Finalistene i Årets kokk 2023. Fra venstre Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland, Aleksander Løkkeberg Vartdal og Runa Kvendseth.
Finalistene i Årets kokk 2023. Fra venstre Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland, Aleksander Løkkeberg Vartdal og Runa Kvendseth.

Dette er Årets kokk-finalistene

Fire av de fem kandidatene som er klare for Årets kokk 2023, deltok også i 2021. Eneste «debutanten» i Årets kokk-sammenheng er Aron Espeland, men også han har en pen konkurranse-CV å vise til.

Runa Kvendseth endte på bronseplass i Årets kokk 2021. Hun er klar for nok en finale, som eneste kvinne.
Runa Kvendseth endte på bronseplass i Årets kokk 2021. Hun er klar for nok en finale, som eneste kvinne.

I startfeltet finner vi både sølvvinneren fra Årets kokk 2021, Håkon Solbakk, og bronsevinneren fra samme år, Runa Kvendseth.

Dessuten er Håvard Werkland og Aleksander Løkkeberg Vartdal klare for den store finalen i Stavanger konserthus mandag 18. september. Werkland har vcært commis i Bocuse d’Or tidligere, mens Vartdal vant Årets unge kokk i 2019, foran nevnte Aron Espeland. Vartdal har også vært sentral i teamet rundt Filip August Bendi i Bocuse d'Or Europe 2022 og Bocuse d'Or 2023.

Vinneren blir Norges kandidat i Bocuse d’Or Europe i Trondheim i mars 2024 og i den globale finalen i Lyon i januar 2025.

To fra Britannia Hotel

Håkon Solbakk (nærmest), som tok sølv bak Filip August Bendi i Årets kokk 2021, er klar for nok en finale.
Håkon Solbakk (nærmest), som tok sølv bak Filip August Bendi i Årets kokk 2021, er klar for nok en finale.

To av deltakerne, Håvard Werkland og Håkon Solbakk representerer Britannia Hotel i Trondheim. Egentlig var også Nils Flatmark fra Britannia Hotel automatisk kvalifisert for Årets kokk 2023, som vinner av NM i kokkekunst i 2022, men hotellet kunne ikke ha med tre deltakere som skulle satse, og Flatmark valgte derfor å trekke sitt kandidatur.

Årets kokk regnes som en av verdens vanskeligste uttakskonkurranser, og vinneren av den norske finalen er alltid å regne med i toppen av Bocuse d’Or.

Dette er kandidatene

Aron Espeland, Aleksander Løkkeberg Vartdal og Håvard Werkland er også klare for Årets kokk 2023.
Aron Espeland, Aleksander Løkkeberg Vartdal og Håvard Werkland er også klare for Årets kokk 2023.

Aleksander Løkkeberg Vartdal

Alder: 27 år

Arbeidssted: Utvikler, Thon Hotels, Oslo

Aron Espeland

Alder: 27 år

Arbeidssted: Soussjef, Brasserie France, Oslo

Håkon Solbakk

Alder: 31 år

Arbeidssted: Executive Head Chef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

Håvard Werkland

Alder: 28 år

Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

Runa Ailin Kvendseth

Alder: 25 år

Arbeidssted: Soussjef, Söl, Stavanger

– Mye konkurranseerfaring

Alle kandidatene, sammen med styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie (til venstre) og faglig leder for Bocuse-akademiet, Christopher Davidsen (til høyre).
Alle kandidatene, sammen med styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie (til venstre) og faglig leder for Bocuse-akademiet, Christopher Davidsen (til høyre).

– Samtlige utvalgte kandidater er så gode kokker, og har allerede så mye konkurranseerfaring at de kan vinne Årets kokk og oppnå pallplassering i Lyon. I sine søknader vises både faglig dyktighet, originalitet og kreativitet, og kandidatene har interessante tanker om utviklingen av kokkefaget og sin rolle i det. Jeg gleder meg til tiden fremover med treningssamlinger, og endelig til å se hvordan de hevder seg i Årets kokk-finalen 18. september, sier faglig leder for Bocuse-akademiet, Christopher Davidsen.

Kandidatene er vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de måtte presentere tre personlige, unike oppskrifter hver: En hovedrett i klassisk Bocuse-stil bestående av norsk rødt fe og vinterlagrede rotgrønnsaker og meierifløte, en freestyle-smårett med norske blåskjell, tørrfisk fra Lofoten og regnbuegulrøtter fra Vang gård på Skreia, samt en ganefryd, der kandidatene skulle gjenskape den norske klassikeren bakt potet.

Les også: Stiftelsen Norsk Gastronomis ærespris til Eyvind Hellstrøm

Tøff konkurranse

Aron Espeland er den eneste av de fem kandidatene som ikke har deltatt i Årets kokk tidligere.
Aron Espeland er den eneste av de fem kandidatene som ikke har deltatt i Årets kokk tidligere, men unggutten fra Bryne har massevis av konkurranseerfaring.

Alle de utvalgte har mye konkurranseerfaring fra tidligere. Håkon Solbakk tok sølv i Årets kokk 2021, Runa Kvendseth kapret tredjeplassen i samme konkurranse, Aleksander Vartdal vant Årets unge kokk i 2019 og konkurrerte i Årets kokk 2021, Håvard Werkland deltok i Årets kokk i 2019 og var commis da Christopher Davidsen tok sølv i Bocuse d’Or i 2017, mens Aron Espeland tok sølv i Årets unge kokk i 2019, vant OL gull med kokkelandslaget i 2020 og en bronse i VM i 2022. Alle har før det hatt ulike roller på lag til Årets kokk og Bocuse d’Or, i tillegg til deltakelse i en serie andre seriøse konkurranser i kokkekunst.

– Den norske Årets kokk-konkurranse omtales som et av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or, og den som vinner har måttet jobbet smart og ha trent knallhardt det kommende halvåret. I Norge er vi i en privilegert situasjon med så mange gode kokker å velge blant, og vi er sikre på at de kandidatene vi har valgt ut blant søkerne, er de beste til å hevde seg i løpet mot både Årets kokk, og deretter Bocuse d’Or, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie.

Les også: Håkon Solbakk tar over sjefsrollen i Speilsalen etter Christopher W. Davidsen

Stiftelsen Norsk Gastronomi

Det er Stiftelsen Norsk Gastronomi som arrangerer Årets kokk, og daglig leder Arne Sørvig er fornøyd med de fem kandidatene som slapp gjennom Akademiets nåløye.

– Akademiet har hatt en grundig utvelgelsesprosess. De utvalgte vil nå sette i gang med å bygge sine team, med commis og coach (trener). Disse tre utgjør kjerneteamet i selve konkurransen, men på veien dit trekkes i tillegg flere dyktige kokker inn for å bidra til lagets suksess i de ulike delene av utviklingsarbeidet og treningen frem mot mål i Stavanger konserthus. Denne dynamikken gjør rett og slett lagene til utviklings- og læringsarenaer, og er i seg selv fantastisk for faget og den norske gastronomien, sier Sørvig.

Stavanger som vertsby

Stavanger var Norges vertsby da Bocuse d’Or Europe i 2008 hadde sin første kontinentale kvalifiseringskonkurranse. Dette var en nøkkelbegivenhet i Stavangers internasjonale status som matby.

Som etablert matregion, med kokker i verdensklasse, flere av Norges beste restauranter og kokkeskoler, er regionens kokkemiljø et perfekt vertskap for slike konkurranser.

Årets kokk arrangeres i et samarbeid med Stiftelsen Norsk Gastronomis partnere i privat næringsliv, samt Stavanger kommune og Rogaland Fylkeskommune. Siste nevnte fremhever spesielt Årets kokks sammenheng med offisielle strategier for matproduksjon og måltidsturisme, og dens betydning for å løfte frem kokkeyrket med tanke på rekruttering og inspirasjon.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS