Nordisk Servitørlærlinger Brasserie France2 Mathias Toresen Frida Willard Bjørkvold
Nordisk Servitørlærlinger Brasserie France2 Mathias Toresen Frida Willard Bjørkvold

Nordisk mesterskap for kokke- og servitørlærlinger

Fredag 17. og lørdag 18. april arrangeres Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger. Det skjer på Strinda videregående skole i Trondheim. I kokkeklassen er det Arja Pedersen og Kim Iamram fra Spiseriet i Stavanger, anført av lagleder Andre Slettvoll, som representerer Norge, mens Frida Willard Bjørkvold, Mathias Toresen og lagleder Marianne Myhre Sundal fra Brasserie France i Oslo er Norges deltakere i servitørklassen.

Publisert

Servitørlærlingene Mathias Toresen og Frida Willard Bjørkvold fra Brasserie France i Oslo ligger i hardtrening før Nordisk Mesterskap for servitørlærlinger kommende helg. (Foto: NHO Reiseliv)

Servitørlærlingene fra Brasserie France i Oslo ligger i hardtrening før alvoret starter.

– Det er gøy med drinkmiksing fordi det skjer litt. Det handler om å ha det gøy og lage et show for gjesten, sier servitørlærling Mathias Toresen.

Sammen med kollega Frida Willard Bjørkvold og lagleder Marianne Myhre Sundal finpusser han teknikkene foran Nordisk mesterskap.

Se video fra treningen til Brasserie France-lærlingene her (NHOReiseliv.no)

Deltatt i flere konkurranser tidligere

– Det er skremmende at det nærmer seg. Jeg håper vi slipper å transjere fjærkre, for det er så mye å forholde seg til. Flamberingen skal gå fint, men det blir tøft å kjøre service i et ukjent miljø, sier Frida Willard Bjørkvold.

Både Toresen og Willard Bjørkvold har deltatt i flere lærlingekonkurranser tidligere, og håper å holde nervene under kontroll i Trondheim.

– Det hadde betydd utrolig mye å vinne. Da får du et navn i bransjen. Det er veldig rart å tenke på at det er vi som representerer servitørlærlingene for hele landet, sier Frida Willard Bjørkvold til NHOReiseliv.no.

Les også: Slik gikk i det i NM 2015 for kokke- og servitørlærlingene (publisert januar 2015)

Les også: Siste finpuss for lærlingene før Nordisk Mesterskap (NHO Reiseliv)

Freretters meny til 12 personer

"

Kokkelærlingene Arja Pedersen (til venstre) og Kim Iamram (til høyre) fra Spiseriet i Konserthuset i Stavanger og lagleder Andre Slettvoll er Norges deltakere i Nordisk mesterskap for kokkelærlinger. (Foto: Arkiv)

– Jeg kjenner ikke noe til nervene ennå, men regner med jeg får det snart eller på selve konkurransedagene. Grunnen til at jeg ikke er nervøs er kanskje fordi jeg tenker positivt og ser fram til dagene i Trondheim. Jeg gleder meg til å reise, oppleve konkurransen og selvsagt prøve å vinne, sier Kim Iamram til NHOReiseliv.no

– Jeg begynner å kjenne litt på nervene nå, men håper at de vil være under kontroll under selve konkurransen, sier Arja Pedersen.

Hun gleder seg til å se hva det norske og de andre lagene får til, og hvilke ulike retter som kommer frem fra de samme råvarene.

– Kjente råvarer som kveite, sjøkreps, og kalveculotte hadde vært kjekt å få. Det er greit å ha jobbet eller i det miste ha hørt om råvarene fra før av. Det vil være til stor hjelp når vi skal sette opp menyen. Vi skal sette opp og lage en fireretters meny til 12 personer. Vi må kunne lage menyen med tanke på smaker, konsistenser, utseende, og tidsbruk, sier de to.

Les også: Siste finpuss for lærlingene før Nordisk Mesterskap (NHO Reiseliv)

For rekrutteringen

Disse dagene møtes de beste servitørlærlingene og de beste kokkelærlingene fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island for å konkurrere over to dager.

"

Fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv, Vibeke Myrstad. (Foto: Håkon Eltvik)

«Det er et enormt behov for at flere unge velger kokk- og servitøryrket i fremtiden, for at reiselivsnæringen skal få den kvalifiserte arbeidskraften den er avhengig av. Flere enn 60 prosent av medlemmene i NHO Reiseliv sier at de har et udekket kompetansebehov. Å rette fokus mot unge talent i bransjen er derfor svært viktig», heter det i en pressemelding fra NHO Reiseliv, som er arrangør av konkurransen.

– Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger er en viktig konkurranse for reiselivet ved at den viser hva det vil si å være kokk og servitør og synliggjør hvor morsomme og varierte disse yrkene er. Slike konkurranser gir også de unge og lovende lærlingene en mulighet til å bli enda bedre og finpusse kompetansen sin. Reiselivet har stort behov for faglærte, dyktige ansatte. Kvalifiserte kokker og servitører går sikre jobber i møte i en voksende bransje som trenger ungdom, sier Vibeke Myrstad, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Sist gang Norge hadde dette arrangementet var i 2010.

Les også: Slik gikk det med de norske lærlingene i 2014 (publisert april 2014)

Konkurranse over to dager

Selve konkurransen starter fredag 17. april klokka 12.30, og den siste retten skal være servert klokka 15.20. Dagen etter er det tid for «Mystery Basket», der det er lagt opp til et tett samarbeid mellom kokk og servitør.

Premieutdelingen finner sted lørdag kveld klokka 19.30 i Trondheim.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS