Henrik Dahl Jahnsen på Speilsalen fikk sommelierprisen.

Esben og Henrik sikret Michelin-æren

Maaemo fikk tilbake de tre stjernene, og Henrik Dahl Jahnsen på Speilsalen fikk sommelierpris. Det var de norske nyhetene på en Michelin-utdeling, der de fleste fortsetter som før.

Publisert

Det var ikke Norges tur i år.

- Det var uunngåelig. Norge hadde et så godt år i fjor at det var uunngåelig at et annet land kom til å høste de nye stjernene i år, sier Michelin-guidens egen sjefinspektør.

Esben Holmboe Bang er tilbake med ikke bare tre, men fire, stjerner: Tre «vanlige» og én grønn.

Den anonyme inspektøren stilte opp på pressekonferanse etter at årets stjerner var bekjentgjort. Selve bekjentgjørelsen var helt ny og uten publikum, mens de norske restaurantene beholder stjernene sine som før.

Maaemo tilbake

Med unntak: Galt har stengt dørene, mens Maaemo gikk rett fra null til tre stjerner. Det vil si at Esben Holmboe Bang og folkene hans fikk tilbake stjernene som Maaemo mistet da restauranten flyttet.

I tillegg fikk Maaemo, sammen med Einer i Oslo, en grønne Michelin-stjerne, en ekstra heder til restauranter som legger vekt på sesong, lokale produkter og mindre matsvinn.

- Tre stjerner har alltid vært den hellige gral for meg; noe som jeg ikke turde å drømme om. Å være en del av den trestjernersklubben er for meg den høyeste æren innen gastronomi, sier Bang.

Michelin Nordic Guide

Siden 2014 har «Guide Michelin» gitt ut en egen guide for Norden.

«Michelin Nordic Guide», som har blitt gitt ut siden 2014, innbefatter restauranter i Norge, Danmark, Finland, Sverige og Island.

I år var det andre året på rad at guiden ble presentert i Norge.

Han er også veldig stolt over å kjøre en av de første ni restaurantene i Norden-seks av dem i Danmark-som har fått en grønn Michelin-stjerne.

- Som restauratører er det utrolig viktige å fatte beslutninger ikke bare for oss selv, men for planeten, ifølge Esben Holmboe Bang .

Sommelierpris

Vindirektør og sommelier Henrik Dahl Jahnsen ved Speilsalen på Britannia Hotel fikk tildelt Michelin Sommelier Award for den kyndige og moderne tilnærmingen sin til vinparing.

– Det er fantastisk. For oss som arbeider med vin, er det dette det handler om: Å få til den perfekte kombinasjonen. Maten må være fremragende. Hvis du så kan legge til drikke, har gjesten en enda bedre opplevelse, sier han.

De øvrige norske restaurantene med stjerner beholder de samme som i fjor:

To stjerner: Re-Naa

En stjerne: Credo, Fagn, Speilsalen, Bare, Sabi Omakase, Under, Kontrast, Omakase by Vladimir Pak og Statholdergaarden (for 24. gang på rad!).

Fagn Bistro er ny på listen over restauranter med Bib Gourmand, der Smalhans sto fra før.

Vanskelige restriksjoner

Men det har ikke bare vært enkelt. De norske forbudene mot reising, alkoholservering og rett og slett mot å holde åpent, de har gitt Michelin-inspektørene vanskelige dager.

– Den største utfordringen har ganske enkelt være å finne restaurantene når de har holdt åpent. Det har vært utfordrende, sier den anonyme sjefinspektøren.

Han – for det er en mann – roser kjøkkensjefene for innsatsen de har gjort. – Pandemien har latt restaurantene reflektere over hva de gjør og se på alt, sier han og peker for eksempel på bemanning som veldig vanskelig. Blant annet antyder han at tiden som kommer, kan gjøre at enda flere kommer til å satse på konsepter med én satt meny.

Endelig tre til Noma

Fra de øvrige nordiske landene er det verdt å merke seg at Noma endelig fikk sine tre stjerner, samtidig som René Redzepi fikk mentorpris. Redzepi selv er veldig overrasket over å få stjerne nummer tre etter 14 års venting.

– For deg er det andre gangen, Esben – du er en veteran i dette. For meg, derimot, føles det som jeg er en del av Star Wars eller noe slikt, sa han til Esben Holmboe Bang da de to sto sammen på scenen i Stavanger konserthus under utdelingen.

Finnjävel Salonki i Helsinki fikk servicepris, og Christoffer Sørensen på Studio i København fikk prisen som årets unge kjøkkensjef.

De norske restaurantene i Michelin Nordic Guide

Her er alle de norske resturantene som er listet i den nordiske Michelin-guiden:

Tre stjerner:

* Maaemo i Oslo

To stjerner:

* Re-Naa i Stavanger

En stjerne:

* Kontrast i Oslo

* Omakase by Vladimir Pak i Oslo

* Statholdergaarden i Oslo

* Credo i Trondheim

* Fagn i Trondheim

* Speilsalen i Trondheim

* Bare Restaurant i Bergen

* Sabi Omakase i Stavanger

* Under i Lindesnes

Bib Gourmand:

* Smalhans i Oslo

* Fagn Bistro i Trondheim

Fire kniver og gafler:

* À L’aise i Oslo

Tre kniver og gafler:

* Rest i Oslo

To kniver og gafler:

* Tango i Stavanger

* Lysverket i Bergen

* Happolati i Oslo

* Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo

* Ling Ling i Oslo

* Einer i Oslo

* Theatercaféen i Oslo

* Festningen i Oslo

* Schlägergården i Oslo

* Plah i Oslo

* Berserk by Bokbacka i Oslo

En kniv og gaffel:

* K2 i Stavanger

* Söl i Stavanger

* Brasserie Rivoli i Oslo

* Vaaghals i Oslo

* Statholderens Mat- og Vinkjeller i Oslo

* Kolonialen Bislett i Oslo

* Brasserie Hansken i Oslo

* Geita i Oslo

* Lofoten Fiskerestaurant i Oslo

* Arakataka i Oslo

* Cru i Oslo

* The Vandelay i Oslo

* Hot Shop i Oslo

* Bon Lio i Oslo

* Grand Café i Oslo

* Brasserie Blanche i Oslo

Guide Michelin

«Guide Michelin» gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.

* Deretter fremhevdes restauranter, som også kommer med i guiden.

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer du bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS