Verdensnyhet fra Brad Pitts vingård. (Foto: Chapuis-photo.com for Miraval)

Verdensnyhet fra Brad Pitts vingård

Studio by Miraval, er ifølge Moestue Grape Selections, Norges første premiumrosé på boks. Vinen fra Brad Pitts vingård er en egenartet, «laidback» og rødbærsfruktig rosévin med en saltmineralsk touch, heter det i en pressemelding.

Brad Pitt og Angelina Jolie falt pladask for både regionen Provence og Château Miraval. Slottet ligger på en nesten utenomjordisk vakker eiendom med vinmarker omkranset av pinjeskog, beliggende helt for seg selv i en stor dal i Correns. Samtidig er det ikke langt herfra til den franske rivieraen.

Hollywood møter Provence

Slottet Château Miraval er omkranset av vinmarker. (Foto: Chapuis-photo.com for Miraval)

Mens sistnevnte gjerne assosieres med glamour og fest, handler Provence minst like mye om det enkle og gode liv. Og det er nettopp disse to elementene som nå forenes i eiendommens nylansering – Studio by Miraval BiB – et lite stykke Hollywood blendet med essensen av Provence.

«Flaskevarianten av samme vin ble lansert for snart to år siden, og siden den gang har vi i Moestue Grape Selections jobbet iherdig for å få lansere den på kartong, i og med at vi umiddelbart så det store potensialet og det udekkede behovet på det norske markedet. Og til slutt sa altså eierne ja til å lansere det som blir Norges – og kanskje verdens – aller første premiumrosé på Bag-in-Box», heter det i pressemeldingen.

Selv om dette nye formatet får verdenspremiere i Norge, er eierne så imponert over det norskutviklede konseptet og designet, at de også ønsker å lansere kartongen i andre markeder.

I studio med Miraval

Navnet på vinen er ingen tilfeldighet, og setter søkelyset på Château Miravals musikalske fortid. Brad Pitt og Angelina Jolie var nemlig ikke de første kjendisene som oppdaget den storslåtte eiendommen.

I 1977 fikk den daværende eieren, jazzmusikeren Jacques Loussier, et studio bygget på eiendommen, der artister som Pink Floyd, The Cure, Muse, AC/DC, Wham, Sting, Cranberries, Rammstein og Chris Rea har spilt inn musikk. De dro hit på grunn av den unike lydkvaliteten, men også som følge av inspirasjonen dette stedet gir – som Pitt og Jolie er fast bestemt på å bevare. Og musikkstudioet ligger fortsatt der, like over vinkjelleren – hvor Studio by Miraval nå gjæres – til musikk, i sementegg.

Umiddelbar og tilgjengelig

Druene kommer fra vinmarker omringet av pinjer og oliventrær, beliggende helt nede ved den franske rivieraen, i et område som strekker seg fra munningen av elven Rhône til Monacos grenser. Her gir sjøsprøyten fra Middelhavet og den høye luftfuktigheten et ekstra «salt» jordsmonn, og i samspill med de lokale druene – anført av den ikoniske kystdruen tibouren – oppstår en vin med en helt unik stil og en florlett, saltaktig og maritim karakter.

Passer til mye

Vinen kan godt nytes alene, men den er blant annet egnet til smårettene på hagefesten, en lang søndagsbrunsj, middelhavsmat som moussaka, paella, bouillabaisse og lettere pastaretter, samt sommerlige retter som for eksempel ovnsbakt kylling med provencalske urter, grillet laks med blomkålpuré eller en frisk kongekrabbesalat med asparges.

Studio by Miraval

Vinen ble lansert fredag 5. mars. Det er for øvrig nøyaktig samme vin i kartongen som på flasken.

Produsent: Château Miraval

Pris BiB: 548 kroner (Vinmonopolet)

Pris flaske: 190 kroner

Norsk importør: Moestue Grape Selections

Visste du at...

* Rosévinsalget i Norge øker hvert eneste år, og det er særlig franske roséviner som er i sterk vekst – bare fra 2019 til 2020 økte salget av franske rosa dråper med 44 prosent.

* Hele 90 prosent av all vin som lages i Provence er rosa, hvilket innebærer at regionen står for 42 prosent av Frankrikes totale rosévinsproduksjon – og seks prosent av all rosévinen som lages i hele verden

* Provence var den første romerske provinsen utenfor Italia, og det er nettopp romertiden navnet på regionen kommer fra – romerne kalte den nemlig for Provincia Nostra («vår provins»)

* Den svært lokale druen tibouren brukes utelukkende til rosévinsproduksjon, og var tidligere den mest ettertraktede druetypen i vinmarkene rundt Saint-Tropez

* Quentin Tarantino valgte musikk fra et av albumene til tidligere Miraval-eier Jacques Loussier som hovedtema for filmmusikken til Inglourious Basterds fra 2009 – der en av hovedrollene spilles av nettopp Brad Pitt.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS