Stig Harris Fagerholt3 (1)

Ekstremt jevnt og høyt nivå

Første dag av NM i kokkekunst 2010 er unnagjort. Halvparten av de 12 deltakerne var i aksjon onsdag. Harald Osa i juryen er imponert over nivået. – Jeg har vært med i dette gamet i mange år nå, og nivået blir bare høyere og høyere. Deltakerne viser utrolig godt håndverk, sier Osa. Stig Harris Fagerholt (bildet) var en av deltakerne den første dagen.

Publisert

Christopher W. Davidsen serverer jurymedlem Harald Osa. (Foto: Morten Holt)

Han forteller videre, etter å ha smakt seg gjennom seks forskjellige forretter, seks forskjellige hovedretter og seks forskjellige desserter, at det var utrolig jevnt.

Mats L. Valuen sammen med sin commis Caroline Kobbevik, for øvrig den eneste kvinnelige aktøren blant de 12 som var i aksjon i boksene i dag.

– Noen av dem skilte seg ut på noen av rettene, og spesielt den ene deltakerens kalverett (hovedretten) var fantastisk god. Han hadde klart å få kjøttet helt riktig temperert, den var riktig stekt. Han hadde virkelig fått frem smaken i kalven på en utrolig god måte, mener Harald Osa.

I Trondheim

Som vanlig var det enkelte av deltakerne som holdt tidene bedre enn andre, noe som gir litt større stress og vanskeligheter med å realisere den opprinnelige ideen, men totalt sett leverte alle de seks deltakerne det de skulle.

NM i kokkekunst arrangeres i år under messen Meny 2010 i Trondheim Spektrum. I fjor ble mesterskapet arrangert i Ålesund, mens neste års mesterskap arrangeres i Bergen midt i oktober.

Deltakerne

Stig Harris Fagerholt i dyp konsentrasjon under den første dagen av NM i kokkekunst i Trondheim. (Foto: Morten Holt)

Her er de 12 (seks deltakere med seks commiser) som var i aksjon i dag

Boks 1: Leif Erik Karlsen (Chablis Brasserie & Bar, Trondheim). Commis: Robin Reinkind.

Leif Erik Karlsen.

Boks 2: Mats Lambrechts Vaulen (Gamle Raadhus, Oslo). Commis: Caroline Kobbevik

Boks 3: Christopher W. Davidsen (Tango Bar & Kjøkken, Stavanger). Commis: Eirik Thommessen.

Christopher Davidsen med siste finpuss av hovedretten av kalv. (Foto: Morten Holt)

Boks 4: Martin Sveian (Rica Nidelven Hotel, Trondheim). Commis: Håkon Solbakk.

Martin Sveian er en av tre kokker fra Rica Nidelven Hotel i NM-finalen. De to andre skal i aksjon torsdag. (Foto: Morten Holt)

Boks 5: Christian Sæther Mathiassen (Charles & De, Sandnes). Commis: Ola S. Klepp.

Christian Sæther Mathiassen.

Boks 6: Stig Harris Fagerholt (Straen Fiskerestaurant/Timbuktu Bar & Restaurant, Stavanger). Commis: Sindre Leikvoll.

Rettene

Forretten skal bestå av minst 60 prosent Salmalaks, minst ett valgfritt Tine produkt, norske belgvekster, babyleaves, norsk purre og norsk blomkål. Som garnityr må én av grønnsakene benyttes.

Hovedretten skal bestå av minst 60 prosent kalv ytrefilet, delikatesseløk, åkersjampinjong, spisskål, knutekål, mandelpotet og norske urter. Minst én av grønnsakene må benyttes som garnityr.

Desserten skal bestå av Valrhona sjokolade og norske pærer. I tillegg skal det benyttes kesam eller fløte.

Konferansier Svein Magnus Gjønvik i samtale med presidenten i Norges Kokkemesteres Landsforening, Kristine Hartvigsen.

Vinneren får NM-pokal, diplom og 30 000 kroner, sølvmedaljevinneren får diplom og 15 000 kroner, og bronsemedaljevinneren får diplom og 7500 kroner.

Juryen

I juryen under NM i kokkekunst 2010 sitter Harald Osa, Håvard Ravn Larsen, Sven Erik Renaa, Jan Kåre Johansen og Jacob Magnusson (juryleder).

Konferansier under mesterskapet er Svein Magnus Gjønvik. Trondheim Kokkenes Mesterlaug er arrangører for årets NM i samarbeid med Norges Kokkemesteres Landsforening.

Les mer på NKLs hjemmeside her.

I aksjon torsdag

Tor Øyvind Rudstaden (Condelica AS,, Drammen), Ørjan Johannessen (Gastronomisk Institutt, Stavanger), Morten Rathe (Rica Nidelven Hotel, Trondheim), Lukasz Brekke (Cornelius Sjømatrestaurant, Bergen), Bjørnar Buserud (Rica Nidelven Hotel, Trondheim) og tittelforsvarer Hallvar Ellingsen (Kulinarisk Akademi/Arakataka Restaurant, Oslo) skal i aksjon torsdag.

Premieutdelingen finner sted torsdag kveld.

Meny 2010

NM i kokkekunst 2010 arrangeres samtidig med Meny 2010, Midt-Norsk Fagmesse for storhusholdning.

Se flere bilder fra både messen og NM i kokkekunst 2010 lengre ned på siden.

"

Mats Lambrechts Valuen arbeider til daglig hos Jørn Lie på Gamle Raadhus i Oslo. Denne uka prøver han seg i NM i kokkekunst 2010 i Trondheim. Her arbeider han med salmalaksen. (Foto: Morten Holt)

Leif Erik Karlsen fra Chablis Brasserie & Bar er en av fire Trondheim-kokker som er med i årets NM. (Foto: Morten Holt)

Leif Erik Karlsen og hans commis Robin Reinkind hadde egen fanklubb på tribunen i Trondheim. (Foto: Morten Holt)

Christian Sæther Mathiassen og Ola S. Klepp. (Foto: Heidi Fjelland)

Juryen i NM i kokkekunst 2010. Fra høyre Jacob H. Magnusson, Jan Kåre Johansen, Harald Osa, Sven Erik Renaa og Håvard Ravn Larsen. I bakgrunnen arbeider Leif Erik Karlsen i boks 1. (Foto: Morten Holt)

Stig Harris Fagerholt er en av 12 finalister i NM i kokkekunst 2010. (Foto: Morten Holt)

Øyekontakt mellom Christopher Davidsen (til venstre) og juryleder Jacob Magnusson. (Foto: Morten Holt)

Trond Bjørsvik i Naustvik Enghav viser frem en seilfisk, fisket i Oceania, på Meny 2010 i Trondheim. Den er tre meter lang og veier nærmere 26 kilo. (Foto: Morten Holt)

Fjordland tilbyr nå også pakninger for storhusholdning, og presenterer løsninger på Meny 2010 i Trondheim. (Foto: Morten Holt)

Mye folk ved Culinas stand på Meny 2010 i Trondheim. (Foto: Morten Holt)

Pølsekuler er en het nyhet fra Nortura. Barna synes det er morsommere på buffeen, det gir mindre svinn og bedre økonomi enn å servere hele pølser. (Foto: Morten Holt)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS