Foto: Bryggerhuset
Foto: Bryggerhuset

Bryggerhuset med «cognacøl»

Bryggerhuset + Bache-Gabrielsen Collaboration Series Batch #01 BarleyWine, er det første ølet i en samarbeidsserie mellom Bryggerhuset Pilotbryggeri ved Aass Bryggeri og Cognac-huset Bache-Gabrielsen.

Publisert
Foto: Bryggerhuset
Foto: Bryggerhuset

Som tidligere omtalt, har Bryggerhuset, Aass Bryggeris Pilotbryggeri, og cognachuset Bache-Gabrielsen inngått et samarbeid om fatlagring av øl. Det første produktet i samarbeidet lanseres i bestillingsutvalget på Vinmonopolet og Vectura fredag 1. september. Ølet vil også være tilgjengelig for smaking på Bergen Ølfestival førstkommende helg.

Kun 1600 flasker er tilgjengelig.

Les også: Skal lagre øl på cognacfat

Foto: Bryggerhuset
Foto: Bryggerhuset

Holder 13,6 prosent

«English BarleyWine» ble valgt som første brygg ut, da ølet tåler både langvarig lagring og ekstra aroma av eik og Cognac. Øltypen stammer fra England, der det ofte ble brygget til særlige anledninger og er velegnet for langvarig lagring.

Ølet, holder 13,6 prosent alkohol, og er tilgjengelig i halvliters blackglass-flasker. Det er fatlagret i 4,5 måned, og holdbart i 20 år.

Foto: Bryggerhuset
Foto: Bryggerhuset

Råvarene som er tatt i bruk er pale ale malt, winermalt, karamellmalt, demerasukker, melasse, cocoanibs, fuggles, east kent goldings og overgjær.

Ettersmak av cognac og eikefat

– Det ferdige ølet er dypt kobberfarget, og har i tråd med øltypen et lavt kullsyrenivå og lite skum. I duften er både eik, tørket frukt, mørke sukkertyper og malt framtredende, sammen med en tydelig aroma av edel cognac. Smaken er preget av de samme kjennetegnene som duften, kombinert med en lav bitterhet, varmende munnfølelse og en markant ettersmak av cognac og eikefat, sier Gard Karlsnes i Bryggerhuset Pilotbryggeri.

Les også: Øl med hint av cognac

Les også: Aass bryggeri innoverer

«Samarbeidet startet 5. september 2016, da HervéBache-Gabrielsen deltok på bryggingen av en engelsk barleywine. Deretter ble det ferdig gjærede ølet overført til to 400 liters eikefat fra Bache-Gabrielsen 29. september 2016. Fatene er av eik fra Limousin og har tidligere blitt benyttet til modning av cognac. 15. februar vurderte vi at ølet hadde trukket til seg nok smak av Cognac og eik og ølet ble deretter overført til lagringstank for modning. De to fatene ble deretter fylt med et nytt øl som lanseres i 2018 (mer info om dette vil komme senere). 27. april ble ølet flasket og etter ytterligere fire måneder lagring blir det endelig tilgjengelig for publikum fredag 1. september. Ølet er tappet på svarte halvlitersflasker, og har etikett i finér. Ølet kan lagres lenge og vil fortsette å utvikle seg smaksmessig i mange år», heter det i pressemeldingen fra Bryggerhuset.

Bryggerhuset + Bache-Gabrielsen Collaboration Series Batch #01 BarleyWine

Produsent: Bryggerhuset Pilotbryggeri

Alkohol: 13,6 prosent

Volum: 0,5 liter

Varenr. Vinmonopolet: 7898202

Varenr. Vectura: 145794

Les mer på Bryggerhuset.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS