Illustrasjon: Meny

Ny rapport om trender og matvaner

Stadig oftere ender chilisaus, alkoholfri øl, norsk ost, melon, tomat og skyr i handlekurven. På pizza vil vi ha kjøttdeig, og bananen skal være helt gul. Vi vil ha mindre sukker, grønnere produkter og sunnere snacks, og er bevisste på matsvinn og plast. Dette viser Menys ferske matrapport.

Publisert

– Vi ser et tydelig skifte mot mer bevisste forbrukere. De er mer opptatt av sunnhet, miljø, bærekraft og lokal identitet. Det er ikke lenger noe man bare snakker om, det kan vi se ut av våre salgstall. Et eksempel er vegetar, som økte med snau 50 prosent i 2018, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

De bevisste forbrukerne gjør at produkter som skyr, salatbar, sukkerfri is, sukkerfri brus, salmaburger, frukt og grønnsaker i snackporsjoner, vegansk Oumph-pizza og norske gårdsoster er i vekst.

Fem trender

De fem store trendene innen dagligvare er definert som «snackification», mer planter, mindre sukker, økt forbrukerbevissthet og sunnhet/helse.

Det er derfor ikke overraskende at 83 prosent av nordmenn oppgir at det er viktig at dagligvarebransjen jobber for redusert matsvinn, mens tre av fire mener redusert bruk av engangsplast er viktig. I samme undersøkelse (YouGov, april 2019) mener én av tre at det er viktig at vegetarutvalget øker.

Alkoholfri, laktosefri og plantebasert drikke

Pizza er Norges mest spiste middagsrett, hver eneste dag, hele uken. I 2018 handlet vi frossenpizza for 2,3 milliarder kroner. Meny har over 60 ulike frossen-varianter. Kjøttdeig er soleklar toppingfavoritt på pizza, mens løken øker i popularitet med alder, viser en undersøkelse gjort i forbindelse med matrapporten.

De fire varegruppene som vokste mest i Meny i fjor var tomat, melon, alkoholfri øl og laktosefri og plantebasert drikke. Å drikke alkoholfritt øl er blitt trendy. Veksten skyldes delvis at produktene har fått høyere kvalitet og utvalget er blitt rikere, men det henger også sammen med økt fokus på sunnhet og helse. Også veksten i laktosefri og plantebasert drikke kan tilskrives livsstilvalg knyttet til velvære, helse eller miljø.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS