
Bocuse d’Or-favoritten
Christian André Pettersen er blant de absolutt heteste favorittene i Bocuse d’Or 2019. Nordlendingen vant Europa-finalen helt overlegent i juni i fjor (108 poeng foran nummer to), men i den globale finalen, som arrangeres denne uka, er land fra hele verden på plass. Her kan du lese coach Gunnar Hvarnes sine tanker før konkurransen, og du kan se når de 24 kandidatene skal i aksjon tirsdag og onsdag denne uka.

– Det vi vet, er at Pettersen er blant favorittene, men vi er ydmyke med tanke på denne konkurransen. Det er harde konkurrenter og alt kan skje underveis. Vi sikter i første rekke på pallen, men likevel, det er ikke tvil om at vi har den beste kandidaten, mener nå jeg, sier coach Gunnar Hvarnes.
Han fortsetter:
– I tillegg til å være en særdeles god kokk, overlater Christian A. Pettersen absolutt ingenting til tilfeldighetene. Det er «asiatisk» struktur på sitt aller beste. Han var også den desidert vasseste kokken i Torino i juni i fjor, og jeg ser ingen grunn til at han ikke skal være det i Lyon heller, utdyper Hvarnes.
Konkurransen pågår tirsdag 29. og onsdag 30. januar. Pettersen skal i aksjon den aller første dagen, og resultatene blir offentliggjort på kvelden onsdag 30. januar.
Les også: Christian A. Pettersen var helt overlegen i Bocuse d’Or Europe 2018
Les også: Pettersen skal i aksjon første dag i Bocuse d’Or 2019

Dette er Team Norge
Team Norge består av Pettersen, commis Håvard André Josdal Ostebø og coach Gunnar Hvarnes. I tillegg er Bent Stiansen Norges president og dommer i årets finale, mens Arne Sørvig har styringen på alt rundt laget som daglig leder for Stiftelsen Bocuse d'Or Norge.
Men det er også et utvidet team som engasjerer seg direkte i Norges arbeid over tid, både hjemme og med på laget til Lyon. Alle har sine roller, og kan sine arbeidsprosesser og er lagspillere som spiller hele laget sterkt. Andre støttespillere er








Bocuse d’Or
* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon i slutten av januar annethvert år (oddetallsår).
* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse (død januar 2018), og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.
* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.
* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).
* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or
* Les også mer på Bocusedor.com
Bocuse d’Or Europe
* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.
* * Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 Budapest i 2016, mens 2018-utgaven arrangeres i Torino i Italia.
* Norge har vunnet konkurransen ttre ganger, i 2008 (Geir Skeie), i 2012 (Ørjan Johannessen) og i 2018 (Christian A. Pettersen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)
* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.
Bocuse d’Or Norge
* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.
* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.
* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.
* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.
* Les mer på Bocusedornorge.no