Christian A. Pettersen og Ivan Abrahamsen. (Foto: Arcus)
Christian A. Pettersen og Ivan Abrahamsen. (Foto: Arcus)

En historie om kjærlighet til norsk matkultur

Under lanseringen av 2018-versjonen av Gilde Juleaquavit ble en eksklusiv middag tilberedt av Bocuse d’Or-deltaker Christian André Pettersen, som ikke er fremmed for å bruke akevitt både i og til maten.

Publisert

Årets juleakevitt er den 31. i rekken, men den første signert av masterblender Ivan Abrahamsen etter at Halvor Hauch gav fra seg stafettpinnen i fjor.

Designet viser samspillet mellom tradisjon og innovasjon, inspirert av den skandinaviske vinteren og tradisjonelle juleforberedelser.

Akevitten tilberedes gjennom den unike solerametoden: Hvert år spares en andel juleakevitt som benyttes som base for neste årgang. På den måten vil Gilde Juleaquavit alltid inneholde dråper fra alle tidligere årganger.

– Historien til Gilde Juleaquavit er historien om 31 år med kjærlighet til norsk matkultur. Dette er en akevitt som egner seg utmerket til tradisjonell julemat. Årets Gilde Juleaquavit har et tydelig innslag av fataromaer som karamell, kaffe, toffee, og mørk sjokolade. Krydderpreg av sitrus, karve og anis, og noter av hetvin med sherry og tørket frukt, sier masterblender i Arcus, Ivan Abrahamsen.

Under lanseringen nylig holdt Abrahamsen en master class på bøkkerverkstedet hvor han blant annet fortalte om fatene til juleaquaviten. Generelt for all norsk akevitt er at den er modnet i minst seks måneder på gamle sherryfat, noe som gjør smaken rundere og mer kompleks, mens alkoholen løser opp fettet og virker rensende i munnen. Et passende fatpreg, en stor andel krydder og rester av sherry fra eikefat gjør at akevitt passer perfekt til tradisjonell norsk julemat, som er kraftig og fet.

En del av norske tradisjoner

Christian André Pettersen ble i fjor listet som «30 under 30» av Forbes, og har bidratt til å spre norske mattradisjoner og råvarer langt utenfor våre landegrenser. Pettersen vant i juni en av verdens mest prestisjefulle kokkekonkurranser, Bocuse d'Or Europe.

– Akevitt er en del av vår tradisjon og har en unik evne til å passe norsk tradisjonsmat. Den hører til norsk tradisjonsmat og er en del av våre høytider. Det å kombinere fet mat med krydderne i akevitten er en spennende måte å jobbe på, forteller Pettersen.

Under lanseringen av Gilde Juleaquavit 2018 serverte Pettersen en treretters julemeny inspirert av norske juletradisjoner og krydrende i akevitten.

– Gilde Juleakevitt er en unik blend av 31 årganger, noe som gir et komplekst smaksbilde. Vi har valgt å bevare det tradisjonelle, tilberedt på vår måte, sier Pettersen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS