Maten er klar

Tidsklemma største hinder for sunnere middagsvaner

Norske småbarnefamilier mener for liten tid til planlegging og tilberedning er de største hindrene for sunnere matvaner rundt middagsbordet. Småbarnsforeldre i Oslo topper landstatistikken, ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat.

Publisert

Tidsklemma er så visst ingen myte for travle og sunnhetsbevisste småbarnsforeldre i Oslo-området.

Ifølge Norstat-undersøkelsen utført på oppdrag av Matenerklar.no, oppgir en av tre av de spurte på landsbasis at mangel på tid er hovedutfordringen til at sunne middager ikke blir prioritert. I Oslo svarte hele fire av ti det samme.

Rekker ikke innkjøp

En like stor hindring er ikke pris som man kanskje kunne tro. Det er rett og slett at de spurte ikke rekker å planlegge innkjøpene.

Også her scorer Oslo-folk høyt: 40 prosent av de spurte mener at dårlig planlegging er til stort hinder for sunnere middagsvaner.På landsbasis var tallet 20 prosent.

Tidsklemma

– Jobb, barn og mange fritidsaktiviteter gjør at tidsklemma absolutt er en realitet. Når det kommer til middagen slites vi ofte mellom idealer og realiter. Middagen skal både være sunn samtidig som den skal være rask å lage i en hektisk hverdag. Det er ikke alltid den kombinasjonen går opp, sier Hans Horndalsveen, daglig leder i Matenerklar.no, Hans Horndalsveen.

Matenerklar.no er en tjeneste der abonnentene en gang i uken får levert ingredienser og enkle og sunne oppskrifter på fem hverdagsmiddager. Selskapet leverer i dag i Oslo, Asker og Bærum, Lillestrøm, Strømmen og Bergen. Flere steder vil dekkes med fortløpende utvidelser.

Økt matglede

Hans Horndalsveen kan fortelle om positive reaksjoner fra kundene, som hovedsakelig er barnefamilier.

– Tilbakemeldingene vi har fått så langt er at de uttrykker stor lettelse over å slippe planlegging og innkjøp, og samtidig få muligheten til å lage inspirerende middager sammen med andre familiemedlemmer. Særlig fedre rapporterer om økt matglede i hverdagen. Middagene tar nemlig ikke mer enn 30 minutter å lage, smiler Hans Horndalsveen.

Les mer på Matenerklar.no

Dette forteller undersøkelsen

Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av Maten er klar.no. Den er gjort blant 1000 respondenter i et representativt utvalg for Norge i perioden 10. til 17. august 2010.

Hovedfunn på landsbasis

Norske familier anser for lite tid som hovedhindring for å spise sunnere. 30 prosent av de spurte hadde dette som det viktigste hinderet.

At maten er for dyr, kom på en annen plass med 24 prosent.

Den tredje største hindringen er at man ikke rekker å planlegge sine innkjøp. 21 prosent hadde dette som hovedgrunn.

Familier med barn er noe mer opptatt av å spise sunt enn familier uten barn.

Sentrale funn for Oslo-området

Oslo-folk oppgir å spise noe sunnere enn resten av befolkingen.

Hinderet for Oslo-folk: Jeg har ikke tid til å lage sunn mat. 41 prosent, mot 30 prosent på landgjennomsnittet.

”Jeg rekker ikke planlegge innkjøpene”, er et annet hovedargument: 37 prosent mot 21 prosent på landsbasis.

Pris er mindre avgjørende for personer bosatt i Oslo-området.

Litt om maten:

Du får ordentlige råvarer, ofte nærprodusert og økologisk dyrket. Dessuten er så mye som mulig naturlig produserte råvarer, ikke grønnsaker som er dyrket i oppvarmede og energikrevende drivhus. Hver uke får du en rett fra fire ulike kategorier; kjøtt, fisk og fjørfe, samt en lekker vegetar-rett, som for eksempel lasagne med mozzarella og cole slaw, eller havre- og speltpannekaker. En av rettene er beregnet for to middager, slik at du har en ekstra rask middag å varme en av dagene.

Vi unngår selvfølgelig kunstige tilsetningsstoffer og såkalte light-produkter som ofte inneholder modifisert stivelse og andre tilsetningsstoffer som kroppen ikke kjenner igjen.

Eksempel på en ukesmeny er for eksempel A. Kyllingbiff med potetmos og erter (2 middager) samt tyttebærsyltetøy og gulrot- og agurkstaver. B. Torsk i tomat- og eggsaus med brokkolisalat og ris/ gryn, C. Ovnspannekake med prosciuttochips , råkost og tyttebær. D. Gode pølser med saftig hveteris-salat.

NTBinfo/Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS