Arne Nese Rentokil

Skadedyrkontroll er ikke et tabuområde

God hygiene forhindrer spredning av sykdomsfremkallende bakterier og sikrer trygg mat for alle gjester. Fullgod hygiene oppnås ved effektivt renhold og skadedyrkontroll. I restaurantbransjen har skadedyrkontroll vært et tabuområde. Det bør det bli slutt på. Alle som jobber med mat, har håndtert kakerlakker og andre insekter, mus og rotter som ubudne gjester på kjøkken og lager.

Publisert

Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil Skadedyrkontroll, er godkjent skadedyrsbekjemper. Han har arbeidet med skadedyrsproblematikk i over 20 år. (Foto: Odd H. Vanebo)

Heldigvis finnes det profesjonelle samarbeidspartnere:

– Ved å benytte profesjonell ekspertise til sikring og kontroll mot skadedyr, tar du ansvar for dine gjester, ansatte og bedriftens omdømme, sier Arne Nese, teknisk sjef (Technical & Training Manager) i Rentokil Skadedyrkontroll. Han poengterer at opplæring i god hygiene og kunnskap om regelverket er et lederansvar.

Gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no. Klikk her

”Substitusjonsprinsippet”

Substitusjonsprinsippet” i ’Forskrift om skadedyrbekjempelse’ (§ 3-2) innebærer at den som skal foreta skadedyrbekjempelse, plikter å bruke det middel og den metode som gir minst skadevirkninger for miljø og helse og som kan føre til ønsket resultat.

– Behandling og kontroll av skadedyr og skadeinsekter krever inngående kunnskap og erfaring om dyrene og deres biologi. Forskrift om skadedyrbekjempelse definerer hvem som har lov til å utføre dette arbeidet. En autorisert skadedyrbekjemper kjenner regelverket og metodene som skal til for å yte fagmessig, effektiv og korrekt forebygging og bekjempelse.

Skadedyrkontroll

I moderne skadedyrkontroll er hovedprinsippet å forebygge i stedet for å bekjempe, også kalt Integrated Pest Management (IPM) for å forhindre skade på varer og bygninger, samtidig som miljøet sikres mot overforbruk av kjemikalier. De viktigste kontrollpunktene i IPM er:

• Godt renhold og god orden

• Rullering av risikovarer

• Sikring av bygningsmasse

• Å avdekke og sikre risikopunkter

• Inspisere og detektere etter skadedyr regelmessig

• Renholdsprøver

Renholdsprøver

- Hvorfor er det viktig med renholdsprøver på kjøkkenet?

– Ganske enkelt fordi aller viktigst er godt renhold. Jevnlige uttak av renholdspøver på utstyr og flater som kommer i berøring med maten, dokumenterer at renholdsrutinene fungerer tilfredsstillende. Ved avvik på prøver er det viktig å følge opp med korrigerende tiltak. Kontroll av skadedyr og renhold henger nøye sammen for å kunne skape et rent miljø, sier Nese.

Les resten av saken i Horeca nummer 5 2010

Bli abonnent på Horeca her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS