og melis til en marengs. Rør forsiktig inn de malte mandlene inn i marengsen. Stryk marengsen tynt ut på et bakepapir og stekes på 165 grader i ca. 15 minutter. Skjæres eller brekkes i passende biter og oppbevares i lufttett boks.

Friske bringebær med

Martini Asti granite og sabayonne

"Det søtlige smaken på Martini Asti balanserer veldig godt sammen med de friske og syrlige bringebærene, dette er en deilig sommerdessert!" - Jostein Medhus

Martini Asti granite:

1/2 flaske Martini Asti75 gram sukker1/2 dl vannsaft fra en 1/2 sitron

Fremgangsmåte: Kok opp vann og sukker, og avkjøl. Bland i Martini Asti og smak til med sitronjuice. Fryses over natten, når den er frossen skrapes den med en gaffel til "snø". Dette kan gjøres på forhånd og kan oppbevares i en tett boks i fryseren.

Sabayonne:

4 stk. eggeplommer

3 ss sukker

(oppskriften fortsetter under bildet)

Friske bringebær med Martini Asti

5 ss Martini Asti

¼ stk. sitron (saften)

Fremgangsmåte: Bland alt sammen i et glass eller en stål bolle. Sett bollen over en kjele med nesten kokende vann og pisk til blandingen blir til en tykk krem.

- Bringebær:

1 kurv bringebær

3 ss karamelliserte hasselnøtter

Fremgangsmåte: Fordel bringebær på tallerkenen og dryss hasselnøtter over. Legg så på sabayonne saus og granite. Serveres umiddelbart og nytes med et glass Martini Asti.

Martini Asti

Martini Asti er en søt musserende vin fra den italienske byen Asti. Martini Asti er laget av de søte Moscato-druene og har en blomst- og fruktaktig

Bouquet. Martini Asti har de siste årene vært Vinmonopolets mest solgte musserende vin og bærer Italias høyeste kvalitetsbeskyttelse D.O.C.G på sitt flaskebryst

Martini Asti bør serveres ved 8-10 grader, og kan gjerne legges i kjøleskapet i 4-5 timer før servering. Flasken åpnes forsiktig, og vinen serveres i Coppa- eller Fluteglass, som fremhever opplevelsen av den livlige og enestående bouqueten.

Martini Brut

Martini Brut er en tørr musserende vin laget av kvalitetsdruer fra Chardonnay, Sauvignon, Prosecco og Riesling. Ved hjelp av en egen Charmat-metode gjøres vinen musserende. Martini Brut har en fløyelsaktig smak og en avsluttende tone av mandel. Vinen har en lys strågul farge og har en lett bouquet med små hint av gjær og ristet brød med et snev av mineraler.

Før servering skal Martini Brut oppbevares i kjøleskapet 4-5 timer. Den ideelle serveringstemperaturen er 8-10 grader. Flasken åpnes forsiktig. Serveres i Coppa glass eller i et Flute glass.

Martini Rosé

Martini Rosé er laget av druer hovedsakelig fra distriktene Piemonte og Veneto i Italia. Smaken er fyldig, forførerisk, søt og aromatisk og har en balansert og behagelig cuvée, der fylden av aromatiske druesafter er i perfekt harmoni med friskheten fra mer fruktige viner.

Martini Rosé bør serveres ved 8-10 grader, og kan gjerne legges i kjøleskapet i 4-5 timer før servering. Flasken åpnes forsiktig, og vinen serveres i Coppa eller Flute-glass.

Kilde: Bacardi Norge

Powered by Labrador CMS