Økomelk

Yoghurtforbruket øker - melkeforbruket flater ut

Ferske tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at yoghurtforbruket øker, mens melkeforbruket flater ut etter lang tids nedgang.

Publisert

Yoghurtforbruket øker, mens melkeforbruket flater ut etter lang tids nedgang. (Illustrasjonsfoto)

– Yoghurttilbudet har økt kraftig de siste årene, og det er fortsatt et stort potensial i denne kategorien. Det finnes nå rundt 70 ulike norske yoghurter på markedet, som dekker ulike behov for smak, sukkerinnhold og fettinnhold. I tillegg finnes varianter med probiotiske bakterier som har god helseeffekt, forteller daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ida Berg Hauge.

Yoghurt styrker sin posisjon

Tallene som er basert på yoghurtsalg til dagligvare og storhusholdning viser en svært positiv utvikling. Det er spesielt inntaket av yoghurt naturell og drikkeyoghurt som har bidratt til denne veksten i yoghurtsalget.

Inntaket av drikkeyoghurt økte med 8,6 % (per capita) fra 2008 til 2009, mens yoghurt naturell økte med 12,4 % i samme periode. Smaksatt vanlig yoghurt er fortsatt favoritten blant folk flest med en andel på 68 % av alle yoghurttyper.

Mindre sukker

- Noe av årsaken til at yoghurt naturell øker i forbruk er at den velges blant de som vil ha et alternativ med mindre sukker. Den økende helsetrenden får mange til å innse at det finnes mange varianter å velge i og at man kan velge varianter med sukker til kos og sukkerreduserte typer til hverdags. Mange blir også mer bevisste på at yoghurt inneholder viktige næringsstoffer og at det finnes varianter som er ekstra gunstige for tarmsystemet. Vi ser også at drikkeyoghurt utvikler seg. Dette er et relativt ungt produkt i Norge, som har et potensial til å ta en sterkere posisjon fremover, forteller Berg Hauge.

Stabilt melkeforbruk

Tallene for melk inkluderer salg til dagligvare og storhusholdning innenfor kategoriene vanlig hvit melk, smaksatt melk og syrnete melketyper. Tallene for 2009 viser at volumet i antall liter holder seg stabilt, men at vi får en svak capitanedgang på 1 prosent. Hver nordmann drakk 98,32 liter melk i 2008 og 97,30 liter i 2009.

Men daglig leder i Melk.no, Ida Berg Hauge, synes det er positivt at volumet på melkesalget holder seg.

– Ser vi på melkeforbruket totalt i antall liter totalt, er det en økning 0,18 prosent fra 2008 til 2009. Volumet var på vei nedover frem til 2007, men de to siste årene har vi sett en økning i totalt volum igjen. Nedgangen i forbruk per hodet kommer først og fremst av at vi er blitt flere mennesker i Norge, forteller Berg Hauge.

Melk oppfattes som sunt

I en fersk holdningsundersøkelse Synovate har utført for Melk.no viser det seg at melk er det meieriproduktet som flest oppfatter som sunt. Hele 82 prosent oppgir at de oppfatter melk som sunt, og det oppleves spesielt viktig for barn og unges kosthold.

En av utfordringene for melk er at det viser seg at man drikker mindre melk når man blir voksen. Både barn og voksne trenger daglig de næringsstoffene som finnes i meieriprodukter, en generell regel er at tre porsjoner meieriprodukter dekker ditt daglige behov. En porsjon kan gjerne være ett glass melk eller en yoghurt.

Kalsiumkilde

-Meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium. Når forbruket går nedover totalt sett, kan kalsiuminntaket i deler av befolkningen bli utsatt. Det er derfor viktig at verken barn, unge eller voksne utelater dem fra kosten når det ikke er særlige grunner til det, avslutter Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Melkefakta

Yoghurt ble lansert på 1950 tallet

Skummet melk ble lansert i 1961

Lettmelk ble lansert i 1984.

Ekstra lett melk ble lansert i 2000.

Capitaforbruk 2009" 200720082009%vis endring siste år
Totalt melk98,6898,3397,30-1,05 %
Helmelk16,0215,3614,75-4,00 %
Lettmelk46,7945,9144,94-2,10 %
Ekstra lettmelk11,6813,0013,574,40 %
Skummetmelk11,3110,9810,81-1,53 %
Syrnet melk7,948,248,543,64 %
Ost inkl import og småskalaprodusenter17,1017,3617,03-1,89 %
Yoghurt inkl import9,119,339,734,33 %
Fløte4,884,774,70-1,31 %
Rømme3,193,253,24-0,42 %
Smør1,361,401,410,78 %

Pressemelding

Powered by Labrador CMS