Gode matopplevelser på Bergen Matfestival

Under Bergen Matfestival samarbeider kokker og lokalmatprodusenter for å gi publikum de beste smaksopplevelser regionen har å by på. Norges største lokalmatfestival, arrangeres i år fra 1. til 3. september på Koengen i Bergen.

Publisert

– Dyktige lokalmatprodusenter vil presentere et vell av gode smaker, og når de tre dagene er over vil festivalgjengerne gå mette og fornøyde hjem med ny kunnskap om lokale råvarer – og føle ekte glede over ekte mat, sier prosjektleder for Bergen Matfestival, Ingerid Wembstad.

Det bergenske kjøkken

Bergensregionen har flere internasjonalt anerkjente restauranter og et kokkefaglig miljø med stadig flere utøvere i verdensklasse. Flere av disse får du oppleve under Bergen Matfestival.

– Vi vet at mat og matkultur er viktig for mange for tiden. Med Matfestivalen løfter vi «Matbyen Bergen», og synliggjør det beste vi har av vår fantastiske lokalmat, forklarer Ingerid entusiastisk.

– Bergen Matfestival har også et stort restauranttelt, «Matbyen Bergen», hvor Cornelius Sjømatrestaurant, Restaurant 1877, Bien, Colonialen og Bryggen Tracteursted serverer retter laget med lokale råvarer. Her kan du sette deg ned, nyte de gode smakene, den sprudlende sideren og oppleve en herlig stemning og ekte matglede, forteller Wembstad.

Verden i Bergen

I tillegg henter festivalen internasjonal inspirasjon fra de inviterte gastronomibyene. Bergen er medlem av Unesco sitt nettverk for kreative byer, «City of Gastronomy», hvor byene skal samarbeide og dele erfaringer knyttet til mat, kreativitet og gastronomi. I år kommer det kokker og representanter fra både Chengdu (Kina), Dénia (Spania), Gaziantep (Tyrkia), Parma (Italia), Rascht (Iran), og Østersund (Sverige), og det vil bli mulighet for å prøve ut lokale spesialiteter fra alle disse byene. Festivalen arrangerer blant annet en stor UNESCO-middag på fredagen som vil være åpen for alle.

Telt til inspirasjon – Årets sjømatkokk

Bergen Matfestival er ikke bare en handelsarena – det er også en arena for kunnskap og inspirasjon om mat. Festivalen skal spre kunnskap om sunn og bærekraftig mat, og ikke minst inspirere til hvordan man tar den i bruk og tilbereder den. I «Inspirasjonsteltet» blir det arrangert gratis kurs gjennom hele helgen som er åpne for alle – blant annet kurs i silderetter, bruk av ramsløk, fiskesløying, surdeig, tang og tare, bifangst, tørrfiskens historie og mye mer.

Teltet huser også konkurransen «Årets sjømatkokk» som er en prestisjefull nasjonal kokkekonkurranse som fremmer mangfoldet av verdens beste sjømat.

– Konkurransen skal lokke dyktige kokker fra hele landet til å delta, og vi ønsker å utfordre dem til å lage nye kreative retter av både laks og bifangst, sier Ingerid Wembstad.

Barnas Matfestival

Barnas Matfestival har i en årrekke vært et populært innslag under Bergen Matfestival, og årets festival er intet unntak. Her arrangeres det minikokkekurs med sjømat og grønt i fokus, matkurs for barn og foreldre, smaksløype, quiz, og mye mer. I tillegg vil barna møte bonden og dyrene, kunne hoppe i høy, kjøre minitraktor og oppleve mye annet gøy.

Nytt av året er konkurransen «Fisk er godt – for hode og kropp» for elever i barneskolene i Bergen. Her sendte elevene inn forslag til sjømatmenyer som besto av både sjømat og grønt, med fokus på lokale råvarer. Elever ved Ulsmåg og Kaland Skole gikk videre til finalen. Kokker fra Colonialen, Restaurant 1877, Bellevue og Engen Gruppen stiller som mentorer for finalistene og klargjør dem for finalen som avholdes søndagen under Bergen Matfestival.

– Tanken er at en slik konkurranse skal bidra til barn og unge spiser mer sjømat og grønnsaker. Vi ønsker å inspirere til sunne matvaner som er grunnleggende for god helse, læring og livskvalitet, sier Wembstad.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bergen Matfestival

• Bergen Matfestival arrangeres på Koengen/Bergenhus Festning fra 1. – 3. september.

• Festivalen hadde 30 000 besøkende i 2016, og rundt 100 utstillere.

• Bergen er medlem av UNESCO sitt nettverk for kreative byer «City of Gastronomy», hvor byene skal samarbeide og dele erfaringer knyttet til mat, kreativitet og gastronomi.

• Matarena AS er ansvarlig arrangør for Bergen Matfestival.

Åpningstider: Fredag 1. september kl. 12:00-19:00, fredag fra 19.30-23.00 (Unesco-middag i restaurantteltet – åpen for publikum), lørdag 2. september kl. 10:00-19:00, søndag 3. september kl. 10:00-17:00. Inngangsbillett: Gratis for barn under 18 år, voksne kr. 80,-

Billetten gjelder for alle tre dager - både for Bergen Matfestival og Bergen Ølfestival.

Bergen Ølfestival vil, i år som i fjor, bli arrangert i tilknyttet område til Bergen Matfestival.

Les mer på Matfest.no

Matarena AS

• Matarena AS arrangerer Bergen Matfestival.

• Matarena AS ble etablert i 2014 og er eid av aktører fra sjømat- og landbruksnæringen.

• Matarena jobber med utvikling av gode matopplevelser i samarbeid med sjømat-, landbruk og reiselivsnæringen.

• Selskapet har hovedfokus på kompetanseutvikling for næringene, og drifter ulike prosjekter, nettverk, møteplasser og arrangementer, både lokalt og nasjonalt.

• Selskapet driver ulike aktiviteter og nettverk, slik som «Møteplass Mat», det kulinariske nettverket «Smak av kysten» og ulike prosjekter som omhandler mat.

Les mer på Matarena.no

 

Powered by Labrador CMS