Petter Nome ølglass
Petter Nome ølglass

– Grunnløs og miljøfiendtlig avgift beholdes

– Siv Jensen velger å beholde en grunnløs og miljøfiendtlig miljøavgift. Det er ubegripelig og et klart brudd med finansministerens egne løfter. I beste fall er dette en glipp som rettes opp før budsjettet blir endelig vedtatt, sier Petter Nome i BROD.

Publisert

Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen sikter til den såkalte grunnavgiften på engangsemballasje, som ikke bare beholdes, men økes gjennom indeksregulering i forslaget til statsbudsjett for 2015.

Grunnavgiften ble innført av Arbeiderparti-regjeringen i 1994, i frykt for at øl- og brusbokser skulle forurense naturen. Avgiften ble avskaffet av de borgerlige i 2005 fordi den ikke hadde miljøeffekt. Året etter ble den gjeninnført av regjeringen Stoltenberg.

– I dag vet vi at denne avgiften er direkte miljøfiendtlig, sier Nome. - Nordmenn er verdensmestre i panting og drikkeemballasje i aluminium og plast resirkuleres på en særdeles miljøvennlig måte. De produsentene som har gått over til slik emballasje kan dokumentere 25 % lavere klimautslipp, kraftig redusert vannforbruk og null utslipp av kjemikalier.

Finansminister Siv Jensen har tidligere lovet å "forenkle lovverket og fjerne unødvendige avgifter".

– Denne avgiften er ikke bare unødvendig, den er direkte kontraproduktiv. Ikke bare er det en avgift på den mest miljøvennlige emballasjen, den øker også prisforskjellen mellom Norge og Sverige, slik at det blir mer grensehandel, sier Nome.

Miljøstiftelsen Zero har offentlig støttet Nomes krav om å fjerne grunnavgiften. Avgiften for 2015 er foreslått til 1,12 kr pr boks eller flaske. Det vil gi inntekter til Staten på langt over en milliard kroner.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS