Petter Nome ølglass
Petter Nome ølglass

- Bruk små glass i julen

– Dram og juleøl skal drikkes med varsomhet, for begge deler har høyt alkoholinnhold, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Ikke fyll opp gjestenes glass, la gjestene bestemme farten selv, anbefaler Nome. Han råder serveringsstedene til å bruke små drammeglass, men viktigst av alt er å la gjestene bestemme farten på drikkingen.

Publisert

- Tenk gjennom alkoholserveringen før juleselskapet, anbefaler Petter Nome. (Foto: Kaia Means)

– Ikke fyll opp drammeglassene til gjestene. La dem forsyne seg selv, og sørg alltid for å ha vann og alkoholfrie alternativer på bordet, mener Nome.

Bryggeriforeningen opplever nå større interesse for juleøl enn på mange år. Salget er også bra.

– Denne interessen er vi glad for, men det er verdt å huske på at noen typer juleøl har omtrent dobbelt så høyt alkoholinnhold som vanlig pils. Derfor kan det bli for mye alkohol for kroppen på én gang, sier Nome.

Ansvarlig vert

Den norske juletradisjonen innebærer raushet når det gjelder mat og drikke, men ingen ønsker at juleselskapene skal ende med at folk blir dårlige og festen havarerer i fyll.

– Som vert har man et ansvar for å skape gode rammer for selskapet. Da kan man ta slike grep som å sørge for rikelig med alkoholfrie valg, bruke mindre glass og ikke skjenke gjestene.

Det finnes nå flere typer alkoholfri juleøl, og det er et godt alternativ for de som kjører bil eller andre som vil ha juleølsmaken uten alkohol.

– Har du drukket sprit og juleøl, kan du ha over den lovlige grensen for å kjøre bil til langt utpå ettermiddagen neste dag.

Alkoholfrie soner

Petter Nome mener det er viktig å skape alkoholfrie soner i julen, ikke minst av hensyn til barna.

– Før julens selskapeligheter bør man tenke gjennom disse tingene. Jul skal være hyggeligst for barna. Alkohol hører ikke med i alle sammenhenger.

Salget av øl er nesten like høyt i desember som i toppmånedene på sommeren. Vinmonopolet solgte i fjor 20 prosent mer brennevin i desember enn i en gjennomsnittsmåned, og nær dobbelt så mye vin.

Newswire

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS