Restaurant Under. (Foto: Morten Holt)

Under er nominert til «Nordisk Lyspris 2020»

To norske vinnere fra Lyskulturs årlige prisutdeling, «Norsk Lyspris», går videre til «Nordisk Lyspris 2020». De norske bidragene er restaurant Under og Holmestrand stasjon.

Restaurant Under. (Foto: Morten Holt)

På Unescos Day of Light 16. mai vil ti prosjekter fra de fem nordiske landene konkurrere om å vinne «Nordisk Lyspris 2020». Under og Holmestrand stasjon er blant ti konkurrerende bidrag i utdelingen av Nordisk Lyspris, en prisutdeling som finner sted annet hvert år.

Nordisk lysdesign

Restaurant Under kan vinne Nordisk Lyspris 2020. (Foto: Tomasz Majewski/Lyskultur)

«The purpose of The Nordic Lighting Award is to highlight the particular qualities inherit in the Nordic lighting culture», står det i statuttene for «Nordisk Lyspris».

Nordisk Lyspris fokuserer hovedsakelig på lysdesign og lysinstallasjoner som fremhever de særegne kvalitetene til nordisk lysdesign. De norske bidragene ble stemt frem av jurylederne for Lyskulturs årlige prisutdeling - Norsk Lyspris i henholdsvis 2018 og 2019.

Dette er juryens begrunnelse for Under

Restaurant Under

Eier: Stig og Gaute Ubostad

Bruker/leietaker: Stig og Gaute Ubostad

Lysdesign: Light Bureau (tidligere ÅF Lighting)

Arkitekt: Snøhetta

Rådgivende ingeniør, elektro: Tratec Teknikken AS

Leverandører: iGuzzini, Nortronic, MakingMatters, Fiberoptisk, Fagerhult, Stokkan Lys, Delta Light Luminator og Atendi

Installatør: Tratec Teknikken AS

«Lysdesignet viser en tilbakeholdenhet og en forståelse for hva som skaper den trolske stemningen i rommet. Det er ikke lyset som skal være synlig, lyset er et verktøy for å smelte sammen havet, rommet og menneskene i en nesten meditativ tilstand.

Den store glassfasaden og havet utenfor er rommets største lyskilde. Belysningener nennsomt integrert i stoffhimlingen og lyskildene oppleves usynlige. Dette ivaretar utsynet mot havbunnen, og sjenerende refleksjon er unngått.

Lysstyring lar belysningen skifte rolig, evig skiftende og dynamisk i takt med havet der ute. Mengden lys tilpasser seg rommets bruk – bord og områder som ikke brukes, belyses heller ikke. Lyset brukes også som en aktiv del av maritim forskning. Prosjektet fremstår som en sammensmelting av lysdesign, lysteknikk og arkitektur hvor alle elementer trekker i samme retning. Et prosjekt som dette er både unikt i norsk og internasjonal skala, og er et foregangsprosjekt som andre kan se til».

Ingen «fysisk» prisutdeling

Restaurant Under. (Foto: Morten Holt)

Nordisk Lyspris arrangeres av de fem nordiske lysorganisasjonene Dansk Center for Lys, Suomen Valoteknillinen Seura, Ljostæknifelag Islands, Ljuskultur og Lyskultur.

De nominerte kandidatene blir juryert av en jury med en representant for hvert land. Norges juryrepresentant er Birgitte Appelong.

På grunn av korona, vil det ikke bli et fysisk arrangement for kåringen, men vinneren vil bli annonsert i etterkant av Unescos Day of Light 16. mai.

Norge har vunnet to ganger tidligere

Kan restaurant Under bli den tredje norske vinneren av Nordisk Lyspris. (Foto: Morten Holt)

Norge har tidligere vunnet den nordiske lysprisen i 2002 med Lærdalstunnelen, designet av Erik Selmer, og i 2016 med Østbanehallen av ÅF Lighting

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS