De tre beste i NM kokkekunst i 2010. (Foto: Morten Holt)
De tre beste i NM kokkekunst i 2010. (Foto: Morten Holt)

Johannessen tok NM-gullet

Sommeren 2008 tok han EM-gull da han var commis for Geir Skeie. I dag var Ørjan Johannessen sjefen i boksen da han sikret seg NM-gullet i kokkekunst 2010. Og jubelen ble ikke mindre på NM-banketten på Rica Nidelven i kveld etter at det ble kjent at hotellets tre kokker, Morten Rathe, Martin Sveian og Bjørnar Buserud endte på sølv-, bronse- og femteplass i konkurransen! Fjerdeplassen gikk til fjorårsvinner Hallvar Ellingsen.

Publisert

Ørjan Johannessen vant NM i kokkekunst 2010 i Trondheim. Her forbereder han desserten. (Foto: Morten Holt)

Med deltakelse i Bocuse d’Or Europe i Stavanger i 2008 hentet Ørjan Johannessen nyttig erfaring da han assisterte Geir Skeie.

Ørjan Johannessen i aksjon. I bakgrunnen commis Lene Søreide. (Foto: Morten Holt)

I NM i kokkekunst 2010 var det Johannessen som hadde kommandoen i boksen. Med seg som commis hadde han Lene Søreide, og duoen imponerte.

Ørjan Johannessen med Kongepokalen. Commisen Lene Søreide er lærling på Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll ved Bergen, som drives av Ørjans foreldre. (Foto: Morten Holt)

Kommunikasjonen, samarbeidet og dialogen dem imellom var uten tvil av avgjørende betydning for sluttresultatet. For det var noe av det bedre vi så under mesterskapet i Trondheim.

Harald Osa i juryen er imponert over nivået i NM i kokkekunst 2010. Små marginer skilte de fem beste. (Foto: Morten Holt)

Du kan se hva Ørjan Johannessen serverte lenger ned i saken.

Meget jevnt

– Det er klart det er av betydning at du har vært med i konkurranser før. Du får nyttig erfaring, du vet hvordan du må gå frem, og du vet hva som må til på alle områder, sier ett av jurymedlemmene, Harald Osa.

Han forteller videre at det var svært jevnt i konkurransen, og små marginer skilte de fem beste. Alle leverte godt håndverksmessig utført arbeid, og det var til syvende og sist de gode smakskombinasjonene som avgjorde.

– En enstemmig jury hadde denne rekkefølgen, forteller han.

De fem jurymedlemmene og plassdommerne bedømmer etter utseende/presentasjon (30 prosent), i det ligger også noe teknikk, smak (40 prosent) og ryddighet og arbeidsteknikk (30 prosent).

Av de fem dommerne trekkes den høyeste og laveste poengsummen bort i hvert enkelt tilfelle slik at tre dommere blir gjeldende.

De tre beste i NM i kokkekunst 2010. Fra venstre sølvvinner Morten Rathe, gullvinner Ørjan Johannessen og bronsevinner Martin Sveian. (Foto: Morten Holt)

Tre blant de fem

Morten Rathe har fjerdeplass i 2008, tredjeplass i 2009 og andreplass i 2010 å vise til i NM i kokkekunst. (Foto: Morten Holt)

På banketthotellet Rica Nidelven er stemningen god i kveld. Hotellets kjøkken hadde med tre deltakere, som alle endte blant de fem beste av de 12 som har konkurrert de to siste dagene.

– Det er veldig godt gjort av et hotellkjøkken å vise frem slike resultater, sier Osa.

Hotelldirektør Bjarte Gjerde er naturlig nok svært fornøyd.

– Dette er stort for Rica Nidelven Hotel. Vi må huske på at våre tre deltakere har fulgt alle turnuser på hotellet, og forberedelsene er stort sett gjort på fritiden. De får ikke de samme mulighetene som du som for eksempel arbeider på KI eller GI, sa Gjerde til Horecanytt.no mens en av hans ansatte, Morten Rathe leverte en av sine retter.

Hotelldirektør Bjarte Gjerde (til venstre) på Rica Nidelven med tre kokker blant de fem beste i NM i kokkekunst. Fra venstre Morten Rathe, Martin Sveian og Bjørnar Buserud. (Foto: Morten Holt)

Rathe med 4,3,2

Morten Rathe forbereder desserten. (Foto: Morten Holt)

Den erfarne kokken fra Byåsen endte nok en gang helt i toppen, godt assistert av sin commis Petter Paulsen.

Bjørnar Buserud ble nummer fem i NM i kokkekunst 2010. (Foto: Morten Holt)

Morten Rathe, som endte på tredjeplass i fjor og på fjerdeplass i 2008, sikret seg sølvmedaljen og ble bestemann av de tre fra hotellet.

Stiller han opp neste år vet vi kanskje hva vi har i vente?

Han var fornøyd med sin egen innsats i NM.

Martin Sveian fra Rica Nidelven debuterte med tredjeplass i NM i kokkekunst. (Foto: Morten Holt)

Men de andre kokkene fra Ricas flaggskip i Trondheim gjorde det også svært bra. Konkurransedebutant Martin Sveian sørget for to medaljer til hotellet med sin bronseplass. Meget sterkt.

Nå samtidig tredjemann på det sterke Rica-laget, Bjørnar Buserud, blir nummer fem, og henviser flere av de skarpskodde restaurantkokkene til plassene bak, er det bare å ta av seg kokkehatten for hva de får til på kjøkkenet ved Nidelva.

Så glad var Martin Sveian da han debuterte med tredjeplass i NM i kokkekunst. (Foto: Morten Holt)

Tittelforsvareren på fjerde

Tittelforsvarer Hallvar Ellingsen endte på fjerdeplass i konkurransen, men de resterende deltakerne endte på en delt sjetteplass.

De andre som var med i konkurransen var Tor Øyvind Rustaden, Lukasz Brekke, Stig Harris Fagerholt, Christian Sæther Mathiassen, Christopher Davidsen, Mats Lambrechts Vaulen og Leif Erik Karlsen.

Hallvar Ellingsen ble nummer 4 i NM i kokkekunst 2010. (Foto: Morten Holt)

Premiene

Under NM-banketten i kveld fikk vinneren får NM-pokal, diplom og 30 000 kroner, sølvmedaljevinneren diplom og 15 000 kroner og bronsemedaljevinneren får diplom og 7500 kroner.

Dette serverte Ørjan Johannessen

Forrett Salmalaks: ”Bømlo”

Sprøstekt Salmalaks med røkt laks og havaroma.

Temperert grønnsaksalat med blomkål og gravet laks.

Ferske sjøkreps på sprø bunn.

Sitronhollandaise og frisk eplevinaigrette.

Hovedrett Kalv Ytrefilet: ”Høst”

Ytrefilet av kalv med grov landpølse Bourgogne.

Stekt kalvebrissel med foie gras og spisskål.

Skogsoppasta med åkersjampinjong ”à la creme”.

Salte bakte beter og delikatesseløk med lettrøkt margsmør. Kalvasky.

Dessert: ”Norske pærer og sjokolade i kombinasjon”

Kandelisert pære ”press” med sjokolade og fløtekaramell.

Iskald pæresorbet og varm hasselnøttsufflé

Rå revet pære og pasjonsfruktjus

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS