Produksjonen av Parmigiano Reggiano foregår fremdeles ved hjelp av håndkraft. (Foto: Matteo De Mayda)
Produksjonen av Parmigiano Reggiano foregår fremdeles ved hjelp av håndkraft. (Foto: Matteo De Mayda)

Alt om ekte parmesan

Bare én ost kan med rette kalles ekte parmesan. Visste du at osten faktisk må være produsert i Parma-området i Nord-Italia for å kunne smykke seg med Parmigiano Reggiano-merket?

Publisert

Osten er en hard, kornet, italiensk ost som lages av kumelk. Les mer om det og om flere andre ting du burde vite om Parmigiano Reggiano her.

PDO-merket

Parmigano Reggiano har blitt PDO-merket (Protected Designition of Origin). Dette innebærer at Parmigiano Reggiano må være produsert eksklusivt i provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena og i deler av Mantua og Bologna.

Dette er provinser som ligger i Nord-Italia og både melkeproduksjonen og produksjonen av parmesanosten må foregå i disse områdene for at osten skal kunne smykke seg med logoen til Parmigiano Reggiano.

Dyrene og menneskene

251 000 kuer bidrar til produksjon av melken og 50 000 mennesker er involvert i produksjonen av Parmigiano Reggiano.

På tross av at parmesan produseres i store mengder, foregår arbeidet fremdeles på den gamle måten, ved hjelp av håndkraft. Men mest av alt er osten avhengig av kunnskapen til alle som er med på å lage den.

100 prosent naturlig

Det gjøres regelmessige kontroller for å sikre den høye kvaliteten på osten som er helt uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler.

Kun naturlige råvarer brukes i prosessen og kvaliteten er avhengig av opprinnelsesstedet, den naturlige foringen og den høye melkekvaliteten.

Lang modningstid

Modningstiden har stor innvirkning på smaken. Gjennom den lange lagringsprosessen skjer en naturlig modning som gir osten dens spesielle smak, aroma og konsistens, med andre ord: ostens spesielle karakter.

Minimum modningstid er 12 måneder, og kun på dette tidspunktet kan det avgjøres om hver enkelt ost er verdig navnet «Parmigiano Reggiano».

Ostene lagres gjennomsnittlig i 24 måneder, og noen av ostene lagres så lenge som i 36 måneder eller lengre.

Kvalitetskontroll av Parmigiano Reggiano

Ved slutten av minimum lagringsperiode (12 måneder), blir hvert enkelt hjul kontrollert av eksperter fra konsortiet.

Er alle krav oppfylt, får hvert ostehjul påført et opphavsmerke som består av et stempelmerke med navnet «Parmigiano Reggiano», samt et ID-nummer som kan scannes og spores. Kun disse ostene får logoen til Parmigiano Reggiano på pakken.

Italienske familier spiser i snitt én kilo ost i uken

I Parma-området lærer de å bruke Parmigiano Reggiano av sine mødre, og de bruker osten i alle slags retter. En gjennomsnittlig familie bruker omlag en kilo ost i uken.

Italiensk mat er unikt og italienerne legger alltid vekt på kvalitet på ingrediensene, og ikke kvantitet. Takket være kvalitetsprodukter som Parmigano Reggiano, lages de fleste italienske retter ved hjelp av bare fire til åtte ingredienser.

Det er ikke uten grunn at parmesan har bakgrunn i tradisjoner gjennom flere århundrer.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS