Christian A. Pettersen er blant storfavorittene i Bocuse d'Or 2019. Til venstre coach Gunnar Hvarnes. (Foto: Morten Holt)

Bocuse d’Or-favoritten

Christian André Pettersen er blant de absolutt heteste favorittene i Bocuse d’Or 2019. Nordlendingen vant Europa-finalen helt overlegent i juni i fjor (108 poeng foran nummer to), men i den globale finalen, som arrangeres denne uka, er land fra hele verden på plass. Her kan du lese coach Gunnar Hvarnes sine tanker før konkurransen, og du kan se når de 24 kandidatene skal i aksjon tirsdag og onsdag denne uka.

Publisert
Christian A. Pettersen (til venstre) og commis Håvard A. Josdal Østebø i aksjon da de vant Europa-finalen i Torino i juni i fjor. (Foto: Morten Holt)

– Det vi vet, er at Pettersen er blant favorittene, men vi er ydmyke med tanke på denne konkurransen. Det er harde konkurrenter og alt kan skje underveis. Vi sikter i første rekke på pallen, men likevel, det er ikke tvil om at vi har den beste kandidaten, mener nå jeg, sier coach Gunnar Hvarnes.

Han fortsetter:

– I tillegg til å være en særdeles god kokk, overlater Christian A. Pettersen absolutt ingenting til tilfeldighetene. Det er «asiatisk» struktur på sitt aller beste. Han var også den desidert vasseste kokken i Torino i juni i fjor, og jeg ser ingen grunn til at han ikke skal være det i Lyon heller, utdyper Hvarnes.

Konkurransen pågår tirsdag 29. og onsdag 30. januar. Pettersen skal i aksjon den aller første dagen, og resultatene blir offentliggjort på kvelden onsdag 30. januar.

Les også: Christian A. Pettersen var helt overlegen i Bocuse d’Or Europe 2018

Les også: Pettersen skal i aksjon første dag i Bocuse d’Or 2019

Hele det norske teamet jubler etter at Christian A. Pettersen tok gull i Bocuse d'Or Europe i Torino i juni 2018. (Foto: Morten Holt)

Dette er Team Norge

Team Norge består av Pettersen, commis Håvard André Josdal Ostebø og coach Gunnar Hvarnes. I tillegg er Bent Stiansen Norges president og dommer i årets finale, mens Arne Sørvig har styringen på alt rundt laget som daglig leder for Stiftelsen Bocuse d'Or Norge.

Men det er også et utvidet team som engasjerer seg direkte i Norges arbeid over tid, både hjemme og med på laget til Lyon. Alle har sine roller, og kan sine arbeidsprosesser og er lagspillere som spiller hele laget sterkt. Andre støttespillere er

Christian A. Pettersen lever ut drømmen sin i Bocuse d'Or. Etter seier i Europa-utgaven i Torino, er han storfavoritt i den globale finalen denne uka. (Foto: Morten Holt)
Under denne buen med vinterlige bjørkegreiner vil du finne Norges chartreuse-rett. (Foto: Tom Haga/design: Katinka Von Der Lippe)
Maksimal smak og minimalt svinn står i sentrum for Christian André Pettersen og Norge i Bocuse d'Or-finalen. (Foto: Morten Holt)
Pettersens kalvekam. (Printscreen fra Gunnar Hvarnes' FB-side)
Danmarks Kenneth Toft-Hansen blir kanskje den sterkeste utfordreren til Christian André Pettersen i Bocuse d'Or-finalen, tror coach Gunnar Hvarnes. (Foto: Heidi Fjelland)
Det norske laget i Torino. (Foto: Morten Holt)
Bocuse d'Or-vinner fra 2015, Ørjan Johannessen, har sammen med Odd Ivar Solvold, hjulpet den ungarske deltakeren før Bocuse d'Or 2019. (Foto: Morten Holt)
USA vant Bocuse d'Or sist gang, i 2017. Da tok Norge og Christopher W. Davidsen sølv (til venstre i bildet). (Foto: Tom Haga/Bocuse d'Or Norge)

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon i slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse (død januar 2018), og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d'Or og Bocuse d'Or Europe gjennom tidene (1987 - 2018)

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* * Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 Budapest i 2016, mens 2018-utgaven arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen ttre ganger, i 2008 (Geir Skeie), i 2012 (Ørjan Johannessen) og i 2018 (Christian A. Pettersen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d'Or og Bocuse d'Or Europe gjennom tidene (1987 - 2018)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

Powered by Labrador CMS