Riskrem

Riskrem er dessertfavoritten julaften

Over 40 prosent av befolkningen spiser riskrem som dessert på julaften, noe som gjør riskrem til den store juledessertvinneren blant nordmenn. Multekrem inntar andreplassen, men er mindre populær blant den yngre garde.

Publisert

I løpet av desember tar vi frem noen av de kjæreste tradisjonsdessertene vi har. I følge en landsrepresentativ undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), oppgir 41 % av befolkningen at de spiser riskrem til dessert på julaften.

Tradisjoner

– For de aller fleste handler julemat om tradisjoner og et ønske om å spise det man alltid har spist for å få julestemning. Riskrem er både enkelt og smakfullt, og det passer jo ekstra fint å lage dersom man har julegrøt til overs, sier Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Melk.no.

Julemiddagen varierer rundt om i landet, men det er overraskende få regionale variasjoner i dessertmenyen. Eneste region som skiller seg nevneverdig ut fra de andre landsinndelingene i undersøkelsen er Midt-Norge, der et knapt flertall spiser multekrem (31 %) foran riskrem (28 %). I alle de andre regionene er riskrem en soleklar vinner, og aller mest populær er den på Østlandet (utenom Oslo) der nesten halvparten foretrekker riskrem som juledessert (48 %).

Multekremen på vei ut?

Mens riskrem er populær som juledessert hos gamle som unge, taper multekrem terreng hos de yngre. Av befolkningen over 60 år spiser over én av tre multekrem på julaften, mens kun 10 % av dem mellom 18 - 29 år gjør det. Dette kan bety at multekrem på sikt kan forsvinne som juletradisjon.

– Multekrem er også en klassisk og lettvint dessert i jula, og de som lager multekrem er ofte de som har tilgang til å plukke multer selv. Da kan både geografiske forhold og dalende interesse for bærplukking være avgjørende for at desserten blir mindre populær, mener Antonsen.

Et fåtall har ikke desserttradisjon

Foruten riskrem og multekrem, er det også andre desserter som går igjen blant nordmenns tradisjoner på julaften. Karamellpudding er tredje vanligste dessert å spise på julaften (9 %), fulgt av is (8 %) og fruktsalat (5 %). Det er 8 % som ikke har noen spesiell desserttradisjon, mens kun 4 % oppgir at de ikke spiser dessert.

– Resultatene av denne undersøkelsen er ganske like med tilsvarende undersøkelse fra 2006. Det kan tyde på at tradisjonene rundt julemat og juledessert er nokså stabile og ikke påvirkes så lett av trender, avslutter Marianne Hayes Antonsen i Melk.no.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS