TV-sending, fest og debatt på LianTunet

Onsdag 20. april blir direktesendt TV og ministerbesøk når LianTunet i Trondheim arrangerer LianDagen.

Publisert
Inge Johnsen driver LianTunet. (Foto: Matmerk)
Inge Johnsen driver LianTunet. (Foto: Matmerk)

I tillegg til prisutdelinger og feiring av lokale mattradisjonsbærere, arrangeres en matdebatt.

– På LianTunet er vi opptatt av at «kortreist mat» ikke skal være et trendbegrep forbeholdt en liten elite som handler i papirposer. «Lokal mat på hvermannsens fat» er vårt slagord. Derfor jobber vi sammen med folk som kan ta avgjørelser som forslår – mennesker med stor matmakt. Debattens overskrift er «Hvordan kan vi jobbe for å redusere avstanden mellom forbruker og produsent?», melder Inge Johnsen på LianTunet.

Inge Johnsen sammen med Line Jansrud, som nå er aktuell med serien Kroppen din på TV2. (Foto: LianTunet)
Inge Johnsen sammen med Line Jansrud, som nå er aktuell med serien Kroppen din på TV2. (Foto: LianTunet)

Kort transportvei

Nærhet mellom produsent og forbruker sikrer gjensidig tillit og ansvarsfølelse. Det gir trygg og god mat.

Inge Johnsen. (Foto: LianTunet)
Inge Johnsen. (Foto: LianTunet)

– Kortreist mat og gode måltidsopplevelser handler ikke bare om føde, men om miljø, global rettferdighet og folkehelse – både psykisk og fysisk. Kortreist mat dreier seg om at vi skal ikke spise avlingene til folk i fattige land – når folket der sulter. Vi må dyrke mat i våre hjemtrakter – med fornuftig energibruk. Ta vare på kunnskapen om hvordan våre lokale råvarer kan utnyttes og tilberedes. Ha kort transportvei med lav forurensning. Få lite svinn på grunn av stor ansvarsfølelse. Slik at flest mulig i verden kan bli mette av den maten kloden kan produsere, mener Johnsen.

Debatten

I debatten deltar fiskeriminister Per Sandberg, administrerende direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland, sentrale personer i fra ledelsen i blant annet Rema, Bama, Salmar og Norsk Kylling, samt representanter fra Trondheim kommune.

Debatten ledes av Marianne Meløy, for tiden aktuell med forestillingen «Bunnlinja». Meløy vil også kåsere til underholdning og ettertanke.

Det hele innledes av tre av de 4000 barna som har deltatt på Matnyttig skoledag på LianTunet. De skal holde appeller som «kalibrerer hodene» for en folkelig debatt.

Deles ut priser

God Morgen Norge på TV2 – med Wenche Andersen i spissen, er også på plass på Liandagen, og vil sende direkte.

I forbindelse med Liandagen skal det også deles ut priser; «Go`hjertapris» (pris på 50 000 kroner og et bilde av kunstneren Grethe By Rise), «Ambassadør for taus kunnskap» og «Kokarkjærringprisen».

Les mer på Liantunet.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Powered by Labrador CMS