Rema kutter egg fra burhøns

Som første norske matvarekjede ønsker Rema 1000 kun å selge egg fra frittgående høner. – Rema 1000 har som mål å fase ut alle egg fra burhøns fra 2012. For å nå dette kreves store investeringer og omlegginger, sier innkjøpssjef Tor Erik Aag i Rema 1000. I dag har kjeden cirka 470 butikker i Norge, og Aag innrømmer at det kan bli tøft å skaffe nok egg til alle etter de nye kravene.

Publisert

– Men vi har tatt store løft sammen med produsentene våre før og skal gjøre det denne gangen også, sier han.

Motivasjonen for overgangen er ønsket å være en pådriver for god dyrevelferd. Samt å høre på kundenes ønsker.

Foran EU

– Ifølge målinger er et klart flertall i befolkningen villige til å betale prisen for burfrie egg, som er et par kroner ekstra per egg. Vi har også en ambisjon om at slike egg ikke skal koste mer enn våre kunder tidligere har betalt for tradisjonelle egg, sier Aag.

EU innfører også nye regler fra 2012, som også blir gjeldende i Norge. De går ut på at alle høner enten skal være frittgående eller ha innredede bur med bedre plass, vagle, sandbad og egen rugekasse.

– Klarer vi i Rema 1000 målsettingen vår, vil vi ha strengere regler enn EU, sier han.

– Utrolig positivt!

Flere aktører, som Forbrukerombudet og Oikos – Økologisk Norge, har tatt til orde for krav til merking av egg fra burhøns. Rema 1000 støtter forslaget og mener kundene har krav på denne informasjonen.

– En slik merking vil påskynde utviklingen mot mer egg fra frittgående høner, sier Tor Erik Aag i Rema 1000.

Stor begeistring

Beslutningen kjeden nå har tatt vekker stor begeistring hos Oikos, som er en fellesorganisasjon for økologisk produksjon og forbruk. Oikos har både produsenter og forbrukere som medlemmer.

– Det er utrolig positivt at Rema 1000 som første kjede flagger at de med dette ønsker å sette en helt ny standard for eggproduksjon. Dette er viktig for dyrevelferden og vil legge et betydelig press på de andre dagligvarekjedene. Vi håper disse nå kommer etter, sier daglig leder Reidar Andestad.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS