Noelia Orts er vinmaker hos Emiliana Organic Vineyards i Chile. (Foto Emiliana Organic Vineyards)
Noelia Orts er vinmaker hos Emiliana Organic Vineyards i Chile. (Foto Emiliana Organic Vineyards)

Søkelys på Carmenere-druen i Chile

Nå har du sjansen til å bli bedre kjent med Chiles unike rødvinsdrue Carmenere. Vinmonopolet løfter Carmenere-druen ved å lansere to biodynamiske smaksbomber i basissortimentet, deriblant Signos de Origen Carmenere.

Publisert
Vinmarker hos Emiliana Organic Vineyards. (Foto: Emiliana Organic Vineyards)
Vinmarker hos Emiliana Organic Vineyards. (Foto: Emiliana Organic Vineyards)

Signos de Origen Carmenere er produsert av Emiliana Organic Vineyards, en av Chiles største økologiske og biodynamiske vinprodusenter med vinmarker helt fra Bio-Bio i sør til Casablanca, nord for Santiago.

Carmenere på sitt beste er en kompleks smaksbombe av mørke bær og frukter med preg av tobakk, urter og krydder.

Oppdagelsen av Carmenere i Chile

Carmenere-druen.
Carmenere-druen.

I november 2019 var det 25 år siden gjenoppdagelsen av Carmenere-druen i Chile. Det var den fransk ampelografen (ekspert på å identifisere druevarianter) Jean Michel Boursiquot, som i en omvisning i Chilenske vinmarker oppdaget at det man trodde var Merlot, faktisk var Carmenere.

I tillegg til formen på bladene, var det de litt spesielle blomstene som Carmenere-planten har, som gjorde at han ble sikker i sin sak og kunne si; «dette er Carmenere!»

Chiles unike rødvinsdrue Carmenere er en av de eldste druesortene fra Europa og har sitt utspring i Bordeaux. Den ble antatt utdødd av phylloxera-utbruddet som i 1870 startet i Frankrike og spredte seg over hele Europa. Fordi Carmenere er kjent som en vanskelig druesort å dyrke, gjenopptok ikke franskmennene denne sorten da de endelig var i stand til å gjenplante sine vingårder. Vinverden hørte ikke om

I mange år trodde man at denne gamle druesorten ikke fantes mer. 120 år senere dukket imidlertid Carmenere opp i Chile, landet som aldri hadde ble angrepet av vinlusen. Carmenere dyrkes ikke i mange land, men stortrives i det chilenske klimaet og regnes i dag som Chiles signaturdrue.

Carmenere – en stjerne på vingården

Emiliana Organic Vineyards. (Foto: Emiliana Organic Vineyards)
Emiliana Organic Vineyards. (Foto: Emiliana Organic Vineyards)

Carmenere er blitt en av stjernene i Emilianas vinmarker og dyrkes på vingården Los Robles i Colchagua Valley. Vingården ligger 245 m.o.h og vender mot sør. Dette gjør at vinstokkene får mindre sol og tidligere skygge på sommerens særdeles varme ettermiddager, og gjennomsnittstemperaturen blir minst 2 ºC lavere enn resten av den sentrale Colchagua-dalen. Druene modnes dermed saktere, blir meget aromatiske og oppnår en fin naturlig balanse mellom syre og alkohol. Jordsmonnet i Los Robles er veldig variert og parsellene som er valgt for Signos de Origen Carmenere har dypt leirrikt jordsmonn som holder godt på vannet og gir vinstokkene nok vann helt frem til innhøsting. Dette er spesielt viktig for Carmenere, som har behov for en lang vekstsesong hvor druene høstes så sent som mulig. Carmenere, har fått sitt navn fra franske carmin, som på norsk kan oversettes til karminrød. Dette på grunn av den spesielle karminrøde fargen bladene får rett før bladene faller sent på høsten.

Biodynamisk fra Chile - Signos de Origen Carmenere 2017

Biodynamisk jordbruk praktiseres med en ekstrem respekt for de synlige og usynlige kreftene som former natur og menneskeliv. Sentralt i biodynamisk praksis er forståelsen av samspillet mellom mineraler, planter og dyr og hvordan rytmen og aktivitetene i kosmos påvirker disse.

Emiliana har i lang tid observert de ulike vinmarkenes klima og jordsmonn og valgt det beste området i vinmarken for hver druesort. Når druene i tillegg dyrkes etter biodynamiske prinsipper, kommer vinens unike karakter tydeligere frem og utrykker akkurat denne vinens opprinnelsessted. Derav navnet Signos de Origen – tegn på opprinnelse.

Vinen er lagret 12 måneder på fat, hvorav 55 % på franske eikefat, 33 % på ovale betongtanker og 15 % i store franske eiketønner. 60 % var på nye eikefat og 40 på brukte fat.

Den passer godt til alle typer kjøtt, deriblant vilt. Prøv den gjerne til lam med mynte og krydret mat som meksikansk eller curry.

Vinmaker Noelia Orts Vinmaker

Noelia Orts ble uteksaminert fra Polytechnic University i Valencia med en grad i ønologi. Hun har reist verden rundt for å studere vindyrking. Noelia har jobbet hos Miguel Torres og Marqués de Griñón i Spania, Oyster Bay på New Zealand. Noelia flytte til Chile i 2009 og ble så forelsket i chilensk vin, at hun tok en mastergrad i ønologi ved University of Chile. I 2011 begynte hun hos Emiliana, og har blant annet ansvaret for Signos de Origen-vinene.

Signos de Origen Carmenere 2017

Land/distrikt: Chile/ Colchagua Valley, Los Robles.

Produsent: Emiliana Organic Vineyards.

Vinmaker: Noelia Orts.

Druer: 100% Carmenere.

Alkohol: 14,5 %.

Varenr.: 11437901 (Vinmonopolet).

Pris: 200 kroner.

Innhøsting: Håndplukkede druer fra 18. til 20. april 2017.

Norsk importør: VCT Norway.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS