Petter Nome (19)

Øl er den store pol-vinneren

Mens vin- og brennevinssalget stagnerer, økte salget av sterkøl fra Vinmonopolet med 25,5 prosent i 2013. Og det er norsk øl som seiler fram og kaprer hele 58 av de 100 første plassene på bestselgerlisten, mot 49 i 2012.

Publisert

Petter Nome (Foto: Morten Holt)

– Vi opplever et gjennombrudd for ølkultur i Norge, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Hele fjorten norske bryggerier er inne på topp 100-lista, med mikrobryggeriet Nøgne Ø som soleklar ener. De hadde femten ulike merker blant de hundre mest solgte sterkøltypene i løpet av fjoråret.

Vinneren er likevel den samme som i tidligere år: Hansa Sterkøl med 80 418 solgte liter.

Når det gjelder øltyper, er det fortsatt juleøl som leder an, men ulike varianter av India pale ale (IPA) tar kraftig innpå. Denne humlesterke øltypen er på frammarsj over hele den vestlige verden og legger beslag på åtte av de femti første plassene på Vinmonopolets salgstopp.

Sterkøl ble solgt i dagligvarehandelen i Norge fram til 1993. Da overtok Vinmonopolet salget, for å begrense forbruket av det sterkeste ølet. Resultatet var kraftig nedgang i salget.

– Siden den gang er ølkulturen dramatisk endret. Mesteparten av sterkølet er kostbart og drikkes i små mengder for smakens og opplevelsens skyld. Framgangen for sterkølet handler om kultur, ikke om fyll.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen vil likevel ikke ha sterkølet tilbake i butikkhyllene.

– Vi er svært fornøyd med den jobben Vinmonopolet gjør og tror det er fornuftig å begrense tilgjengeligheten for barn og unge, sier direktøren i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

De øvrige 42 plassene på Vinmonopolets topp 100-liste deles mellom 16 ulike nasjoner. Den store vinneren er tyske Erdinger Weissbier, som nå er Norges nest mest solgte sterkøl og har hatt en salgsvekst på nesten 270 prosent de siste fem årene.

– Helt naturlig. For det første har de TV-reklame på NRK1 hele vinteren, som hovedsponsor for verdenscupen i skiskyting. For det andre er det et godt øl, sier Nome.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS