Annechen Bahr Bugge er tildelt Matprisen 2025.Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen
Vinnerne av Matprisen 2025
Matprisen hedrer hvert år de økologiske og bærekraftige ledestjernene; de som går foran som gode miljøforbilder i det norske matsystemet. I år var det Annechen Bahr Bugge som fikk hovedprisen.
– Årets vinnere er alle gode eksempler på at mye er mulig
om vi satser på økologisk og annen bærekraftig produksjon og foredling i dette
landet. Matsystemet er komplekst og verdensomspennende. Prisvinnerne viser at
ingen må løse alt selv og at mye kan gjøres om man griper tak i
miljøutfordringene i sin del av helheten, sier juryleder Arnt Steffensen.
Prisutdelingen ble arrangert av Debio Marked på Vippa i Oslo mandag 10. november. Under prisutdelingen ble det delt ut ni priser – i tillegg til KokkeKarlas stipend.
Gjennom 12 år har Matprisen løftet og feiret personer og
virksomheter i matbransjen, lengre enn noen annen pris på feltet.
Verdikjeden for mat og drikke er omfattende og under
årets prisutdeling kunne bønder, forskere, drikkevareprodusenter,
kolonialbutikk-, veikro- og kantinedrivere stolt løfte diplomene til stor
applaus fra publikummet på Vippa i Oslo.
Menneske og klode til gode
Betydningen av å ta valg som kommer menneske og klode til
gode, ble tydelig understreket i juryens innstillinger.
Som for eksempel i juryens begrunnelse for at Kalnes
videregående skole i Sarpsborg ble mottaker av prisen Årets storkjøkken: «Hver
matbit er et matvalg. De som metter mange munner, er i en særstilling fordi de
kan ta valg på vegne av flere».
– Prisutdelingen er en feiring av de nominerte og
vinnerne, men bakteppet er jo ikke lystig: Det er ti år siden Parisavtalen ble
vedtatt uten at verden har bevegd seg i rett retning, og en fornyet
oppmerksomhet rundt matberedskap viser at vi ikke kan ta maten vi spiser for
gitt. Det er i den sammenhengen vi må forstå verdien av vinnerne: De setter en
standard for etikk, ansvarlighet og bærekraft som flere bør se til, sier juryleder
Steffensen.
Liten økologisk kyllingproduksjon
Vinner av prisen Årets råvareprodusent ble
kyllingprodusent Hovelsrud gård som driver Ø-merket og dyrevernmerket
produksjon. I økologisk fjørfehold stilles strenge krav til dyrevelferd, hvor
blant annet kyllingene har adgang til å være utendørs.
– Vi spiser 80 millioner kylling i året, og kun 0,5 % av
dem kommer fra økologisk produksjon. Vi er så glade for at Matprisens jury
løfter aktører som oss som driver annerledes og som lager mat uten
sprøytemidler og kunstgjødsel, sa Marianne Olssøn som tok imot prisen på vegne
av Hovelsrud.
Vinnerne og juryens begrunnelse
Matprisen: Annechen Bahr Bugge
Annechen Bahr Bugge er tildelt Matprisen 2025.Foto: Matprisen
Juryens
begrunnelse: Å invitere andre inn i en verden de fleste ikke kjenner
fra før, er noe som kjennetegner årets vinner av Matprisen. Ikke fordi denne
verdenen man inviteres inn er så ny – heller omvendt. Den maten vi spiser og
den vi ikke spiser sier noe om hvor vi kommer fra og hvor vi er på vei. En
raushet og smittsom interesse for feltet kjennetegner vinneren, som ikke står
på bar bakke, men bygger på både egen innsikt og evnen til å knytte bånd og få
andre i tale. Årets vinner dokumenterer og formidler gjennom det skrevne og det
muntlige ord og gjennom bilder.
Årets kjøkken: Mortens Kro
Mortens KroFoto: Morten Holt, arkiv
Juryens
begrunnelse: Prisen Årets kjøkken handler om at man serverer sine gjester smakfulle og bærekraftige måltider enten man er liten eller stor, serverer få eller mange. Prisvinneren viser i sin bransje at man kan tenke nytt og ta bærekraftige matvalg. Mange tar omveien til årets vinner for å spise mat laget fra bunnen med et gjennomtenkt råvarevalg. Det er kanskje ikke noe som heter sertifisert go’, men vinneren viser stor vilje til å være nettopp det, og demonstrerer at tradisjonelt ikke står i motsetning til bærekraftig.
Juryens
begrunnelse: Hver matbit er et matvalg. De som metter mange munner er
i en særstilling fordi de kan ta valg på vegne av flere, og bidra til at de
spiser mat som er god for kroppen og godt for miljøet. Det er mye omsorg og
omtanke i et storkjøkken. Vinneren av Årets storkjøkken kjennetegnes av en
helhetlighet: Gårdens kretsløpstanke føres utover markene og inn i kjøkkenene
ved å skape egne verdikjeder for lokale, økologiske råvarer som formidles til
andre storkjøkken. Slik kan flere også ta sine gode matvalg.
Årets produsent: Villbrygg
Villbrygg er årets produsent i Matprisen 2025.Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen
Juryens
begrunnelse: Årets produsent er en pris til foredlingens edle kunst: Det er en forvandling fra natur til kultur, fra noe vi ikke kan nyttiggjøre til noe vi kan nyte. Vi er ikke ville dyr, vi spiser ikke bare det som kommer rett fra naturen i sin opprinnelige form, men kultiverer og utvikler. Det gir nye egenskaper, nye smaker. Målet er likevel å ikke miste koblingen tilbake til opphavet. I så fall taper vi noe. Årets vinner skaper et bånd fra natur til kultur. Årets vinner lar smaksrikdommen komme fram, og lar det villeskje i glass slik som i flaske. Kanskje gir det ikke frelse, men å drikke eliksirer som kombinerer det beste fra biodynamiske gårder og den ville naturen er heller ikke verst.
Årets råvareprodusent: Hovelsrud gård
Hovelsrud Gård er er kåret til årets råvareprodusent i 2025 av Matprisen.Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen
Juryens
begrunnelse: Prisen Årets råvareprodusent er en omsorgspris, for de som tar vare på jorda, dyra og menneskene. For slik henger det sammen, i en helhet. Og i den helheten inngår også vi, alle vi som ikke lager vår egen mat, men kjøper maten av andre. Vi trenger gårdbrukerne mest av alle. Vinneren av prisen har i en årrekke stått i forkant og vist veien for andre. Forbilder for en annen måte å drive gården på, med omtanke og med hensyn til det levende liv. Årets råvareprodusent driver med noe som ligner trylling: For hvordan ellers kan noe slik ende på vårt spisebord? Smaksrikt og bærekraftig fra dyr som får gå fritt ute i dagslys. Vi kan ikke stanse vår hylling av årets vinner for livet de gir til sin kylling.
Årets salgskanal: Fat og Fe
Fat og Fe er årets salgskanal i Matprisen 2025.Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen
Juryens
begrunnelse: Det er kanskje ikke hummer og kanari du får hos årets
vinner, men utvalget er bredt og innbydende og står seg godt sammen. Noe er
kjent, noe er eksotisk, alt er med en tanke bak – et ønske om å kunne gi kunder
mulighet til å handle miljøvennlig. Mang en person har latt seg friste og hatt
glede av den gode hjelpen fra de som driver salgskanalen. Det er
overstrømmende. I et gult hus fylt til randen av gode økosaker står vinneren
til gull.
Årets formidler: Kristoffer Torheim og «Takk for
maten»-podden
Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden er kåret til årets formidler under Matprisen 2025.Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen
Juryens
begrunnelse: Vi trenger mat i magen og vi trenger hjerneføde, og Årets
formidler er prisen for dem som mater hodet. Blir man noensinne utlært? Om
landbruk tror jeg de fleste knapt har smakt en munnfull og neppe spist seg
mett. Skjønt kanskje får man temaet i vrangstrupen i debatter og samtaler man
ikke forstår helt betydningen av. Da er det bra at man har slike som årets
vinner, som gjennom nysgjerrighet og appetitt på innsikt, fôrer kunnskap og
forståelse til interesserte hoder som ikke vet hvor de skal begynne. Vinneren
er ikke den som har drevet på lengst, men han har allerede satt tydelige spor.
Debioprisen: Hørte gård
Juryens
begrunnelse: Debioprisen er til for dem som med Debios Ø-merke i hånd
stolt løfter fram at det de tilbyr markedet er sertifisert økologisk. Det gir
kunder en trygghet om at det de kjøper kommer fra en bærekraftig matproduksjon.
Årets vinner har vært tydelig på hva dette innebærer og kommunisert det sterkt
og klart for omverdenen. Det er miljø og kvalitet hånd i hånd. Gården er der
maten kommer fra, men vi finner den som regel i butikk. Det er en berikelse for
store og små å kunne finne smaksrike, økologiske grønnsaker fra årets vinner i
hyllene.
Årets utfordring: Graminor
Juryens
begrunnelse: Beredskap har seilet opp som et dagsaktuelt tema – igjen.
Et sentralt element i et hvert lands beredskap er muligheten til å produsere
mat hvis forsyningslinjene forsvinner. Den offentlige samtalen om selvforsyning begrenses ofte
til hvor mange kalorier vi produserer per år, men vi snakker lite om hva som
skal til for at vi i hele tatt kan produsere mat her. Vi produserer mange
gulrøtter hvert år, men hvor mange gulrotfrø er ikke importert?
Svaret er tilnærmet ingen. Hva gjør vi den våren vi ikke
har noen frø å putte i bakken?
Matprisens jury vil i år rette søkelyset mot et mindre
eksempel på en større problematikk: Økologisk potet. Det har ikke vært produsert økologiske settepoteter til
norske bønder på mange år.
Poteten er en symboltung vekst. Vi skal etter sigende ha
levd på sild og poteter. Det er ikke slik at vi ikke kan leve uten økologiske
poteter, men vi kan blant annet ikke nå Stortingets nye 10 % mål for økologisk
areal uten. Fra og med 2037 vil det ikke lengre være mulig å bruke
ikke-økologiske settepoteter på økogårder. Uten at noen tar tak i dette, vil
det være umulig å produsere økologiske poteter i Norge. Er det bærekraftig? Er
det god beredskap?
Økologisk landbruk er i beredskapssammenheng et
referanselandbruk for dem som ser at vi importerer mye for å opprettholde
landbruket vårt og vi trenger å finne løsninger som sikrer lokale kretsløp. Vi
kommer ikke fremover hvis vi ikke utvikler oss på dette punktet.
Vi trenger aktiv artsutvikling på sorter som trives i
landet vårt. Det betyr bedre avlingsnivå og mer resistens mot sykdom. Det er
god beredskap.
Teamet er komplekst og involverer mange, men Matprisens
jury vil i år utfordre Graminor på å gjenoppta utviklingen og produksjonen av
økologisk settepotet. Vi vet at ansvaret ikke hviler utelukkende på deres
skuldre, men dere har en nøkkelrolle. Stortinget trenger dere. Økologiske
bønder trenger dere.
KokkeKarlas stipend: Maren Bjerkeli
Maren Bjerkeli er tildelt KokkeKarlas stipend for 2025.Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen
Juryens
begrunnelse: Matinteressen startet for årets mottaker av KokkeKarlas
stipend på et småbruk i bygda Isfjorden langt inn mot fjellene i Romsdal. To
bestemødre med sans for håndverket i god matlaging har formet henne til å ville
bli kokk. Etter noen år i lære i Oslo, søkte hun tilbake til en kokkegjerning
nærmere naturen og gårdsdrifta, og hun har jobbet de siste årene som soussjef
på en av Norges beste restauranter, Kvitnes gård. Nå er hun klar for å utvide
sin kulinariske horisont
Mye av verdens fremste kulinariske kunst ligger i spennet
mellom tradisjon og nyskaping, og inn i dette ønsker årets stipendmottaker å
gå. Hun har søkt om støtte til å reise til Mexico for å jobbe med og lære av
Elena Reygadas, driver av verdenskjente Rosetta i Mexico by og mottaker av
prisen som verdens beste kvinnelige kokk i 2023.
Maren Bjerkeli er årets mottaker av KokkeKarlas stipend.
Juryen gratulerer og ønsker deg en god reise og lærerikt opphold.