Ingrid Espelid Hovig er død, 94 år gammel. (Foto: Morten Holt)

Unike Ingrid har gått ut av tiden

Hun er, uten tvil, den personen i norgeshistorien som har hatt størst betydning for Norges befolkning når det gjelder kosthold og mat her til lands. Det er også Ingrid Espelid Hovig som har inspirert alle toppkokkene vi har i Norge i dag. Nå er hun død, 94 år gammel.

Publisert
Hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, er død. (Foto: Morten Holt)

Gjennom 40 år lærte hun nordmenn å lage mat gjennom det kjente NRK-programmet Fjernsynskjøkkenet – og de aller fleste er kjent med begrepet «så har vi juksa litt». Men hun juksa aldri!

I 1996 ledet hun den siste utgaven av Fjernsynskjøkkenet, men Ingrid Espelid Hovig er fortsatt aktiv, gir ut kokebøker og deltar på de mattilstelningene hun har muligheten til. Hun har vært med på over 50 kokebøker, men for de fleste er det den rutede kokeboken som er mest kjent.

Oppvokst på Askøy

Ingrid Espelid Hovig ble født 3. juni 1924, og er oppvokst på Kleppestø på Askøy utenfor Bergen. Hun gikk ut fra Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk i 1950 og ble tilknyttet Opplysningskontoret for fisk.

Persilledusken var alltid med. (Foto: Morten Holt)

Her kan du lese en artikkel på Horecanytt.no som ble publisert på hennes 90-årsdag i juni for litt over fire år siden.

Et unikt menneske har gått ut av tiden

– Den lille vevre matkjerringa med urkraften, kunnskapsformidleren TV-personligheten og forfatteren Ingrid Espelid Hovig døde fra oss i dag i sitt 94. år, heter det i en pressemelding fra Lars Røtterud i Gyldendal.

Ingrid Espelid Hovig da hun fikk Det Norske Måltids hederspris. (Foto: Morten Holt)

– Med henne går et unikt menneske ut av tiden, og vi står tommere tilbake, men for et liv og for en livsgjerning, skriver Røtterud videre i meldingen.

Ingrid Espelid Hovig døde på formiddagen, fredag 3. august 2018.

Et fundament for de ypperste norske kokkene

«Ingrid Espelid Hovig sjarmerte Norge i senk. Fra den første silderetten hun serverte på TV i 1956, og hele veien frem til at hun i dag døde, 94 år gammel. For de ypperste norske kokkene er Ingrid Espelid Hovig et fundament», skriver NRK.no i sitt minneord om sin mest kjente fjernsynskokk.

Wenche Andersen ble Ingrid Espelid Hovigs arvtaker i TV-ruta. (Foto: Morten Holt)

– Nesten umulig å forstå hva hun har betydd

Arne Brimi, Norges første Bocuse d’Or-deltaker og kjent TV-kokk, var en god venn og kokkekollega av Espelid Hovig.’

Dette sier han til VG.no:

– Man får et slikt vemod over slikt. Mer vemod enn sorg, egentlig. Man skjønner jo at det kommer med tanke på at hun var så gammel. Men man får så mange tanker når man får en sånn beskjed. Det hun skapte rundt oss som driver med mat... Så inkluderende og rett og slett en fenomenal dame. Jeg tror det er helt umulig å forstå det. Fordi Ingrid jo drev med TV-kjøkkenet, som er et sterkt medie. Så begynte hun å inkludere seg i kokkebransjen, og det var stas å kjenne Ingrid. Det var et mål å bli kjent med henne. Det ble et nettverk mellom oss norske kokker, vi var et lag. Og hun var i sentrum, selv om hun ikke ville være det. Hun var der for oss, det er helt utrolig, sier Brimi til VG.no.

Veldig trist, sier arvtaker Andersen

TV 2s Wenche Andersen tok etter hvert over rollen som Norges mest kjente kokke-TV-fjes.

Ingrid Espelid Hovig sammen med Eyvind Hellstrøm. (Foto: Morten Holt)

– Det er veldig, veldig trist. Ingrid ble jo en gammel dame, og ingen lever evig. Så på en måte er det jo ventet, men når det skjer er det jo veldig trist likevel. Det er et kapittel som er over med Ingrid, og hun har betydd noe så enormt for oss som jobber med mat i TV. Hun er en person som veldig mange kommer til å savne. Jeg blir trist av å tenke på at hun ikke er mer, sier Andersen til VG.no.

Ingrid Espelid Hovig har vært det store forbildet for mange norske toppkokker. Her sammen med Geir Skeie. (Foto: Arkiv/Geir Skeie)

– Det er på grunn av henne at jeg er der jeg er i dag. Hun var et forbilde, sier Andersen til TV 2.no.

Mottatt mye velfortjent heder

Hovig har mottatt en rekke priser i Norge og internasjonalt for sitt arbeid med mat og ernæring, og ble i 1994 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Flere priser er også opprettet i hennes navn, deriblant Ingridprisen, som i år ble tildelt kokkelandslagets manager Jørn Lie.

Dette skriver Lie på sin Facebook-side i dag: «Hvil i fred Ingrid. Takk for alt du har gjort for mat og kokker i Norge. Er utrolig stolt av å være en av dine kokkesønner. Og utrolig stolt over Ingridprisen 2018. Takk for alt».

Les også: Ingrid Espelid Hovig er død (NRK.no)

Dronning og ledestjerne

«Kjære Ingrid, venn, dronning, ledestjerne, arbeidsjern - alltid inspirerende og entusiastisk. Hun satte standarden til bords. Det var humor og spenning og flotte måltider. Vi lagde en bok sammen, «Livretter», og jeg tenkte at den dama er krevende. Spørsmål, rettelser, fryktelig perfeksjonist. Jeg ringte henne og sa; -aldri fått så mange spørsmål noen gang! Hun svarte; – aldri fått så lite svar! A dieu Ingrid, takk for de gode minnene», skriver Eyvind Hellstrøm på sin Instragram-konto.

Brakte ordentligheten inn i kjøkkenet

Ingrid Espelid Hovig brakte ordentlighet inn i kjøkkenet, mener Bent Stiansen, Norges første vinner av Bocuse d’Or (1993), og innehaver av Statholdergaarden, den norske restauranten som har hatt Michelin-stjerne lengst.

– Ingrid har vært en fantastisk og viktig person i mitt liv siden jeg som seksåring fulgte henne med argusøyne gjennom TV-skjermen. På 70-tallet så jeg nok hvert eneste program av fjernsynskjøkkenet hennes, og fra midten av 80-tallet ble hun en god venn som jeg samarbeidet tett med. Hun var glad i min familie, og det betydde mye for oss, sier Bent Stiansen til Dagbladet.no.

Uredd revolusjonær

– Ingrid var en uredd revolusjonær som både visste nøyaktig hva hun ville ha når hun spiste på en italiensk eller fransk restaurant, og var opptatt av å introdusere disse smakene til nordmenn, men samtidig var hun opptatt av å forvalte tradisjonsmaten, sier en annen kjent TV-kokk, Andreas Viestad, til Dagbladet.no.

Les kokkenes siste hilsen til Ingrid Espelid Hovig (Dagbladet.no)

Persille

«Alltid pen på håret, med forkle på og persillekvasten klar, formidlet hun på en sjarmerende og naturlig måte grunnkunnskap om god og sunn hverdagsmat. Persillen måtte med, som prikken over i-en på nesten enhver rett, og dette ble en liten gimmick mellom henne og medprogramlederen, ernæringseksperten Kaare Norum. Maten skulle ikke bare være sunn, enkle hverdagsmåltider skulle skape matglede og se fristende ut», skriver Aftenbladet.no.

Les også: Ingen over - ingen ved siden (leder, Horeca nummer 1 2010)

Vi lyser fred over Ingrid Espelid Hovigs minne.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS