Elevene fra Nannestad videregående skole og Ørjan Johannessen er i gang med lunsjen. (Foto: Janne Sandvik)

Inspirasjonsdag på Nannestad-kjøkkenet

Nannestad videregående skoles kantine fikk 2. plass i konkurransen Årets Matgledebedrift 2016. Denne uka kunne de «innkassere» premien: En inspirasjonsdag på kjøkkenet med blant andre mesterkokk Ørjan Johannessen.

Publisert
Philip, Markus og Øyvind følger nøye med på mesterkokk Ørjan Johannessen når anderetten tilberedes. (Foto: Janne Sandvik)

«Det oser av matglede og stor kunnskap fra start til mål – stedet drives nemlig av vår kommende generasjon kokker. Kantinen er et samlingspunkt og selve «hjertet» på skolen». Dette var noen av tilbakemeldingene fra juryen under kåringen i oktober.

2. plasspremien var en fagdag med gullvinner fra Bocuse d’Or Lyon 2015, Ørjan Johannessen; Tines fagkonsulent baker og konditor Bernhard Azinger – gullvinner i OL for konditor, og tidligere landslagstrener for konditorlandslaget og Tine Partners egen matfaglige ansvarlig, Pål Jetmundsen.

Kayleigh og Sondre på Nannestad videregående skole tilbereder laksen. (Foto: Janne Sandvik)

Mye matglede blant elevene

Skolekantinen gir fortsatt samme inntrykket – her er det mye matglede! Kantinen driftes både av 1. og 2. klasse på kokk- og servitør-linjen.

Elevene Anja, Markus og Sigurd på Nannestad videregående skole. (Foto: Janne Sandvik)

Trinnene bytter på. 1. klasse-elevene lager den mer grunnleggende maten for de andre studentene, mens 2. klasse har mer fokus på varmmaten (spesielt etter jul), og da som eksamensoppgave, som serveres til voksne/lærere.

Moro lage mat med Ørjan Johannessen

Asle Faanessen er faglærer på Nannestad videregående skole. (Foto: Janne Sandvik)

– Det er moro å lage mat sammen med Ørjan, sier de.

– Vinnerne fikk jo reise til Lyon, og det hadde vært ekstra stas, men da hadde jo ikke hele klassen fått deltatt. Denne premien er egentlig bedre, nå får jo alle være med, sier Markus.

Amalie og Sigrid forbereder den spennende sjokoladekonfekten til gjestene. (Foto: Janne Sandvik)

Elever og lærere trives på skolen

Asle Faannessen er utdannet kokk og har vært fire år på Nannestad videregående skole. Han er faglærer for klassen med kokkeelever i VG2 som skal ut i lære, med 17 elever i klassen, og synes det er givende å være lærer.

Pynten til desserten er klar. Tine-konditor Bernhard Azinger med de lærevillige tilskuerne Nina, Suzanne og Elisabeth. (Foto: Janne Sandvik)

– Vi har en variert arbeidsdag med mye gøy på jobben, sier han.

Kantine med full service

Foto: Janne Sandvik

Ved oppstart av nytt skoleår er det spennende og litt «skummelt», både for elever og lærere. Elevene blir «kastet ut i det» og må drive kantinen fra første dag – med full service.

– Sølvet i Årets Matgledebedrift 2016 var veldig stas både for elever og lærere. Denne konkurransen er en viktig arena for rekruttering til bransjen – et skritt videre på veien, sier faglæreren.

Lærere med spisskompetanse

Skolen gir et godt tilbud både for elever og lærere.

– Det er bra bredde på elevene. Den største styrken ligger i teamet til 1.- og 2.-klassekokker samt kompetansen hos lærerne. Alle lærerne har spisskompetanse som skolen benytter på best mulig måte, og vi lærer også mye av hverandre, sier Faannessen.

VG2 kokke- og servitørelever og lærere på Nannestad vgs med kokkebesøk. Foran fra venstre: faglærer Asle Faannessen, konditormester Eirik Alistair Solum, Tine-konditor Bernhard Azinger, mesterkokk Ørjan Johannessen, avdelingsleder Mark H. Hickton og Tine-kokk Pål Jetmundsen. (Foto: Sven-Magne Lilleheier)

Skolen er blant landets beste

Rektor Per Bjarne Elle er stolt av skolens gode resultater: Hele 95 % av studentene fullfører og består i restaurant- og matfag.

Nannestad videregående skole har rundt 900 elever inklusiv voksenopplæring. De har to fulle klasser på kokk og servitør samt en full matfagklasse (konditor, baker, butikkslakter).

Skolen legger vekt på to ting, forteller han:

Høy fagkompetanse hos lærerne (henter gjerne inn fra næringslivet)

Virkelighetsnær undervisning – elevene prøver seg i reelle situasjoner (f.eks. restaurant, butikk, catering)

Fellesfag inn i kjøkkenet

– Og fellesfagene – for eksempel engelsk – tas også med inn på kjøkkenet. Vi kobler de ulike fagene for mest mulig nytte i yrkeslivet, forteller Elle.

Du kan lese mer og se enda flere bilder på Tinehandel.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Juryens uttalelse om sølvvinneren

Om vinneren av sølvplassen i Årets Matgledebedrift 2016, Nannestad videregående kantine, sa juryen under utdelingen av prisen i oktober, følgende:

«Det oser av matglede og stor kunnskap fra start til mål – stedet drives nemlig av vår kommende generasjon kokker. Elevene lærer å drive kantine og lager det meste av maten fra bunnen med egenproduserte kjøtt- og fiskeretter samt bakervarer. Målene for bedriften er klare: Kun det beste er godt nok! Våre mattradisjoner blir også godt tatt vare på. Kantinen er et samlingspunkt og selve «hjertet» på skolen. Alle spiser her. Fra rektor til lærere, til elever og folk i nærmiljøet»

Powered by Labrador CMS