Opus XVI i Bergen. (Foto: De Historiske/Opus XVI)

Tre nye medlemmer i De Historiske

Tre nye medlemmer er tatt opp i De Historiske Hotel & Spisesteder.

– 2020 var et utfordrende år for norsk reiseliv og på tross av dette opplever De Historiske en stor pågang av autentiske reiselivsbedrifter som ønsker medlemskap. Dette viser at en medlemsorganisasjon som fokuserer sterkt på kompetanse, gode salgssystemer og tydelig markedsføring har høy relevans. Kvalitetskriteriene gjør også at vi kan posisjonere De Historiske som «noe av det beste Norge har å by på», melder administrerende direktør Nils Henrik Geitle.

28 henvendelser, tre ble nye medlemmer

Granavolden Gjæstgiveri er et av tre nye medlemmer i De Historiske. (Foto: Granavolden Gjæstgiveri)

De Historiske fikk 28 henvendelser om medlemskap i 2020.

– Dette viser at gruppen er ledende innenfor sitt segment i Norge. Det kreves testing ihht. kvalitetsstandard for historisk kvalitet og sterke referanser fra markedet for å bli tatt opp som medlem, opplyser Geitle.

Dette er de tre nye medlemmene:

Opus XVI – Bergen

Geilo Mountain Lodge, Geilo

Granavolden Gjæstgiveri, Gran på Hadeland

Les mer om de tre nye stedene lengre ned i saken

Utviklet en kvalitetsstandard for «historisk kvalitet»

– De Historiske har de siste 13 årene utviklet en kvalitetsstandard for «historisk kvalitet». De Historiske er et kvalitetsmerke – et løfte om en helt bestemt opplevelseskvalitet for alle gjester som besøker medlemmene. Responsen fra kvalitetssøkende målgrupper, både fra et sterkt gjenkjøpende hjemmemarked viser at gruppens søkelys på kvalitet gir resultater. Med de nye medlemmene vil posisjonen til De Historiske bli ytterligere befestet. Våre hoteller og spisesteder tilfredsstiller i sum våre 798 kriterier for «historisk kvalitet» med søkelys på grunnpilarene «historisk» og «vertskapsrollen», sier Geitle.

«Historisk» er det miljøet som eksteriør- og/eller interiørmessig representerer epoker i vår kulturhistorie.

«Historisk» gir opplevelser i en ramme som synliggjør våre verdier i vår nasjonale tradisjon, f.eks. gjennom kunst, stilarter, mat/drikke og lokale tradisjoner.

«Vertskapsrollen» skal være gjennomgående hos alt personale og bør medvirke til at gjestens etterlatte inntrykk etter oppholdet blir at dette var «et godt sted å være».

– De Historiske opplevde på tross av korona-situasjonen en flott respons fra det norske markedet og vi forsterker nå denne posisjonen i 2021. De Historiske utvikler parallelt sine konsepter for å ta imot et betalingsvillig internasjonalt marked når dette er tilbake i 2022 og 2023, sier Geitle.

Opus XVI

Opus XVI i Bergen. (Foto: De Historiske/Opus XVI)

Opus XVI åpnet dørene på Vågsallmenningen i april 2018. Selskapet har hatt flott utvikling siden åpningen, men er langt fra å nå sine ambisjoner. Hotellet har 65 rom, restaurant, bar og kurs og konferanse fasiliteter.

Opus XVI AS er et bergensk driftsselskap heleid av vertskapet og ekteparet Britt Marie og Alexander Grieg.

Vertskapets relasjon til den bergenske komponisten Edvard Grieg dannet grunnlaget i forretningsideen.

Etter flere års leting dukket endelig det perfekte hotellbygget opp og en 20 års leieavtale med huseier (Vestenfjeldske Eiendom) ble undertegnet i 2017. Britt Marie og Alexander var tett på i hele prosjekt -og byggefasen, da den ærverdige, gamle bankbygningen fra 1876 ble rehabilitert og bygget om til hotell.

Vågsallmenningen 16 ble delvis fredet i 1989. Fasade, trapperom og de gamle styrerommene til Bergen kreditbank er underlagt fredningsvedtak. I rehabiliteringsprosessen ble det arbeidet tett med vernemyndighetene som Fylkeskonservator og Byantikvar.

Resultatet er blitt et flott, historisk hotell der det bygningsmessige er ivaretatt og der historien til familien Grieg er fortalt.

Flere originale gjenstander fra familien Grieg er utstilt i hotellets fellesarealer. Blant andre ting kan man finne en original byste av Edvard Grieg laget av skulptøren Ambrosia Tønnesen, originale portretter av Edvard og John Grieg (Alexanders tippoldefar) foreldre og besteforeldre, samt en omfattende utstilling av Edvard Griegs liv laget av forfatterne Erling Dahl og Tønnes Gundersen.

Detaljer fra Bergen Kreditbank er også godt tatt vare på. Styrerom, fasade og trapperom er så godt som urørt og den originale banksalen i første etasje er ført tilbake. Gamle hvelv og banksafer er også beholdt i prosessen samt at de originale søylene og det fine stucco lustro arbeidet på veggene er ført tilbake.

Geilo Mountain Lodge

Geilo Mountain Lodge. (Foto: Geilo Mountain Lodge)

Geilo Mountain Lodge har en spennende historie tilbake fra 1917, og har en lang fartstid som tilbyder av losji på Geilo. Nå fremstår Geilo Mountain Lodge som et av Geilo absolutt beste hotellkonsept med en meget god restaurant.

Geilo Höifjeldspensionat har en historie som strekker seg tilbake til 1917, da tømmervillaen «Fjordblink» ble reist her i Geilovegen. Gjennom 102 års pensjonathistorie har en rekke milepæler funnet sted. Grunnleggerne Olav og Sigrid Uthus’ møysommelige innsats for gjestenes ve og vel er blant høydepunktene. Også den utrolige forvandlingen og oppgraderingen som Lars Hyrum med Christina Schaaning gjennomførte for 20 år siden har bidratt til å gjøre dette huset til noe helt unikt og spesielt. Huset er fullt av interiørdetaljer og daglig opplever man hvordan gjestene til de grader setter pris på en liten historiefortelling før eller etter middag.

Konseptet er et av de mest utpregede «Lodge»-stilene i Norge og har allerede oppnådd stor popularitet i markedet.

Vertskapet blir i dag ledet av driver Jan Soløy som har lang erfaring fra restaurantbransjen.

Granavolden Gjæstgiveri, Gran, Hadeland

Granavolden Gjæstgiveri. (Foto: Granavolden Gjæstgiveri/BT Stokke)

Granavolden Gjæstgiveri har en lang historie og er i dag et moderne gjestgiveri etter betydelig renovering de siste årene.

Granavolden ligger på historisk grunn, og er et av Norges eldste overnattingssteder.

Helt siden 1657 har det vært drevet gjestgiveri på Granavolden. Stedet var et knutepunkt i gammel tid. Her lå kirkene. Her var det bygdeting, skysstasjon og ikke minst et gjestgiveri med muligheter for overnatting, mat og drikke. Den bergenske kongevei førte med seg alle slags reisende over Granavøll. I 1716 ble stedet kjent utover sine egne grenser da lensmann og gjestgiver Gregers Granavolden (1677-1746), mobiliserte 50 hadelendinger til kamp mot en stor gruppe svenske soldater til hest. Kampene i Harestuskogen var av stor betydning for Den store nordiske krigs forløp. Som takk for heltemodig innsats, fikk Gregers gjestegiveribevillling på livstid for seg og sin etterslekt av selveste kong Fredrik IV.

I april 1814 åpnet gjestgiveriet dørene for fem utsendinger fra Hordaland som skulle til Riksforsamlingen på Eidsvoll. I vårløsningen hadde de gått vinterveien over Randsfjorden. På gjestgiveriet fikk de varmt og tørt, sier historien. Senere startet Syver Gaarder opp med landhandleri i hovedbygningen. En suksess som gjorde at bygningsmassen ble forandret og utvidet. Hovedbygningen i sør fikk sitt preg fra hans tid rundt 1850.

Da sommerferie ble et allemannsgode på 20-tallet seilte Hadeland opp som ferielandet fremfor noen og gjestgiveriet ble pensjonatet med sunt innlandsklima på 340 meters høyde. På 1950, 60- og- 70-tallet oppdaget flere forfattere og kulturpersonligheter Granavolden som det unike stedet for inspirasjon og ro. I flere måneder var Thor Heyerdahl en fast beboer. Fra sitt vindu i Gregersstua kunne han finne ro til å skildre livet på Påskeøya i Stillehavet, og resultatet ble Aku-Aku som kom ut i 1957.

Konferanse og møtesal har de fasilitetene som trengs for et vellykket møte og Regjeringskonferansen var her med for to år siden.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS