Det norske laget bestående av Nikolai Meling (til venstre) og Ivar Bakke tok en sensasjonell bronsemedaljes i VM for bakere i Tyskland. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media)

Sensasjonell bronse til Norges bakere

Norge, med Ivar Bakke og Nikolai Meling, tok en sensasjonell tredjeplass i VM for bakere i Tyskland, kun slått av Tyskland og Kina.

Publisert
Nikolai Meling (til venstre) og Ivar Bakke kunne juble etter norsk tredjeplass i VM. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media)

Verdensmesterskapet iba-UICB-cup arrangeres av verdens bakerorganisasjoner.

Konkurransen har gått over tre dager i forbindelse med verdens største bakerimesse i München.

Ivar Bakke (til venstre) og Nikolai Meling med Norges brødskulptur. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media)

Sensasjon

Det er første gang norske bakere har deltatt i en internasjonal konkurranse utenfor Norden. Det norske bakerlandslaget har jobbet hardt for å komme seg på et internasjonalt nivå de siste årene.

De ble nordiske mestere i 2017, og ble dermed kvalifisert til VM i Tyskland. Målet for deltakelsen i VM var å få internasjonal konkurranseerfaring.

Ivar Bakke legger siste hånd på verket på det som ble verdens beste småprodukter/party-produkter. Det norske laget vant kategorien. Se flere bilder av rettene lengre ned i saken. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media)

Overraskelsen var derfor stor over at de kun ble slått av Tyskland og Kina. De norske utøverne og støtteapparatet var nesten i sjokk etter premieutdelingen.

Sjokkerte utøvere og trenerteam

– Det var ganske sprøtt å stå på podiet å innse at vi hadde slått land som Japan, Sør-Korea og Frankrike. Det er ganske sprøtt egentlig, sier Nikolai Meling, som til daglig jobber i Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn.

Det norske lagets formkake. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media)

– Dette har jeg drømt om og det klaffet, sier Ivar Bakke. Han har sitt daglige virke i sitt eget bakeri Ivar – The Cakemaker på Flisa.

Nå er de begge helter i norsk bakerbransje.

Det norske lagets saturnburger var innertier på temaet «universet». (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media)

Betyr mye for bransjen

Norsk partyprodukt som gikk rett til topps og vant kategorien. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media)

– Dette betyr utrolig mye for norsk baker- og konditorbransje. Det er en enorm markedsføring av den norske bransjen og bakeferdighetene som nordmenn har. Denne seieren vil bety mye for mange i vår bransje, sier daglig leder i Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Gunnar Bakke, i en pressemelding.

– Ikke i vår villeste fantasi hadde vi trodde at dette kunne ende med palleplass, selv om vi hadde gjort en fantastisk god prestasjon. Dette er personer som har fulle jobber og som har trent på fritiden siden. Her har de konkurrert mot lag som har trent på heltid i månedsvis. Og så leverer i bronse i VM. Tenk på hvilket potensial som ligger i disse guttene, sier Gunnar Bakke.

Norges wienerbrød. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media)

Verdens beste på småbrød

Tema for årets konkurranse var «universet». Det norske laget, bestående av Ivar Bakke og Nikolai Meling, har trent mye det siste halve året. Og i går ble det full klaff i alle kategorier. De vant kategorien småprodukter/party-produkter, og kan dermed kalle seg verdens beste bakere i den kategorien.

20 ulike produkter på åtte timer

Bakerne konkurrerte i fire ulike klasser: Brød, småprodukter/party-produkter, wienerbrød og brødskulptur.

I tillegg ble de bedømt for presentasjon og show. I løpet av åtte timer skulle det lages fire ulike typer brød, tre ulike bagetter, tre kuvertbrød, tre wienerprodukter, pain au chocolat, formkaker, sjokoladebrioche, hamburgerbrød, sandwich og brødskulptur.

Kinesisk seier

I VM-konkurransen i Tyskland konkurrerte Norge mot Japan, Nederland, Korea, Russland, Peru, USA, Frankrike, Tyskland, Tyrkia, Spania og Kina. Flere av disse landene har mange trofeer fra tidligere verdensmesterskap.

Under årets VM tok Kina gullet og Tyskland sølvplassen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS