Ølillustrasjon COLOURBOX (2)

Vi smugler mer øl

Vi smugler mer øl fra våre naboland enn noen gang før. I år ligger det an til ny rekord. På 10 år er Tollvesenets beslag av smuglerøl åttedoblet. I 2001 ble det beslaglagt 54 000 liter øl, i fjor nesten 390 000 liter. I år ser den rekorden ut til å bli slått, for i første halvår har Tollvesenet tatt hånd om drøyt 210 000 liter øl.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Økningen i beslagene henger nok sammen med at vi også kjøper mye mer øl i utlandet. Tall fra Systembolaget i Sverige viser at salget av sterkøl til nordmenn økte med 80 prosent fra 2002 til 2009, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Store konsekvenser

Nordmenn kjøpte 30 millioner liter øl i utlandet i 2005, viser beregninger fra Statens institutt for forbruksforskning. Petter Nome antar at tallet er vesentlig høyere i dag.

– 30 millioner liter er like mye som Aass og Mack brygger til sammen og tilsvarer årsforbruket til 600 000 gjennomsnittsnordmenn. Da sier det seg selv at grensehandelen og smuglingen går ut over norske arbeidsplasser, sier han.

De siste ti årene har ett tusen norske bryggeriarbeidere mistet jobben.

– Det er de høye norske avgiftene på øl som får stadig flere til å ta med seg øl fra utlandet, både på lovlig og ulovlig måte, sier Nome.

I verdenstoppen - i avgifter

Norge er i verdenstoppen når det gjelder alle typer alkoholavgifter, og avgiftene på øl har økt mye mer enn for andre alkoholholdige drikkevarer.

– Fra 1995 har avgiften på øl økt med 51 prosent, mens den har økt med 37,7 prosent for vin og 9,6 prosent for brennevin. Øl er dermed blitt en attraktiv smuglervare, og det er relativt nytt, sier Nome.

Øl for 400 millioner

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) brukte vi 10,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i fjor. Harryhandelen øker for hvert år, men ikke dramatisk. Fem år tidligere, i 2005, handlet vi for 8,7 milliarder kroner på slike turer.

Over halvparten, 53 prosent, opplyser at de har kjøpt alkohol på dagsturer til utlandet. Beregninger fra SSB viser at vi kjøpte øl for 410 millioner kroner på slike turer i 2009. Av alt vi kjøper på handleturer i utlandet, utgjør øl hele 3,9 prosent.

Mens Systembolagets salg av sterkøl til nordmenn økte med 80 prosent fra 2002 til 2009, økte vinsalget med 46 prosent og spritsalget med ti prosent i samme periode.

– Øl har blitt en av de viktigste lokkevarene i svenskehandelen, både for lovlydige og smuglere, sier Petter Nome.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS