Farger i borddekningen hever smakene i retten

Fargelære viser at bevisst bruk av farger i borddekningen kan påvirke både selve smaken og opplevelsen av måltidet.

Publisert

Farger påvirker oss på mange måter. I samarbeid med en svensk farge- og matstylingsekspert har Tork sett på hvordan servietter kan bidra til å heve smaksopplevelsen. Som et resultat av dette kommer Tork nå med fire nye farger i sin serviettserie LinStyle, som er utviklet for å heve aromaene i måltidet.

Farger hever eller demper opplevelsen av smak

Bevisst bruk av farger er viktig, fordi det er med på å skape identitet til restauranten. Hvordan farger i omgivelsene påvirker oss, har Tork forsket på tidligere.

Ved å måle hvordan hjernebølgene reagerer på ulike farger, kunne de kartlegge om en farge gjør oss rolig og avslappet eller kreativ og energisk. Det ikke mange tenker på er at farger også kan påvirke hvordan måltidet smaker.

Saken fortsetter under illustrasjonen

I følge farge- og matstylingsekspert Linda Lundgren vil bestemte farger kunne heve eller dempe opplevelsen av smak. For eksempel gjør rød- og rosatoner maten søtere, mens gult er med på å fremheve det syrlige i retten. Lundgren mener derfor at kombinasjonen av matrett og borddekking er en enkel måte å berike smaksopplevelsene på.

– For å berike retter med mer smak, er det ikke nødvendigvis tilsetting av ingredienser som er løsningen. Man kan enkelt bruke andre metoder, som å fokusere på farger og borddekking rundt maten. Bruk av fargede servietter er en veldig enkel måte å fremheve smaker på, forteller Linda Lundgren.

– En naturlig del av interiøret

Antrasitt er en av årets trendfarger.

LinStyle er en serviettserie i linimitasjon, utviklet av hygieneselskapet Tork. Gaute Birkeli på restauranten Bryggeloftet & Stuene i Bergen mener serviettserien er en naturlig del av stedets interiør, fordi det henger sammen med stedets kvalitetsfokus.

– For oss er farger og kvalitet alltid noe vi vektlegger, fordi det gjør noe med inntrykket gjestene får av oss. LinStyle og fargevalget vi valgte passet veldig fint inn med interiøret på Bryggeloftet. At det også påvirker hvordan kundene opplever maten, gjør borddekkingen til et enda viktigere element i kundeopplevelsen. Kvalitet er avgjørende. Det betyr i alle ledd, også borddekking og servietter, forteller Gaute Birkeli.

Årets trendfarger

I år lanseres fire nye farger som også er spådd til å være årets trendfarger; Aqua Blue, Coral Pink, Mustard Yellow og Anthracite Grey. Fargene har egenskaper som løfter smaken til ulike retter.

Turkis: Fargen nøytraliserer det salte, og fremhever det gule og oransje. Aqua Blue fungerer perfekt til egg, indiske retter, bearnaisesaus og lignende.

Korall: Fargen reduserer bitterhet og gjør at retten smaker søtere. Rød- og rosatoner passer perfekt til dessert og særlig til rødt garnityr som bær.

Sennep: Fargen fremhever syrlige smaker som gjør at det passer med fisk og sjømat. Den varme fargen står godt til grønt og balanserer grønnsaker som salat.

Antrasitt: Fargen gir en luksuriøs kontrast til lysere borddekking og mat. Fargen beriker smaken i typiske middelhavsretter.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Tork

Tork er et globalt varemerke for SCA, og partner for kunder i mer enn 80 land.

Varemerket Tork tilbyr hygieneprodukter og –tjenester til kunder, som spenner fra restauranter og helseinstitusjoner til kontorer, skoler og industribedrifter.

Produktene omfatter dispensere, papirhåndtørk, toalettpapir, såpe, servietter og industri- og kjøkkenkluter.

 

Powered by Labrador CMS