Grovbrødet inneholder ca. 100 malte melbillelarver. (Foto: Bakehuset)

Lanserer brød med larver

Meny og Bakehuset lanserer brød med larver i det norske markedet. Grovbrødet «Mjølmums» inneholder ca. 100 malte melbillelarver. – Meny skal være ledende på innovasjoner, trender og fremtidens mat, sier kategoriansvarlig for bakeri i dagligvarekjeden Meny, Mari Kristine Kasbo.

Publisert

Det er Bakehuset som har utviklet Mjølmumsbrødet, som inneholder 2,1% tørkede og malte melbillelarver (kalt mjølmums/melmums) – tilsvarende ca. 100 larver i hvert brød. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss.

– Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød. Brødet smaker godt, man smaker ikke larvene. Og de er faktisk små superhelter, sier Kasbo i en pressemelding.

– Utfordrer oss selv

Hun forteller at nyheter generelt har høy interesse hos mange av Menys kunder, samtidig er hun klar på at insekter er vel prematurt for norske ganer.

– Vi skal være ledende på innovasjon, utvalg og trender og må derfor utfordre oss selv. Slik vi gjorde da vi lanserte kyllingfilet i 1992, salmalaks i 2005 og Norges første vegetar-ferskvaredisk i 2016. Larver på menyen virker utenkelig for de fleste nå, men kanskje ikke om fem-ti år, i lys av de enorme klimautfordringene vi står overfor, mener Kasbo.

Proteinrike superhelter

Larveriet, som har dyrket melbillelarver siden 2016, har frem til nå kun solgt til mindre utsalgssteder, og kun som tørket snacks. Nå skal selskapet på Voss, som har bærekraft som drivkraft, nå bredere ut.

– Det er utrolig spennende at større aktører som Bakehuset og MENY tester ut larvene våre. I veldig mange land er larver helt vanlig å spise. For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, er vi nødt for å tenke nytt rundt matproduksjon og her er melmums i en særklasse blant annet på grunn av sitt lave fotavtrykk, sier Marie R. Sagen i Larveriet.

De tørkede larvene, som dyrkes frem på åtte uker i små kasser, er ekstra proteinrike. Sammenlignet med produksjon av annen proteinrik mat, er behovet for vann, areal og fôr betydelig lavere for larver – det samme er drivhusgassutslippene. Ved produksjon av én kilo protein, er utslippene seks ganger lavere for melbillelarver enn storfe. I tillegg er larvene en fornybar ressurs; de er små superhelter - nettopp fordi de spiser rester som hverken mennesker eller andre dyr spiser, og omgjør dette til næringsrik mat.

Nøtteaktig smak

Bakehuset har i utviklingen av Mjølmumsbrødet lagt stor vekt på at det skal smake godt, være grovt og nøkkelhullsmerket, og ellers likne i smak og konsistens på annet brød.

– Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet. Vi ønsker å teste ut nye næringsrike ingredienser og samtidig utvikle oss i bærekraftig retning. Å bake malte larver inn i brødet er med på å ufarliggjøre noe som kan bli fremtidens mat, sier produktutviklingssjef i Bakehuset, Amund Skrutvold.

Han legger til at melet fra melbillelarvene har en svak nøtteaktig smak.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS