Ottar Skaslien1

– Skolesystemet fungerer ikke

Skaslien Gjestgiveri i Hedmark har vært lærlingebedrift i nesten 30 år, og bidratt til å holde rekrutteringen i hevd. Kokk- og lærer Ottar Skaslien synes imidlertid ikke at skolesystemet fungerer.

Publisert

Skolesystemet fungerer dårlig, mener kokk og lærer Ottar Skaslien på Skaslien Gjestgiveri i Hedmark. (Foto: Morten Holt)

Det er en kjensgjerning av det er manglende rekruttering både til kokk- og servitøryrket – i likhet med en rekke andre håndverksfag, og den erfarne kokken på det prisbelønte serveringsstedet har sine meninger om hvorfor.

Bare én vei de siste 20 årene

– Alle håndverksfag stiller i samme situasjon. Jeg bygget på min utdanning med praktisk pedagogikk for yrkesfaglærere for å kunne praktisere som lærer. Til nå har denne utdanningen kun kommet våre lærlinger til gode. Jeg synes rett og slett ikke at dagens skolesystem fungerer. Etter «Reform 94» og «kunnskapsløftet» har det gått en vei – nedover, sier Skaslien.

Ottar Skaslien (nummer to fra høyre) sammen med lærling Stian Olai Hansen (fra venstre), 1. kokk Stian Bergerud og lærling Anawat Sae-Khow på Skaslien Gjestgiveri (Foto: Morten Holt)

Han forklarer nærmere: – Før 1994 hadde vi en gruppe ungdommer vi kunne hatt i arbeid, men denne gruppen ble borte da reformen ble innført. De med allmennfag som ønsket en yrkesrettet utdanning hadde nemlig før 1994 en mulighet til dette. Yrkesrettet utdanning bør gi mye praktisk arbeid og teoretiske fag rettet mot håndverksfaget, ikke som i dag – lite praksis og teori rettet mot allmennfag, fremholder Ottar Skaslien.

– Systemet ødelegger ressursene

– Hvorfor ikke gi dem med praktiske fagbrev også muligheten senere i livet til påbygg allmennfag. Før Reform 94 hadde vi kunnskapsrike interesserte lærlinger med mål om fagbrev. I dag må bedriftene ta ungdommen ut av kuvøsen og begynne å flaske de opp før de til slutt kan begynne å lære yrket. Ungdom i dag er ikke verre enn ungdom før: Det er skolesystemet som ødelegger ressursene, mener Skaslien.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS